Уикипедия обявява от днес състезание за утвърдени и начинаещи редактори, желаещи да напишат статии за страните от Централна и Източна Европа, съобщиха от българската уикипедианска общност.

Между 21 март и 31 май ще станем  свидетели на конкурса „Централно- и Източноевропейска пролет“, в който ще се включат стотици редактори-доброволци от 22 регионални езикови версии на „свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“.

Всеки от участниците ще може да  пише за културата, историята, географията, спорта и политиката на всички страни от региона, с изключение на държавата, която представлява.  

Това е едно от най-големите състезания 15-годишната история на Уикипедия.

Желаещите да се включат в него  могат да участват както с нови статии, така и с допълване на вече съществуващите страници на свободната онлайн енциклопедия.

Редакторите от Централна и Източна Европа се обединяват с идеята да обогатят съдържанието на Уикипедия, свързано с региона –  очаква се до края на май да се появят хиляди нови статии.

Целта на състезанието е да събере информация за историята, културата, традициите и личностите от всяко кътче на региона. Разширяването на познанието, до което всеки интернет потребител има свободен достъп, ще насърчи взаимното осъзнаване и разбиране.  

Уикипедианците отбелязват, че продължава да липсва детайлна информация за източно- и централноевропейските страни.

„В много от езиковите версии на Уикипедия в региона, има повече информация за големите страни, отколкото за нашата част от света. В Уикипедия на български, например,има 92 статии за беларуски градове и 216 – за градове в Англия, която има половината територия от Беларус. Същото важи и за политиката, историята, изкуството, културата и т.н.“, казва Никола Калчев, международният организатор на състезанието.

Проектът е и начин да се насърчат регионалните контакти, което да доведе до по-тясно сътрудничество между общностите.

 „Споделяме обща история, култура и ценности, така че трябва да си сътрудничим. “, казва Никола.

„Уикипедианци от различни страни ще пишат на сходни теми и ще се опознаят онлайн. Те споделят труда си в социалните медии, сприятеляват се с хора от други страни, молят тези приятели за помощ при преводи от езици, които не говорят. Следващият път, когато някой от тях има нужда от източник на другия език, от документ от местния архив или помощ с организирането на друг уикимедиански проект, той вече ще има нов приятел, когото да помоли за помощ.”, допълва организаторът на конкурса.  

Състезанието ще се проведе в 7 категории, а наградите ще се присъждат от тричленно жури. Победителите и класираните на второ място ще получат ценни книги, от които ще черпят информация и вдъхновение за нови статии.  

Ще бъдат раздадени награди за най-добра нова статия, участник с най-голям брой нови статии, редактор с най-много приноси за подобряване на статии, за най-голям обем добавена информация (в байтове), най-добър нов участник, добавена информация за жени от региона.

Детайлна информация за състезанието е публикувана в Уикипедия:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Уикимедия_ЦИЕ_Пролет_2016

https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2016

 

https://news.bg/