Отиди на
Форум "Наука"

История на дендрологията в България


Recommended Posts

  • Администратор

На 07 април 2014 г. от 17.00 часа по повод Седмицата на гората в Университетската ботаническа градина в гр. София, (ул.”Московска” 49) ще бъде открита изложба „История на дендрологията в България”. Автори на изложбата са гл.ас. Евгени Цавков и гл.ас.д-р Светлана Анисимова от Лесотехническия университет София.

„Годината 1925 ще бъде записана със златни букви в историята на развитието на българското горско дело, защото събития от такава капитална важност рядко се случват в историята на народите!“, казва професорът от Софийски университет Янаки Моллов, тогава министър на земеделието и държавните имоти.

Защо със златни букви? Защото това е годината, когато на 28.01.1925 г. се открива Лесовъдният отдел към Агрономическия факултет. През същата година е обявен за първи път „Празник на залесяването”,

който през 1934 г., точно преди 80 години, прераства в „Седмица на гората“.

Откриването на лесовъдската специалност в България и изучването на спецификата на нашите гори и тяхното рационално ползване е продиктувано от загрижеността на поколения лесовъди за запазването на този важен национален ресурс.

Началото на лесовъдското образование в България е свързано с преодоляването на много трудности, а заслугите за неговото изграждане са на първия хабилитиран преподавател по лесовъдни науки - проф. Тодор Димитров.

Настоящата изложба е посветена на първите стъпки на лесовъдната и дендрологична наука у нас през периода 1925 – 1947 година.

Изложбата включва 8 богато илюстрирани табла, отразяващи приносите на първите преподаватели – проф. Тодор Димитров, проф. Борис Стефанов и проф. Атанас Ганчев.

Освен представянето на личностите и техните заслуги за развитие на лесовъдското образование, ние представяме и няколко интересни в лесовъдско и дендрологично отношение обекти – гората „Парангалица“ и „Черните мури на Пирин“. Като финал на изложбата сме представили и наскоро учредения конкурс - „Дървесен вид на годината“.

Надяваме се, че изложбата, представена в „Седмицата на гората“, ще допринесе за това да обърнем поглед към едно от най-впечатляващите създания на природата – ГОРАТА и ДЪРВЕСНИТЕ РАСТЕНИЯ и нека те носят на всички много приятни мигове, защото без тях е немислимо нашето съществуване!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...