Отиди на
Форум "Наука"

Франция отбелязва половин век космически полети!


Recommended Posts

  • Администратор

Днешният ден е исторически за космонавтиката! Навършва се половин век от изстрелването на първия френски спътник. На 26 ноември 1965 г. от площадката Хамагур в Алжир е изстреляна френската ракета "Диамант" с изкуствен спътник "Астерикс".

Asterix-Launch.jpg.858a781f58919ebd9b04f

Изстрелването на "Астерикс". Credit: CNES

Въпреки че с това изстрелване Франция става шестата държава със собствен спътник в космоса, като изключим САЩ и СССР, спътниците на Канада и Италия са изстреляни от американски ракети. Франция се превръща в третата държава, която със собствени ракети и собствени усилия успява сама да изпрати изкуствен спътник, без чужда помощ!

Френската космическа програма е основана през 1961 година от президента Шарл дьо Гол. Ако по това време Щатите експериментират с маймуни, а Съветите с кучета, две години преди изстрелването на първия френски спътник има едно друго космическо постижение - по суборбитална траектория Франция извежда в космоса котка! Да, това е така, Франция изстрелва в космоса първата котка! Котката се връща успешно на Земята. По-късно е проведено второ изстрелване с котка, но тя не оцелява и загива. Тези две котки са единствени котки, които са летяли в космоса, поне по офицална информация, макар че Иран е изразявал намерение да изпрати също котка в космоса.

Днес Франция продължава да е водеща космическа сила. Днешните ракети "Ариана 5" се конструират с дейното участие на Франция и се изстрелват от територията на Френска Гвиана! Франция участва в междупланетните мисии "Марс Експрес", "Касини-Хюйгенс" и "Розета". Първите снимки, получени от повърхността на комета в края на миналата година, са направени от камерата CIVA на "Филе", която е разработена от френски екип!

50 години забележителни космически постижения на Франция, но за съжаление празненствата в чест на изстрелването на спътника "Астерикс" са прекратени поради терористичните атаки в Париж. Въпреки това нека не забравяме, че космическите постижения са тези, които показват човечеството в добрата светлина, които доказват, че нашата цивилизация може да пожъне големи успехи и че човешката история има не само позорни, но и славни моменти!

Източник: www.cosmos.1.bg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...