Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс с тяхната американска ракета и американски двигатели ще изстрелят военен спътник


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

25-april-falcon9-rocket-test.png

На 25-ти април ракетата "Фолкън 9" запали пробно двигателите си като подготовка за военното изстрелване в неделя. Credit : SpaceX

29 април 2017 г. 11:00 ч.

Светослав Александров. Частната компания СпейсЕкс се готви да изстреля засекретен спътник на Националния разузнавателен офис (НРО) на САЩ. Това се очертава да е първото военно изстрелване за СпейсЕкс и за ракетата "Фолкън 9". Стартовият прозорец се отваря утре, в неделя, 30-ти април, от 14:00 ч. българско време и се очаква да продължи два часа. Ако ракетата не успее да излети утре, резервен стартов прозорец има в понеделник.

Предстоящето изстрелване е знаменателно за космическата компания на харизматичния Илон Мъск. Две са причините, поради които стартът ще влезе в историята - едната е икономическа, а другата е геополитическа.

Икономическата причина е, че най-накрая монополът на Обединения алианс по изстрелванията (ULA, United Launch Alliance) ще бъде разбит! Това обединение беше основано в края на 2006-та година между двата аерокосмически гиганта Локхийд Мартин и Боинг и в продължение на 10 години е изпращал всички шпионски спътници на САЩ в космоса. Илон Мъск реши да положи сериозни усилия, за да спечели НРО на своя страна и да изстрелва военен товар. Стигна дори дотам да заведе съдебно дело срещу Обединения алианс по изстрелванията (източник). Спорът между Мъск и Алианса беше изключително интересен. Мъск твърдеше, че досега използваните ракети "Атлас 5" и "Делта 4" са скъпи и на практика тяхната експлоатация представлява излишно разхищение на държавни средства, докато новата "Фолкън 9" е евтина и възвращаема. От Обединения алианс по изстрелванията отвърнаха, че за сметка на това за 10 години имат 100%-ова успеваемост на ракетните изстрелвания, без нито един провал. А това е основното, което американските военни искат - сигурност, че скъпоструващите им шпионски сателити няма да се провалят. "Фолкън 9" не може да се похвали с тази успеваемост - през 2015-та и 2016-та година имаше два провала, довели до загуба на спътници.

Втората причина обаче е геополитическа. Ракетата "Атлас 5", която се използва за военни нужди в САЩ, използва построен в руското предприятие НПО "Енергомаш" двигател "РД-180" (източник). Това е щекотлива тема сред американските политици. Допреди 10 години партньорството между САЩ и Русия в космическата индустрия и продажбата на руски двигатели за американските нужди беше достойнство на американската външна политика, а не бъг в системата, подчертава Илай Лейк за Блумбърг (източник). Ако САЩ разчитаха на Русия за да се справи с Иран и за да изпрати войници в Афганистан, какъв е проблемът да се разчита на Русия, за да се пращат спътници в космоса?

Но това беше през 2009 година. Сега сме 2017-та година, а отношенията между Русия и САЩ са обтегнати поради конфликта в Украйна и наложените на Русия санкции. Очевидно е, че САЩ и Русия имат сериозни политически различия. Дори и с новия американски президент Доналд Тръмп, отношенията с Владимир Путин не са се подобрили.

Американците всъщност дълги години разполагаха и все още разполагат с ракети, които са построени изцяло на местна територия и разчитат изцяло на местна технология - това са ракетите от семейството на "Делта 4". Но американският двигател за "Делта 4" е с 30% по-скъп от руския вариант, който се използва на ракетата "Атлас 5". Макар че технологична алтернатива съществува, тя не е икономически изгодна.

За сметка на това ракетите на Илон Мъск "Фолкън 9", освен че използват американска технология и американски двигатели, те са и изключително евтини. Цената за изстрелване възлиза на $62 милиона за нова, неизползвана ракета, докато изстрелванията на "Атлас 5" са в обхвата между $100-200 милиона. За ракети втора употреба цените на "Фолкън 9" се очертават да бъдат дори по-ниски, като засега клиентите получават намаление от 30%.

Понеже предстоящото изстрелване за нуждите на НРО е с военен характер, мисията на спътника е засекретена. Ако утре СпейсЕкс излъчват старта на живо, вероятно това ще включва предаване до момента на отделянето на обтекателя на ракетата и кацането на първата степен, но не и вмъкването на спътника в орбита.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1757-2017-falcon9-to-launch-military-satellite

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1758-2017-falcon9-launches-nro-satellite

УСПЕХ!!! Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изстреля за пръв път военен спътник!

 

1-may-2017-falcon9-launches-successfully

Кадър от днешното успешно изстрелване. Photo credit : SpaceX

1 май 2017 г. 14:55 ч.

Светослав Александров. Днес в 14:15 ч. българско време от площадка 39А на космическия център Кенеди излетя ракета "Фолкън 9" с мисия NROL-76. Това бе първото специализирано изстрелване на ракета на СпейсЕкс за нуждите на Националния разузнавателен офис (НРО) на САЩ.

Успехът беше потвърден лично от Илон Мъск (източник). Харизматичният основател на компания СпейсЕкс съобщи също така, че преди изстрелването ветровете са били изключително силни - натоварването е било 98.6% от максимума, който ракета "Фолкън 9" може да поеме. Въпреки това нямаше никакви проблеми и ракетата благополучно въведе спътника на НРО в желаната орбита.

Освен успешното изстрелване, осем минути и 46 минути след началото на полета първата степен на "Фолкън 9" се завърна успешно в Зона за кацане 1 до Кейп Канаверал. Това бе четвъртото успешно кацане на суша за СпейсЕкс.

Днешният полет бе пети за ракета "Фолкън 9" през 2017 година. Компания СпейсЕкс се утвърждава като абсолютен лидер на пазара за изстрелванията - нито една друга корпорация не е изстреляла толкова много ракети през тази година, а още не е минала и половината от 2017-та!

Поради характера на днешното изстрелване не бяха излъчени на живо моментите от вмъкването на спътника в орбита. Неговата мисия си остава засекретена поради военния му характер.

Със сигурност американските военни са доволни от това, че днес са ползвали услугите на СпейсЕкс. През изминалите 10 години Обединеният алианс по изстрелванията (United Launch Alliance), който представлява обединение между аерокосмическите корпорации Локхийд Мартин и Боинг, държеше абсолютен монопол върху военните изстрелвания. Илон Мъск трябваше да се бори дълги месеци срещу ULA, за да получи честта да провежда такива полети, като се стигна и до съдебно дело. Но днес най-накрая монополът беше разбит.

А това, което е най-важно от геополитическа гледна точка, то е, че военните основно наемаха ракета "Атлас 5" на ULA, която използва за първа степен двигател "РД-180", построен от руската корпорация НПО Енергомаш. Ракетата е много добра и изключително надеждна, но през последните една-две години с влошаването на взаимоотношенията между САЩ и Русия политиците и обществото се питаха доколко е редно американците да изстрелват военните си спътници с ракети, които използват руски двигатели, при положение, че двете страни имат различни външнополитически виждания. Днес обаче беше доказано - изгодна алтернатива има и това е ракетата "Фолкън 9", която е евтина, възвращаема и използва изцяло американска технология.

 

Запис от изстрелването: Тук (Youtube)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...