Отиди на
Форум "Наука"

10-те най-добри научни истории за 2013


Recommended Posts

  • Администратор

От брой 63 на списание "Българска Наука"

10-те най-добри научни истории

Автор: Стефан Михов

С приклюването на 2013 година, поглед назад ни разкрива една година, изпълнена с наука. Археолози разкриха древни цивилизации, учени изследваха отдалечени кътчета на слънчевата система, физици се взряха в самите нишки на реалността.

От динозаври до вируси, до живота под древния лед, светът на науката изобилства от открития и много затруднява изтъкването само на някои от тях. Разказите, които следват са тези, които оживиха въображението ни през последната година, и тези, които предлагат преспективи за интригуващи и съдбоносни открития през идната година.

  1. Ричард III – Преоткрит

post-1-0-36915500-1415362286_thumb.jpg

Гръбнакът на Крал Ричард III предполага, че е имал придобита идиопатична сколиоза, което значи, че причината е неясна и че болестта се развила след 10 годишна възраст.

Британският “крал в паркинга” е най-голямата археологическа история на годината. През февруари, археолози от Лестърския Университет обявиха откритието на кости в гроб под паркинг, който принадлежал на Ричард III, който е управлявал Англия от 1483 до 1485 година. Костите на средновековния владетел носят белезите от битката, в която е бил убит, включае 8 рани на черепа му. Също така имал извит гръбнак, който може би е допринесъл за Шекспировия портрет на краля, представен като зъл гърбушко.

  1. Хигс бозон – потвърден

post-1-0-06299600-1415362290_thumb.png

След месеци, изпълнени със слухове и спекулации, физици обявиха през март, че наистина са го направили: зърнали са Хигс бозонът. За елемента, понякога още наричан “частицата на Бога”, има теория, че може да обясни как другите частици получават масата си.

Физиците, които експериментират в Големия адронен ускорител на границата между Франция и Швейцария първи казаха, че почти сигурно са открили Хигс през 2012 година, но трябваше да анализират целогодишните данни, преди да се убедят напълно. Анализът ги направи напълно сигурни. Последвалата работа предполага, че частицата отговаря на очакванията на Стандартния Модел на физиката - главната теория, която обяснява частиците и техните взаимодействия.

  1. Най-старото познато ДНК – анализирано

post-1-0-87362100-1415362296_thumb.jpg

Бедрената кост на 400,000 годишния човекоподобен от Сима де лос Уесос, Испания

Списъкът с мистерии, заобикалящи първите хора, продължава да расте. През декември изследователи обявиха анализа си на най-старото човешко ДНК, намирано някога. То разкри мистерия на човешкото потекло. ДНК-то може да принадлежи на непознат предшественик или може би на мистериозните Денисови Хора - изчезнал човешки вид, познат само от няколко останки кост.

ДНК-то дойде от бедрена кост на човекоподобен, намерена в Испания, която датира 400,000 година назад. Преди анализа, най-старото човешко ДНК някога секвинирано* беше на 100,000 години.

* Секвениранепроцеса на определяне на точната поредност от бази изграждащи ДНК молекулата

  1. Вода на милиярд години – открита

post-1-0-35967500-1415362302_thumb.jpg

Вода, открита в мина на 3.2 километра под повърхността на земята, се оказа на потресаващите 2.6 милиарда години, обявиха изследователи през май. Залежът, от който взели проба в мина в Онтарио, е по-стар от многоклетъчния живот.

Като един добър учен, главният изследовател Барбара Шеруд Лолар от Торонтския Университет, не можа да устои на жаждата. Какъв е вкусът на вода на милиард години? Ужасен. През юни Лолар каза, че е по-солена от морска вода и има консистенцията на кленов сироп.

  1. Животът в антрактическо езеро процъвтява

post-1-0-95909900-1415362306_thumb.jpg

Огромното усилие да се дълбае в замръзнало езеро в Антартика се отплати тази година, когато учени обявиха, че са намерили живот в студени води.

