Отиди на
Форум "Наука"

vvarbanov

Потребител
  • Брой отговори

    2897
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    52

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ vvarbanov

  1. С времето всеки нумизмат започва да познава римските императори по техните образи върху монетите. Тия изображения са толкова точни, че даже и надписите да са изтрити монетата пак може да се определи. Понякога са необходими само части от главата (брада, прическа или силует). Може дори да се проследи промяната в образите с течението на годините. Например имп. Гордиан III може да се види как навлиза в пубертета. Каракала от детски профил ,минава през юношеството. Покарва му брада, челюста му става квадратна и на челото се появяват бръчки. Гледам, че в интернет има доста богата информация по тоя въпрос. Римски портрети върху монети https://www.romancoins.info/ImaginesImperatorumStart.html Портрети на римляни върху монети Д-р Х. С. Престън дам https://www.romanorum.com.au/Articles/Portraits/
  2. ....портретните им образи са на монетите !
  3. Защо ? Кой в Русия иска тази война ? Кой в РФ ще загуби при постигане на мир? Според мен това е лична война на Путин. В момента Русия търпи огромни финансови загуби. Даже и да победи, икономиката и ще продължи да губи. При евентуална победа, ще спечели само самолюбието на Путин. Светът няма да го приеме. Това е някаква война за "честта на Путин". Ето какво пише за срещата Байдън-Путин (2021 г) "Според експерти поканата на Джо Байдън сама по себе си е достатъчна за Путин, защото е признак за уважение. Признаването на могъществото на Русия е основен мотив за Путин през двете му десетилетия на власт." https://www.mediapool.bg/na-sreshtata-s-baidan-putin-iska-uvazhenie-news323052.html Макрон също говореше за нарушеното самолюбие на Путин след срещата си с него. Путин (и руснаците) не могат да свикнат с промененото положение на Русия в света. За нас беше изненада военната немощ на Русия. Но само за нас. Западните разузнавания са били наясно с реалността. То няма как да не знаели за неефективните оръжия на братушките. Слабата им икономика също не може да се скрие. Причината да не бъдат ошамарени е същата като севернокорейската. Не е опция ако в Русия или Сев.Корея има ядрен взрив. Радиацията ще се разнесе по цял свят. Даже сами да се гръмнат с ядрените си бомби, пак не е приемливо. За това и така се води тая война. Западът ги изолира и души. Иначе няма никакво съмнение НАТО ли ще победи или Русия. Значи, ако искаха победа, трябваше само да дадат на украинците, още малко от старите си оръжия дето са приготвени за утилизация. Та Путин , ако загуби ,няма кой да му търси сметка в РФ. Тая война въобще не необходима на руския народ, та да иска да я спечели.А от там и да търси сметка на Путин защо не е осигурил победа. Обкръжението на ватното слънце също търпи финансови загуби. Даже и да падне Украйна, санкциите нямада паднат, нито арестуваните сметки и имоти на руските олигарси ще се върнат. Те търпят загуби. Те са против войната. И ако можеха досега да са занесли главата на Путин на Зеленски. Но са слаби. Самодержеца си е опекъл работата. Има си армията и ФСБ.
  4. Ако отсичането ставя с отпечатването, то монетите ще имат еднаква форма.А те са различни както по форма, така и по дълбочина на огъването. По това време валцувнето не е било известно. Ядрата на скифатите са се отливали по отделно. След това са били ковани докато придобият подходящи размери. В средата са оставяли ядрото по дебело за да може да се отпечатат изображенията.До като в края ядрата са по тънки за да изглежда монетата по голяма с по малко метал. Тия следи от ударите с чук се забелязват често по скифатите. То при всички монети, изображенията са по малки от диаметъра на монетата. В случая както казах изображенията са по малки за да могат да се отпечатат в издигнатата по дебела средна част на ядрото. При изследване тия особенности се виждат, те са добре изразени. Това многоъгълно изрязване е в резултата на обрязване на монетите след отсичането им. Причините са различни. Има вероятност да е следствие на инфлация. При златните има хипотеза , че обрязването е заради приравняването им към местен "варненски стандарт" . Или просто са ги обрязвали за да спечелят от икономисания метал,...... Не зная дали имаш представа колко дребни монети са секли в античността. Това е тетартеморион тежащ 0,15 гр. От едната стотинка (която си дал на снимката) могат да се отсекат 6 бр. монети и да остане материал от 2/3 за седмия Tetartemorion. https://www.acsearch.info/search.html?id=6840518 Обрязването се извършва лесно с шивашка ножица. Правил съм такива експерименти, мисля, че съм постнал снимки в другата тема за скифатите. За да се направят две матрици, вдлъбната и изпъкнала е необходима голяма точност. Освен това сферите трябва да са идеални за да могат и при леко завъртане винаги да съвпадат. Иначе няма да се отпечата релефът. Като гледам какво си написал в темата, струва ми се , че няма да можеш да разбереш какво ти казвам . От къде го измисли това, че монетите са отсичани с чук "вария" ? Това е елементарно, за отсичането на големи и малки монети са използвали различни по големина чукове съобразно размера на ядрото. Като цяло хипотезата ти не е издържана.
