Отиди на
Форум "Наука"

Системи за контрол на поведението на автомобила в екстремна ситуация.


Recommended Posts

  • Администратор

Системи за контрол на поведението на автомобила в екстремна ситуация.

ВНИМАНИЕ!!!

ТЕЗИ СИСТЕМИ НЕ СА ОСНОВНИЯТ ФАКТОР, КОЙТО МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ. ТЕЗИ СИСТЕМИ СА ТАМ ЗА ДА ВИ ПОМОГНАТ В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ, НО ТЕ НЯМА ДА СВЪРШАТ ОСНОВАТА РАБОТА ВМЕСТО ВАС. ТЕЗИ СИСТЕМИ НЕ МОГАТ ДА ОВЛАДЕЯТ КОЛАТА АКО ПРИТИСКАТЕ КОЛАТА ДО ПРЕЛИТЕ Й. ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРЕНЕБРЕГНАТ ОТ НЯКАКВА ПЛАТКА В КОЛАТА, ЗА ТОВА ВИНАГИ КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО И НЕ ЗАБРАВАЙТЕ ЧЕ ТЕЗИ СИСТЕМИ САМО ВИ ПОМАГАТ В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ, НО ВИЕ ТРЯБВА ДА СВЪРШИТЕ ОСНОВНАТА РАБОТА.

Всички сме попадали в ситуация в която колата ни подвежда, или възможностите и не са достатъчни за да се избегне произшествие. В България, безотговорното отношение на общините и властите към пътищата и знаците, както и това че са оставили пътищата на произвола на съдбата, допълнително утежнява положението.

В тази статия ще разгледам най-важните и най-често срещаните системи в един модерен автомобил.

TCS – Traction Control/ASR Anti-Slip Regulation

Тази система, и ма за цел, да предовтрати буксуването на колелета, и да се постигне максимално добро ускорение и улеснено потегляне при лоши условия. Тази система няма за цел да ви държи стабилно на пътя.новите варианти на Traction control, комбинирани с диференциал с ограничено приплъзване на колелетата (limited Slip differential)* осигуравят контрол на въртящият момент до гумите и това как се разпределя между гумите, и ако сте с подходящи гуми, може да осигури безопасно потегляне и движение по заледеният път.

*Специален диференциал който постоянно подава въртящ момент на двете гуми, и преразпределя въртящият момент според сцеплението на гумите.

EDL

Electronic Differential Lock

Помощна система на Traction control включва се автоматично когато е необходимо и амтоматично се сприра когато е необходимо. Диференциала бива блокиран, и действа като ос и подава едновременно на двете колелета и подава по равно въртящ момент.

ABS

Anti-Lock Braking system

Тази система има за цел да скъси спирачният път на автомобила, и да го задържи стабилен.

При обикновените спирачки, рязкото настъпване на спирачката, води до блокиране на 1 или повече колелета, което

1. ще извади автомобила от равновесие, тъй като някои от спиращите колелета имат сцепление, а други нямат.

2. колелетата са изгубили своето сцепление и спирацният път се удължава

3. Не можете да коригирате посоката на движение на автомобила (да завиете или изправите)

Наличието на тази система, позволява, всяко колело да се следи, дали има сцепление, и спирачното усилие, да се регулира с помощта на помощна система EBD – Electronic brake-force distribution която подава на всяка спирачка нужното усилие, което е преценено от водача, като решението се взема според скоростта, в каква посока и до колко е завъртян волана, и дали сигнала за спирачката идва от педала в купето или друга стабилизираща система - ABS или друга основна система ESP - electronic stability program. При наличието на ABS и EBD едновременно, всяко колело, получава това спирачно усилие, което е необходимо, хем колата да спира, хем колелото да не губи сцепление, което ще позволи на шофьора да коригира посоката, и колата ще остане стабилна.

Brake assist/Brake assist plus

Система която общо взето прилича на EBD с тази разлика че ако сте натиснали педала на спирачката, но за момента не можете да го задържите натиснат, но ситуацията изисква, системата ще се опита да направи така че въпреки отпускането на спирачката (натиска върху педала е отслабнал) спирачното усилие остава оптимално. При напълно отпуснат педал на спирачката, системата решава че няма нужда от спирачка и позволава на спирачките да отпуснат колелото. Варианта плюс реагира по-бързо, по-прецизно и отговаря за всяко колело по отделно. Системата може да се използва и от круз контрол на колата за авариино спиране, новите модели на мерцедес бенц могат сами да спрат безопасно ако е необходимо, благодарение на brake assisit plus и Intelligent cruise control.

dry brakes system – DBS

Тази система, се задейства автоматично при дъжд, или локви, или преодоляване на водно препядствие. Действието на системата е просто. Леко притиска накладките към диска, колкото да оберат и изхвърлят водата, за да може и диска и накладките да са сухи, и в състояние за оптимална работа. При повторно мокрене,процедурата се повтаря. Като карате през порой или по сняг, системата автоматично избира оптимален интервал от време, през който да “изсушава” дисковете и накладките, автоматично без вие да знаете или да бъдете известяван.

Стигнахме до гвоздея в програмата – ЕSP Electronic stability system

Не случайно оставих тази система за последно.

Тази система освен своите действия, може да извиква и някоя (една или повече) от по-горе споменатите системи, за да увеличи и подобри своята прецизност и ефективност. Общо взето всички други системи, които споменах и описах по-горе, играят ролята на помощни системи на тази система. Различните производители на овтомобили я наричат с различни имена, и са с различна степен на бързина, прецизност и ефективност, но като цяло работят по един и същи начин, и на един и същи принцип. Тази технология има за цел да предпази автомобила от поднасяне или недозавиване, или друга загуба на контрол, при завой, ускорение, спиране... както и да ви помогне в опитите ви да си върнете контрола над автомобила. Общо взето системата поема почти цялостен контрол върху автомобила – газ, спирачки и съобразявайки се с вашите команди към автомобила, се опитва с прилагане на спирачки на едно, или повече колелета, на накара автомобила да се подчини на вашата команда. Тази система и останалите, системи, независимо от своята бързина, ефективност и прецизност, не могат да ви опазят, ако притискате колата прекалено много. Системата не може да се бори със законите на физиката, и ако прекалите с притискането на автомобила си, системата колкото и да се старае, ще се окаже недостатъчно ефективна, и може да има неприятни последици и дори фатален край!

ВНИМАНИЕ!!!

ТЕЗИ СИСТЕМИ НЕ СА ОСНОВНИЯТ ФАКТОР, КОЙТО МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ. ТЕЗИ СИСТЕМИ СА ТАМ ЗА ДА ВИ ПОМОГНАТ В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ, НО ТЕ НЯМА ДА СВЪРШАТ ОСНОВАТА РАБОТА ВМЕСТО ВАС. ТЕЗИ СИСТЕМИ НЕ МОГАТ ДА ОВЛАДЕЯТ КОЛАТА АКО ПРИТИСКАТЕ КОЛАТА ДО ПРЕЛИТЕ Й. ЗАКОНИТЕ НА ФИЗИКАТА НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРЕНЕБРЕГНАТ ОТ НЯКАКВА ПЛАТКА В КОЛАТА, ЗА ТОВА ВИНАГИ КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО И НЕ ЗАБРАВАЙТЕ ЧЕ ТЕЗИ СИСТЕМИ САМО ВИ ПОМАГАТ В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ, НО ВИЕ ТРЯБВА ДА СВЪРШИТЕ ОСНОВНАТА РАБОТА.

Автор: Кристиян Александров

Статията е публикувана в сп. "Технологии" Брой 2.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...