Отиди на
Форум "Наука"

Втора международна конференция "Компютърна лингвистика в България"


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

На 9 септември 2016 г. в Дома на Европа в София ще се проведе второто издание на международната научна конференция „Компютърната лингвистика в България“ (Computational Linguistics in Bulgaria – CLIB). CLIB се организира от Секцията по компютърна лингвистика при Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и колеги от Софийския университет и Пловдивския университет.

Конференцията се провежда на всеки две години, през месец септември, и е насочена към българските специалисти, работещи в областта на компютърната лингвистика, формалното описание и обработката на естествения език, езиковите и информационните технологии.

Тазгодишното събитие (CLIB 2016) е второто издание на конференцията. Първото издание се проведе през 2014 г. и в него взеха участие над 80 души, сред които представители на български и чуждестранни технологични компании като Тетраком, SAP Labs България, Датекс, Мозайка и др.

Гост-лектори са двама изтъкнати учени в областта на компютърната лингвистика – проф. Драгомир Радев от Мичиганския университет и д-р Преслав Наков от Катарския институт по компютърни изследвания. В началото на утринната сесия д-р Наков ще изнесе лекция на изключително актуалната тема „Изобличаване на тролове, манипулиращи общественото мнение в интернет форуми“, а проф. Радев ще закрие конференцията с пленарния доклад „Обработката на естествения език и колективния дискурс“.

В рамките на CLIB 2016 e oрганизирана и сесия с чуждестранни лектори, изтъкнати специалисти в областта на компютърната лингвистика и дългогодишни партньори на Секцията по компютърна лингвистика в множество научни проекти и инициативи от Сърбия, Хърватия и Румъния. Интерес към конференцията са заявили и учени от Иран, Китай, Бразилия, Великобритания, Грузия, Русия, Чехия, Норвегия.

CLIB 2016 се провежда с подкрепата на партньори и спомоществователи. Златен спонсор на конференцията е компанията logo-pantone, която предлага интелигентни решения, свързани със създаването и анализирането на информация, управлението на данни, редактирането и обогатяването на съдържание. Участниците в CLIB 2016 ще имат възможност да се запознаят с разработки на компанията и да се срещнат с нейни представители.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...