Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

Ето една статия от мен!

Windows XP (първоначално с кодово име Whistler) е последното издание за настолни компютри на операционната система Windows от корпорацията „Майкрософт”. Издадена е официално на 25 октомври 2001 г. Първоначално „Майкрософт” публикуват две издания: Home (домашно) и Professional (професионално). Home е предназначен за употреба в домашни условия, докато Professional има допълнителни възможности, разработени за работа в бизнеса, като идентификация в мрежа и поддръжка на два процесора. Двете букви „XP” произхождат от думата Experience (която често се свързва с приятно прекарване)

Megara_002.jpg

Преди XP „Майкрософт” произвежда две линии операционни системи. Windows 95, Windows 98 и Windows Me, са разработени за настолни компютри, но нямат надеждна защита на паметта, докато Windows NT и Windows 2000, са насочени към фирмения, професионалния и сървърния пазар, но са по-лошо поддържани от игрите. Windows XP е преработка на Windows 2000 с допълнителни функции за домашни потребители; той е първият опит на „Майкрософт” да създаде една операционна система за всички цели.

Windows XP Home включва много от охранителните функции на Windows 2000 и вградена защитна стена, което е част от новите опити да се обезопасят продуктите на „Майкрософт” след дълга история на охранителни проблеми и уязвимост.

През 2002 г. „Майкрософт България” издадоха превод на Windows XP на български език, който понастоящем е достъпен или като отделна система, или като интерфейсен пакет, който може да се изтегли от сайта на „Майкрософт България” (вж. Външни препратки).

Нови и подобрени функции

Windows XP представя някои нови за Windows-серията функции:

* Бърза смяна на потребителя, която позволява друг потребител да влезе и да използва системата, без да се налага предишният потребител да излиза и да напуска включените от него програми (Това натоварва системата повече, отколкото когато само един потребител е включен).

* Подобрена поддръжка на устройства за Firewire, PCI, USB и устройства за съхранение и медия (DVD и CD).

* Windows-услуги за получаване на изображения, които заменят традиционната поддръжка на TWAIN. Still Image (STI) support is provided as a compatibility layer within the WIA subsystem.

* Режим на съвместимост за програми, който имитира по-стари ОС Windows.

* Windows Side-by-Side, което представлява WinSxS-папка за съхранение на многобройни версии на DLL-файлове за да се предотврати настъпването но DLL-ад.

* Отдалечена помощ (Remote Assistance), благодарение на която поддържащия персонал може да поеме контрола над компютър с Windows XP за да реши проблеми със системата.

* Подобренията в контрола над захранването включват CardBus Wake-on-LAN, контрол нод захранването на процесора, Wake on Battery (когато свършва енергията в батерията на системата, Windows XP влиза в режим на „заспиване”), както и способността на Windows XP да спре подаването на енергия към екрана, когато капакът е затворен и да замъгли екрана, ако енергията в батерията намалява.

* Отдалечен работен плот (Remote Desktop), достъпен само в Windows XP Professional, който е изграден с технология за терминални услуги (RDP) и е подобен на отдалечената помощ с разликата, че позволява на отдалечени потребители да имат достъп до локални устройства (като принтери). . Всеки клиент за терминални услуги, специален клиент за връзка с отдалечен работен плот или уеб-базиран клиент използващ ActiveX-контрол може да се използва за връзка с отдалечен работен плот. („Майкрософт” предостави клиенти за отдалечен работен плот за по-стари версии на Windows ) Някои неща могат да бъдат пренасочени от отдалечения сървър към локалния клиент, в зависимост от възможностите на клиентския софтуер:

o Пренасочване на файловата система (File System Redirection), което позволава на потребителите да използват своите локални файлове на отдалечен работен плот по време на телминалната сесия.

o Пренасочване на принтери (Printer Redirection), което позволява на потребителите да използват локалния си принтер по време на терминалната сесия така, както биха използвали локално или мрежово споделен принтер.

o Пренасочване на порт (Port Redirection), което позволява на апликациите, работещи в терминалната сесия да имат директен достъп до локалните серийни и паралелни портове.

o Аудио, което позволява на потребителите да пускат аудио-програма на отдалечения работен плот, като звукът се пренасочва към локалния компютър.

o Clipboard-ът може да бъде споделен между отдалечения и локалния компютър.

* Driver Rollback запазва копие на стария драйвър, когато се инсталира нов. Ако новият драйвър създава проблеми, потребителят може да се върне към предишната версия. (Тази функция не действа при принтерните драйвъри.)

