Отиди на
Форум "Наука"

Академични новини


Recommended Posts

  • Администратор

С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележи патронния си празник

На 25 ноември 2015 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник – деня на св. Климент Охридски.

В 8:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия.

В 10:30 часа Академическият съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски.

Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11:00  часа.

Тържеството ще бъде открито от проф. Иван Илчев. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Проф. дхн Борис Гълъбов от Факултета по химия и фармация на СУ ще произнесе академично слово на тема „Приложение на спектроскопски и теоретични методи за изясняване на реакционни механизми в химията“.

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2014 г. до 25 ноември 2015 г., както и с връчване на:

-         Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“;

-         Годишните награди на Алма матер за учебната 2015/2016 г. по повод патронния празник на Софийския университет;

-         Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово;

-         Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

-         Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

-         Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков;

-                     Ежегодната награда на името на проф. дмн Иван Сосков за изявен студент или докторант от Факултета по математика и информатика за изследователски и научни постижения в областта на математическата логика и компютърните науки.

Тържеството ще завърши с музикална програма на преподаватели и докторанти от катедра „Музика“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Частица от мощите на св. Климент Охридски ще бъде дарена на академичния параклис на Софийския университет

На 24 ноември 2015 г., в навечерието на деня на успението на св. Климент Охридски и патронния празник на най-старото висше училище в България, частица от светите мощи на патрона на Софийския университет ще бъдат дарени от игумена на светата Троянска обител епископ Сионий с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

В 16.30 часа частицата от светите мощи ще бъде пренесена с литийно шествие начело с Негово Светейшество българския патриарх Неофит от катедралния храм „Света Неделя“ до академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет, където Негово Високопреосвещенство митрополит епископ на САЩ, Канада и Австралия Йосиф ще отслужи велика вечерня на св. Климент Охридски“.

Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Събитието се случва в навечерието на 1 100-та годишнина от успението на св. Климент Охридски, което през 2016 година ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО.

***

На 25 ноември 2015 г. в 8:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет в присъствието на Негово Светейшество българския патриарх Неофит ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
 
Quote

 

Тържествено откриха учебната година на първото Висше учебно заведение в Кюстендил
© Дима Кирилова,Дарик радио  
 

Тържествено бе открита новата учебна година на първото българско висше учебно заведение в Кюстендил-ВСУ „Черноризец Храбър" е първият университет, който обучава студенти в Кюстендил в партньорство с Международния център „Славянска просвета". Организира дистанционно обучение в гр. Кюстендил в съответствие с изискванията на съвременното динамично общество.
На официалната церемония присъстваха з проф. д-р Павел Павлов заместник-ректор по научно-изследователската дейност на ВСУ, областният управител Виктор Янев, зам. кметът Светослав Василев, председателят на Общински съвет Иван Андонов, директорът на бюро по труда Юлиана Хаджиева, директорът на ОД на МВР Кюстендил комисар Елиан Стамболийски,началник на РУ Кюстендил Росен Райчев, известният културолог проф. Поромански.

path_205295.jpg


Церемонията откри доц. Бойко Соколовски /Мениджър на МЦСП/.
„Откриваме учебната година на първото висше учебно заведение в Кюстендил.Това е нашият университет , който проби път към Кюстендил. От няколко години работим с ВСУ, с техните магистърски програми. Радвам се, че тази година официално откриваме учебната година и за бакалаври. Това означава, че полагаме основите на едно сериозно Висше учебно заведение, за което смятам, че има необходимост в Кюстендил, има и място, има и бъдеще", заяви доц. Бойко Соколовски.

path_205297.jpg

 

 

 

Думата бе дадена на областният управител Виктор Янев: „Радвам се, че днес съм част от вашето тържество и имам възможността да ви поздравя с това успешно начало, въпреки негативните събития, които се случват в международен и национален план последните седмици. В Кюстендил откриването на висше учебно заведение бе дълго очаквано, ето защо вие сте първите които ще положите началото на неговото развитие и успех. В мое лице занапред ще имате пълна подкрепа. Благодаря на всички, които допринесоха с усилията си за откриването на ВСУ в гр. Кюстендил". След приветствието си той раздаде лично студентските книжки на студентите и пожела успех на всеки един от тях. Общо 75 студенти от България, Сърбия, Македония и Гърция на различни възрасти получиха документа, за да започнат дистанционното си обучение в бакалавърска, магистърска или докторантска програма

ВСУ "Черноризец Храбър" се утвърждава като университет със съвременен мениджмънт, търсещ качествена промяна в критериите за подбор на академичния състав и в критериите за оценка в дейността му, с развиващ се център за управление на проекти, с перспективна програма за професионално развитие на студентите. Всичко това го откроява като образователна марка, спечелила доверието, не само на своите възпитаници, а и на многобройните си академични партньори в целия свят" , заяви проф. д-р Павел Павлов заместник-ректор по научно-изследователската дейност на ВСУ.

 

path_205292.jpg

 


Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" е най-големият частен университет в България. Той е утвърден академичен център, който съчетава обучението на български и чуждестранни студенти в приоритетни за страната области и създава международно конвертируем и конкурентен научен и академичен продукт. В него се обучават над 10 хиляди студенти в повече от 60 бакалавърски и магистърски и 27 докторски програми.

path_205296.jpg

 

 


През 2001 г. получава първата си институционална акредитация за срок от 5 години. На 27.07.2006 г. ВСУ "Черноризец Храбър" получава повторна институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) към Министерския съвет на Република България с максимална оценка "Много добър" за срок от 6 години. През 2013 г. университетът отново е институционално акредитиран от НАОА за максималния 6-годишен период с една от най-високите оценки в страната.
Високата акредитационна оценка, престижните знаци на Европейската комисия за качество на образователния процес - DS Label, за прилагането на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити - ECTS Label и за постижения в областта на научните изследвания - HR Logo, са доказателство, че Варненският свободен университет е конкурентен в европейското и световното образователно пространство.

 

http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=1531266

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Връчване на стипендиите „Нели и Робърт Гипсън“

На 3 декември 2015 г. в 13.00 ч. в централното фоайе на Ректората на Софийския университет ще се проведе тържествена церемония за връчване на годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“ за студенти в България през учебната 2015/2016 г.

За единадесета поредна година Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк ще връчи 100 стипендии за студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности. Средствата са осигурени по волята на дарителите семейство Нели и Робърт Гипсън. От учредяването на стипендията досега са подпомогнати над 1 150 студенти. Общата сума, предоставена от дарителите семейство Гипсън до края на изминалата учебна година, е 1 361 734 лева.

По волята на дарителите стипендията е за пълния курс на обучение до завършване на бакалавърска степен. За специалностите „Право“ и „Медицина“ дарителите осигуряват средства за пълния курс на обучение.

Размерът на стипендията за тази академична година е 2 000 лева.

Началото на тази инициатива е поставено през 2004 г., когато американският филантроп и дарител Роберт Гипсън и неговата съпруга Нели Гипсън пристигат в България с желание да помогнат в областта на образованието. Инициативата стартира от Нели Лозанова, която е омъжена за Робърт Гипсън, бизнесмен и човек със специално отношение към младите хора и тяхното образование. За да завърши своето образование, като студент Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест.

На церемонията ще присъстват ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, президентът на Международната фондация ”Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димо Платиканов, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев, ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов, представители на Администрацията на президента, Министерството на образованието и науката, Столична община,  Американска фондация за България и други. Гости ще бъдат и голяма част от стипендиантите от предишните години.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...