Отиди на
Форум "Наука"

Йосип Райхъл-Кир Човекът, който се опита да избегне войната в Хърватска


Recommended Posts

  • Потребител

Йосип Райхъл-Кир е хърватин,роден през 1955 г. в град Ширац, община Дарувар, в тогавашната Народна република Хърватия, част от ФНРЮ. Завършва икономика в Осиек, от 1981 работи в полицията, а от 31 юли 1990 г. до смъртта си е шеф на полицейското управление в Осиек. Известен е преди всичко със твърдия си пацифизъм и мирните инициативи, които предприема през пролетта и лятото на 1991 г., за да предотврати избухването на мащабен конфликт между хърватите и сърбите в Източна Славония. Стратегията му е да държи хърватските паравоенни формирования далеч от зоните, населени със сърби, срещу което получава съгласието на сръбските лидери да бъдат премахнати барикадите около тези селища. За съжаление на 1 юли същата година той е убит заедно с още двама души, докато пътува с кола за среща със представители на сръбското малцинство в село Теня. Убиецът е негов сънародник, полицаят Антон Гудел. След убийствата той бяга в Австралия, осъден е задочно на 20 години затвор. През 1995 година е арестуван на Франкфуртското летище и екстрадиран е в Хърватска. Върховният съд на Хърватия връща присъдата на първа инстанция за ново разглеждане, като през 1997 година производството е спряно поради Закона за амнистията, след което Гудел заминава за Австралия.Но през 2001 г. хърватският конституционен съд отменя решението на Върховния съд и е издадена нова заповед за арест. През 2006 г. Антон Гудел отново е арестуван и през май същата година е екстрадиран в Хърватска, нов процес започва през октомври 2007 г., който приключва през май 2009 г. с присъда от 20 години.

Откъс от поредицата на BBC The Death of Yugoslavia, в който се описва убийството на Райхл-Кир :

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...