Езерото Уиланс, за пръв път изследвано от учени през януари, е дом на процъфтяващо общество на микроби които ядат въглероден диоксид, метал, сяра и амоняк, според микробиолозите. Откритието, обявено през декември е най-вероятно само първият порой новини от езерото. Учените още търсят във водни проби знак за едноклетъчен живот и се надяват да дълбаят под леда отново през следващото антарктическо лято.

  1. Нов роднина на Т-рекс – открит

post-1-0-85639300-1415362310_thumb.jpg

Артистичен поглед на Литронакс, т-рекс живял преди около 80 милиона години.

Преди 80 милиона години братовчед на Т-рекс с тясна муцуна е скитал из Ларамидия, островен континент, създаден от вътрешен морски път, който разделял Северна Америка на две. Тази година учените обявиха откритието на този древен звяр, наречен Lythonax argestes, в Национален монумент Гранд Стеъркейз Ескаланте (Grand Staircase-Escalante National Monument).

Динозаварът е тясно свързан с Т-рекс, въпреки че ги делят повече от 10 милиона години. Палентеолозите казват, че близката връзка между двата вида води до извода, че родът на Tyrannosauridae* се разделя по-рано от предполаганото. Това значи, че може би има още много тиранозаври и липсващи връзки, които чакат да бъдат открити.

*Тиранозаврите са род динозаври от това семейство.

  1. Инициативата BRAINсъздадена

post-1-0-52583600-1415362314_thumb.jpg

Амбициозен план да се проектира карта на човешкия мозък се появи през 2013 година. Инициативата на Националния Здравен Институт, BRAIN (Мозъчни проучвания чрез напреднали иновативни невротехнологии), е готова да започне през новата година. Целта е да се подобри разбирането на мозъчните верижност, постижение, което учените се надяват да доведе до по-добро лечение на проблеми като Алцхаймер.

Президентът Барак Обама обяви проекта през април. Планирането вече е започнало и 232 милиона долара от правителствени и частни средства са инвестирани в инициативата до Ноември. През декември Националният Здравен Институт обяви шест възможности за финансиране на учените, разработващи инструменти за начертаване на карта на мозъка. Дългосрочен план за финансиране се очаква през юни 2014.

  1. Доказателствата за вода на марс – поразителни

post-1-0-75392500-1415362319_thumb.jpg

Доказателства, че някога е текла течна вода на Марс се трупа с години, но роувърът Кюриозити (Curiosity) на НАСА ни затвърди гледната точка през 2013 година. Изследванията на роувъра на червената планета разкриват минерална глина, която се формира в (или се променя от) вода. Всъщо така водата е по-скоро неутрална, отколкото киселинна. Други минерали, открити от Кюриосити също сочат към течаща вода, която може би е имала потенциала да поддържа живот.

  1. Лунното призимяване на Китай – постигнато

post-1-0-10001400-1415362327_thumb.jpg

На 14 декември 2013 г, Китай успешно призими своя космически апарат Chang’e 3 на луната, първото меко кацане на земен сателит от 1976 година насам. Апаратът носеше луноход, Юту, който сега изследва място в северното полукълбо, наречено “Заливът на Дъгите” (“Siinus Iridum” на латински). Мисията на Юту се очаква да продължи 12 месеца.

Историческият подвиг на Китай третата страна след СССР и САЩ, която прави меко кацане на луната. Това означава кацане, оставящо апарата и неговото съдържание непокътнато.

  1. Най-студеното място на земята – посоченo

post-1-0-51019900-1415362331_thumb.jpg

През изминалата година учените откриха най-студеното място на планетата. Както бихте очаквали това място се намира на Антарктида, между два върха в Източното Антарктическо Плато.

Температурата на места по протежението на леденият хребет между Dome Argus и Dome Fuji обикновнно пада толкова много под нулата, че кара зъбите ви да тракат, според разширени сателитни измервания. Най-студените температури били измерени на 10ти август, 2010, когато снегът на повърхността по тези места бил по-студен от сух лед.

По материали от: http://www.livescience.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...