  5. "Дроновете са си дронове." Обаче проруската пропаганда за "лошия запад" трябва да се разпространява във всички теми.
  6. Нима всички ние в България знаем ?Недоказани твърдения в абсолютна категория. "Ние знаем" Не е достатъчно някой да отрадне, трябва да го хванат. "Не пойман-не вор."
  7. Не ги дават на Бойко и Орешарски, а на България. Няма шантаж. Ако се открадне от тях, тогава ги спират.
  8. Че те не ги дават на всеки ! Някои зърнопроизводителите вземат десетки, други стотици хилки. Има и получаващи милиони. На животновъдите също не дават по осем лв. на калпак. Магистралите не ги правим с по осем лв на строител. От какъв зор на всеки да дават . Ама ти си приготвил лъжицата и чакаш. Това са целеви средства. Ако искаш от тях отивай да работиш на магистралата! Или сей жито! Виждам, че обичаш сметките. Вземай моливчето и пиши ! 9,3 млд лева = 4, 7 млрд евро 1 т. злато струва 56 мил. евро 4,7млрд : 56мил = 84,7 т. злато Или еврогейовете са ни подарили 84,7 т. злато Като имаш предвид, че нашия златен резерв е 40т. излиза, че ЕС ни е харизал два пъти повече злато отколкото имаме в резерва. Ако руснаците ни върнат открадното злато пак няма да имаме толкова колкото ни падна като аванта от ЕС. Можеш да се гордееш, че България е станала по богата с 9,3 млрд лева. Ако искаме с тях може да си купим 84 т. злато и да се фукаме . Можеш да се гордееш с българските магистрали построени от ЕС. Или като ядеш хляб и месо да благодариш на "диктата на Брюксел", който ти дава тия пари. 84,7 т.: 6,5 мил = 13 гр. злато на българин (2бр пръстени и 2халки в 14 карата). Ако се даде всичко на русофилите, те ще имат на всеки пръст по един златен пръстен. Че и за по една златна петолъчка на ушанката ще остане.
  9. Ти просто не изтърваш случай да демонстрираш простотията си? В трезорите се съхраняват не само благородни метали, но и банкноти, документи ,образци от мед, олово, кожа, тъкани,.... "Обновиха трезора на Регионалния исторически музей в Шумен." Златни, сребърни и бронзови монети, накити, печати, различни предмети от бита, оръжия и конски амуниции са показани в обновената зала „Съкровищница“ на Рeгионалния исторически музей в Шумен..... тук се съхранява най-голямата в България нумизматична и сфрагистична колекция, като в трезора посетителите могат да видят .... https://www.shumen.bg/obnoviha-trezora-na-regionalniya-istoricheski-muzej-v-shumen/ Обраха трезора на Историческия музей във Велико Търново Прочети още на: https://www.dnes.bg/crime/2006/02/02/obraha-trezora-na-istoricheskiia-muzei-vyv-veliko-tyrnovo.18907
  10. Лигавщина е защото това не е копие на монетата на Иван Асен II. A украшение което имитира монета и няма нищо общо с нумизматиката. Ти обаче го представи като вариант на монетата на Иван Асен II, направена на висулка. Не като копие! Така заблуждаваш .Вярно, че майсторът се е подписал, но колегите които не са нумизмати, възприемат подписа като част от монета. Те не са длъжни да знаят надписите какво означават. Така ги лъжеш. Ти май имаш затруднения да разбереш какво сам си написал ?
