Отиди на
Форум "Наука"

Учени счупиха световния рекорд по ядрен синтез – вдигат летвата на потенциала за чиста енергия


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор
alcator-cmod_1024.jpg?itok=BSjgccBi

Учени са поставили нов световен рекорд за плазмено налягане, което е „главната съставка” за производство на енергия при термоядрен синтез. Това значи, че този чист и възвръщаем енергиен източник е по-достижим от всякога.

Новият рекорд е 2.05 атмосфери, което е скок с 15 % спрямо предишните 1.77 атмосфери.  И двата рекорда са поставени в специално създадения реактор Alcator C-Mod в MIT.

Макар реактор за ядрен синтез, готов да захрани нашите домове, да е все още далеч от реалността, това повишено налягане означава повишени нива на реакция и дава още доказателства, че се доближаваме до реактор, който е технологично и икономически приложим.

Също така, това дава на учените още насоки за това как е най-добре да продължат нататък.

„Това е забележително постижение, което подчертава високия успех на Alcator C-Mod програмата на MIT”- казва физикът Дейл Мийд от лабораторията за физика в Принстън, който не участва в експериментите.

„Рекордното плазмено налягане потвърждава подхода, използващ силно магнитно поле, като атрактивен път към реална термоядрена енергия.”

Повече: http://nauka.bg/a/учени-счупиха-световния-рекорд-по-ядрен-синтез-–-вдигат-летвата-на-потенциала-за-чиста-енергия

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...