* Включена е технология за CD Burning от Roxio, която предоставя възможността за запис на файлове и аудио-записи върху CD.

Потребителски интерфейс

Windows XP включва нов базиран на задачите интерфейс. Старт-менюто и възможностите за търсене са преработении и са добавени много визуални ефекти, между които:

* Прозрачен син правоъгълник за избор в Explorer

* Графика, подобна на воден знак на иконите на папките, показваща типът на съдържанието в папката.

* Сенки за надписите под иконите на работния плот

* Базирани на задачите странични панели в прозорците на Explorer

* Възможност за групиране на отделните бутони в лентата на задачите на една програма в един бутон

* Възможност за заключване на лентата на задачите и други ленти, което може да предотврати нежелани промени

* Специално отбелязване за скоро добавени програми в старт-менюто

Windows XP анализира натоварването, предизвикано от визуалните ефекти и решава дали да ги включи, като така предотвратява прекаленото използване на системните ресурси от новата функционалност. Тези настройки могат да бъдат допълнително нагласени от потребителя. Някои ефекти, като алфа-сливането (прозрачността и плавното изчезване и появяване), са изцяло поддържани от много нови видеокарти. Обаче, ако видеокартата няма способността да възпроизвежда този ефект, работата на системата може да се наруши значително, поради което „Майкрософт” препоръчва функцията да се изключи ръчно.

Windows XP добавя в Windows възможността за употреба на „визуални стилове”, които променят потребителския интерфейс. Обаче визуалните стилове трябва да бъдат криптографично подписани от „Майкрософт”, за да действат. Luna е името на новия визуален стил, който е вграден в Windows XP, и е автоматично включен за системи с повече от 64 МБ памет. (Luna се отнася само до отделния визуален стил, а не до новите функции в ГПИ на Windows XP като цяло.)

„Класическият” интерфейс на Windows 2000 може да се използва също по желание.

„Майкрософт” издава сервизни пакети за Windows XP, които поправят проблеми и добавят нови функции.

Сервизен пакет 1

Сервизен пакет 1 за Windows XP е издаден на 9 септември 2002 г. Най-забележителните му нови функции са поддръжка на USB 2.0 и аплет за „Достъп до програмите и настройки по подразбиране”, който позволява на потребителя да контролира апликациите по подразбиране за дейности като разглеждане на уеб-страници и изпращане на „лесни съобщения”, а също позволява на потребителя да скрие някои от програмите на „Майкрософт”.

СП1 също така беше разработен за да не работи на повечето компютри с пиратско копие на Windows XP.

Сервизен пакет 2

Сервизен пакет 2 (СП2) беше издаден на 6 август 2004 г. За разлика от предишни сервизни пакети, СП2 добавя нови функции към Windows XP, между които защитна стена, програма за WiFi, блокатор за pop-up-прозорци, и поддръжка на Bluetooth. Той също включва API, което позволява на скенери за вируси и защитни стени да се свързват с нова програма — охранителен център, която предоставя основен преглед на системната защита. Други функции са подобрения в Internet Connection Firewall (ICF), който сега се нарича Windows Firewall (и е включен по подразбиране), силна защита на паметта, използваща NX-инструкцията, която е включена в по-новите процесори и спира буферните атаки, както и подобрения в електронната поща и уеб-сърфирането.

Специални версии

През ноември 2002 г. „Майкрософт” издаде три нови версии, предназначени за специфичен хардуер:

* Windows XP Media Center Edition за специани компютри „Media Center” (т.е. медия-център, компютри за мултимедия).

* Windows XP Tablet PC Edition за лаптопи със специално управление чрез докосване. Както Windows XP Media Center Edition, така и тази версия са предварително записани в компютрите и не могат да бъдат закупени отделно.

* Windows XP Embedded за различни видове електронни устройства. Тази версия се основава на кода на оригиналния Windows XP.

Windows XP Media Center беше издаден в нова версия през 2003 г. — „Windows XP Media Center Edition 2003”, която добавя нови възможности като УКВ-радио.

На 28 март 2003 г. „Майкрософт” издаде друга версия:

* Windows XP 64-bit Edition за компютри с процесори Intel Itanium 2.

Понастоящем се изпробва нова версия на 64 Bit Edition за системи с AMD Athlon 64 и Opteron.

Всичките Windows-и до сега

Windows: 1.0 | 2.0 | 3.x | NT | 95 | 98 | Me | 2000 | XP | Server 2003 | CE | PPC | WM | Longhorn | Blackcomb | Vista |

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...