  11. Опитвам се да активирам архивирани спомени за тия църковни пари. Около 1980 г в сп. Нумизматика?, излезе публикация за тях. Мисля, че ги намериха в Габрово(Ловеч). Май не се срещаха повсеместно в България. Те не предизвикаха интерес сред нумизматичната общност и случаят се забрави. Предполагам, че са в някой музей в споменатите градове. Но дали са в експозицията или трезора(по вероятно) не се знае.
  12. Има такива спекулации че това е боло нумизматична колекция. Но според мен хипотезата е твърде слаба. Съкровището не прилича на колекция. През 18 - 19 век , турската империя е страдала от хронична липса на монети в обръщение. Този факт се потвърждава от колективните находки от този период в който често заедно се срещат турски и западноевропейски монети. Въпросната находка не е изключение. Единственото с което се отличава е количеството на златните монети. Голяма рядкост е да се открият толкова килограма злато. Не знам за друго толкова голямо съкровище от златни монети у нас от този период. В Седларево на калето намериха около 1 100 златни византийски монети.Би трябвало да са около 4,5 - 5кг. В Разград откриха 835 бр или около 4 кг. златни римски монети. Тия находки са описани и се намират в музеите. Това са най големите находки със златни монети намерени у нас. Иначе според иманярските легенди досега в България са изкопани огромни количества злато и още десетки тонове се търсят по карти и нишани. Вярата в съществуването на тия огромни иманета е много силна. Никой не може да убеди иманярите, че това са измислици. Правил съм опити, но е безнадеждно. Само си спечелвам хули и обиди. Предполагам, че желанието да се види златната колективна находка от Ловеч е от иманярски интерес. Какво да им гледаш на няколко кг. стандартни златни , банални монети. Просто купчина злато. Килограмите нямат значение. По интересно е да се види описът на монетите. Кои са първи и последни. От кои години има най много. Да се потърсят причините за най големите постъпления в находката. Това вероятно е фамилно съкровище. Ако беше "комитетско", защо няма сребърни монети ? Нима дарителите са били само богати хора. При обира в Арабаконашки проход, огромната маса са били сребърни дребни монети. Акчетата са участвали най много в обръщението. Сигурно има изследвания, но не съм попадал на тях. Не съм търсил защото турските монети не са интересни.
  13. Няма нищо страшно ! Музеят в Ловеч няма достатъчно пари да изгражда трезор. А и да направи такъв разходите за изграждането му и охраната ще излязат много повече отколкото да плаща наем за опазването му. Освен това няма и достатъчно съкровища за да го напълни. Това са елементарни неща. Какви хора и хранилки ? Тогава е било каса, сега е съкровище.
  14. Не можеш да ги видиш сега. В трезорите на музеите и на банката има много съкровища. Няма възможност всички да бъдат изложени. "Златните монети се съхраняват в трезора на БНБ в София. ............... Музеят в Ловеч плаща годишна такса за пазенето им, тъй като в него няма условия за съхранение на 4 килограма злато." https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/5163753
  15. Не се чуди, а се запознай с фактите. Полското правителство разиграва антиевропейска и антигерманска карта преди изборите Популисткото националистическо правителство на Полша все повече заема антигерманска, антиевропейска позиция в навечерието на законодателните избори на 15 октомври с надеждата да мобилизира най-верните си последователи, казват анализатори...... https://www.euractiv.com/section/elections/news/polish-government-plays-anti-eu-anti-german-card-ahead-of-polls/ Националистически, популистки, крайнодесни партии очакват нарастваща подкрепа в цяла Европа Отрицателна реакция срещу имиграцията, правата на LGBTQ, абортите и подкрепата за Украйна се разгръща из целия континент....... Успоредно с изборите, референдум ще задава водещи въпроси, фокусирани върху популистки въпроси, включително имиграцията. Това е „механизъм за мобилизиране на националистическата база на ПиС“, според адвоката и активист за граждански права Крищоф Издебски. https://www.aljazeera.com/features/2023/9/20/nationalist-populist-far-right-parties-eye-rising-support-across-europe Тия референдуми се оказаха много успешни за привличане на гласове. "Има такъв народ " хвръкна в небесата заради иницииране на референдум. Възраждане и БСП също опитаха този номер на последните избори. п.п. Българският лев е вързан за Простотията. Той е конвертируем и обезпечен с Невежество.
