Отиди на
Форум "Наука"
mnogoznaiko

На Калиакра е живял един от най-популярните ислямски светци

Recommended Posts

Има сведения, че в една от пещерите на Калиакра е живял един от най-популярните ислямски светци - Саръ Салтък, който е имал способността да лекува. Това каза за Агенция „Фокус” доц. д-р Бони Петрунова, археолог от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. За Саръ Салтък се носят различни легенди, една от които разказва, че е победил с дървен меч змей и е спасил дъщерята на „царя на Калиакра“.
По думите и след османското завладяване на нос Калиакра,когато престава да съществува средновековния град, се прави ислямски манастир:„Най-любопитното е, че легендите го свързват с православния светец Св. Никола. Разказът за създаването на самата Калиакра е следният: когато подгонват турците Св. Никола, той бяга към морето. Тичайки във водата, под всяка негова крача излиза земя и така се образува нос Калиакра”.
„През тези 11 години, в които работим на крепостта Калиакра, разчистихме едно светилище близо до портата. Според един от старите разкопвачи в района на Каварна, то е било на Залмоксис, един от тракийските богове. Представлява скала с изсечени в нея корита и улеи. Много е интересно. Експонирали сме го и то се вижда до известната порта на Цитаделата”, добави още тя.
Ива САПУНДЖИЕВА

http://www.focus-news.net/news/2014/09/14/1965753/dots-boni-petrunova-ima-svedeniya-che-v-edna-ot-peshterite-na-kaliakra-e-zhivyal-edin-ot-nay-populyarnite-islyamski-svettsi-sara-saltak.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

ислямски манастир - това е някаква волна журналистическа интерпретация. Тия журналисти като нямат материал почват сами да си измислят - както каза баба ....... тъй е било.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много често църкви и мюсюлмански храмове са строени върху езически светилища.Демир Баба теке е такъв култов паметник, почитан едновременно от християни и мюсюлмани.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...