Отиди на
Форум "Наука"

T.Jonchev

Глобален Модератор
 • Брой отговори

  3967
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  73

T.Jonchev last won the day on Юни 12

T.Jonchev има най-харесвано съдържание!

Репутация

2927 Професор

1 Последовател

Всичко за T.Jonchev

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

21845 прегледа на профила
 1. Аз мисля, че Теофилакт нарича Борис "юноша" (не "почти юноша". Тук Ресавски го редактира) не защото е бил толкова млад, а за да подчертае неговата мъдрост: "макар и юноша" той веднага проумял, че т.нар. Φραγγων νεφος е не друго, а знак от Бога, че трябва да покръсти народа си. И веднага пратил пратеници да иска свещеници и покръстването се извършило "с бързина". Т.е. Теофилакт Охридски с лекота стопява 13-те години, които стоят между Борисовото възшествие и покръстването. Разбира се, той не е нито историк, нито хронист и пише този текст със съвсем друга цел - така че спокойно пренебрегвам факт
 2. Внук. Доста примамливо е да се идентифицират Звиница и Пресиян - някои проблемни моменти биха изчезнали автоматично. Затова са правени подобни опити, но несполучливи.
 3. Противоречиш си. Ти приемаш, че Борис е роден ок.830г., което е възможно. Но приемаш и че в 852 е бил юноша. Няма как да са верни и двете.
 4. Resavsky, от 60-те години Мутимир управлява сам, но наследява Властимир веднага след смъртта му в 851г. Евристей е прав: няма особена логика Борис да отмъщава с четвъртвековно закъснение, когато има маса други ангажименти около църквата. А и през 70-те България и Византия са твърде близки, пък сърбите плуват в ромейски води, така че вероятността войната е да е била тогава, е минимална. Дори Борис да е роден ок.830г., Крум по никой начин не може да е умрял под 50-годишен. А ако войната със сърбите е била в 854г. той няма как да се е родил след 760г.
 5. Кога точно е роден е трудно да се каже, но пък не е трудно да се определи кога не може да е роден. Познаваме добре фамилията на Крум и това позволява да се направят изчисления относно предполагаемото време на раждане. По време на българо-сръбската война, водена от Борис, Владимир попада в плен - значи е бил на достатъчно години, за да воюва, примерно 15. Войната за жалост не е точно датирана, има хипотези за 854, за 863 и за 870г. Ако се базираме на последната и допуснем, че всеки баща във фамилията е добил първото си дете най-малко на 16-17г., ще излезе, че Крум не може да е роден след 770г.
 6. Като нищо може да е участвал - ако вземем предвид, че братовият му правнук е бил войн някъде между 854 и 870г. И - да - при това положение Крум излиза доволно стар, за да се подиграва с възрастта на Никифор Геник. Но пък имаме за него данните, че "остарял, ослепял и бил удушен от поданиците си", които никак не го представят свеж през 814г.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...