  16. Това е двуезична монета. Аверса е на гръцки, а реверса е в индийски стил. Легендата: maharajasa tratarasa menamdrasa е превод на лицевата гръцка легенда BAΣIΛEΩΣ ΣΩTHPOΣ MENANΔPOY (на цар Менандър, Спасителя). Надписа е на местния език пракрит и използващ писмеността Kharoshthi. Символът IYI на монетата е монограм (от няколко букви?). Вероятно е монограм на монетарницата(административен управител?). Тия индийски монети не са популярни у нас, трябва информация. Може би значението на символа трябва да се търси в пракрит(Kharoshthi). То има и други монограми върху драхмите на Менандър, които имат близки елементи на IYI
  17. Атина Алкидемос Атина Алкидем е епитет на Атина, древногръцката богиня на мъдростта, занаятите и военните стратегии. Атина Алкидем е покровителката на македонската столица Пела. В превод името Алкидем означава Защитничка на народа. Вариант на името е Атина Алкида, тоест Защитничка.
  18. По стар е. Среща се върху монети на Менандър I Сотер.
  19. Прави впечатление, че буквите в надписите на римските монети често не са с еднаква големина. Не стига това, но и разстоянията между буквите в една легенда понякога са различни. Интересно защо такива опитни гравьори, които могат да направят точни портретни образи на императорите и техните семейства не са направили съвършенни букви и легенди. На тази бронзова монета на ОДЕСОС се вижда, че името на императора Gordianus започва с големи букви, след това те постепенно започват да намаляват и в края са най малки. Разстоянието между тях също намалява, като при последните изчезва и буквите се допират една до друга. Явно гравьорът е разбрал, че ако продължи надписа с големи букви мястото няма да му стигне да изпише цялото име и ги е намалил и сбил за да се съберат. От другата страна на реверса пък се вижда, че половината надпис на Odessos е с по дребен шрифт. Останалата част пък е с много по големи букви и видимо увеличено разстояние между тях. Явно задачата на гравьора е била надписът да изпълни определеното му място и различната големина на буквите и разстоянията между тях са му помогнали да я изпълни. На ауреуса на Лициний също се виждат различни по големина надписи с цел те да се съберат между изображенията. При ауреуса на Октавиан на реверса в надписа AVGVSTO, буквата "Т" е доста по висока от съседните . Ако тя е като другите в реда, хоризинталната и чертичка ще допре другите.Извисявайки я, гравьорът не само успява да я вмести, но и разчупва монотонния ред. Така надписът изглежда по красив. Това е едно интелигентно решение на проблема с ограниченото място. Не по малко интересен е и следващия денар на Август. На реверса при щита се срещат две букви "R" едната от които е с по дълга опашка. Защо две еднакви букви са изписани по различен начин? Aко буквите под щита "Q" и "R" са със същия размер като другите, разстоянието до следващия ред под тях ще изглежда несъразмерно голямо. Ако гравьорът ги изпише просто по големи, те ще станат "тежки". Няма да се впишат в общия фон и ще изпъкват грозно. Така с тия дълги опашки, те изглеждат по красиви. Занимателно е да се търсят примери, какво са мислили древните римляни и как са решавали възникналите проблеми
  20. Това не е монета! Значение на абревиатурата СПТУ: Средно професионално-техническо училище Трябва снимка и от другата страна на предмета. Може да е жетон или знак който се прикрепва към някоя част на облеклото.
  21. Борис I не сече монети. Като езичници без да сечем монети пак сме имали силна държава. България със собствено монетосечене пада под турско робство. Вярата не определя силата на държавата .
  22. Kak да е нямало Украйна, като 1954 г. честваха 300 г от присъединяването и с Русия. За случая има издадени значки , марки и др. Воссоединение Украины с Россией https://ru.wikipedia.org/wiki/Воссоединение_Украины_с_Россией

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...