Отиди на
Форум "Наука"

За забраните за дивото/свободното къмпингуване


Recommended Posts

  • Потребители

През 2019 година беше приет един лобистки текст в Закона  за устройство на черноморското крайбрежие, с  подкрепата на лъжи, популизъм и плашене, и то от хора които вероятно никога не са нощували (бивакували, палаткували) в природата

(По-скоро са типът повърхностни  личности, които никога не са вдигали  задниците от колата,  софрата или хотелската маса)

1. Най-големият или първият проблем е в това, че законът е спорен откъм съответствие със текстове и принципи на Основния закон и на римското право, както и със съдебни решения, които отхвърлят тези забрани

 

2.Вторият проблем е,  че в текста липсват основни   дефиниции - какво е бивакуване, палаткуване и какво е къмпинване. Всичко това неправилно приема за къмпингуване, а палатките и шалтетата   се приравняват на "съоръжения"

.

3.Третия проблем следва от втория-  губи се  идеята и смисъла на закона 

- ако хипотетично се приеме като довод,  че  шалтетата и палатките унищожават черноморското  крайбрежие (всъщност забраната а не касае само зона А - 100 метровата ивица, а и  зона Б), то тогава такива са всички подобни - шалтета, слънчобрани/сенници  , а и шерзлонги и чадъри, поставени на концесионираните плажове

 

И отново се връщаме  към 1). и чл.  35 от Конституцията, според който "всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани".  
Тъкмо правото на свободно придвижване и обитаване е най-честото основание съдът да отменя общинските наредби срещу преспиването на открито.

Ето един пример от съдебната практика:

http://legalacts.justice.bg/Search/GetActContentByActId?actId=9rs3QEl%2BskY%3D

 

Друг   популистки  аргумент за тази забрана е че "къмпингуващите цапали"

Да но тук има два големи проблема;

- Конституиционният  текст, и принципът че никой не може и не трябва да бъде наказван или глобяван  ако не е нарушил; закона

Нормално е за цапащите,  или палещите огън на открито да има глоби ( както и за къмингуващите в защитените природни  зони , но не и за палаткуващите ) , а за тези които не го правят - да няма глоби.

Това се отнася всички граждани и категории

 Ако се приеме обратно - че   всички трябва  да бъдат наказвани и глобявани  то се създава прецедент- днес забраняваме  палатките, утре личните автомобили, защото някои водачи нарушават ват правилата за движение или си хвърлят боклуците през прозореца...или защото увреждат пътната настилка (все едно какво)

 

-Втория проблем е че  всъщност е точно обратното -палаткуващите и къмпингуващите чистят боклуците на местните, и на случайните туристи, минаващи през екопътеките

Просто е никой любител на приородата  не обича боклуците върху красивата природа,  нито би пренощувал в боклуците ..аз самия съм чистил много пъти боклуците на местните в или на преминаващите (отбиващите се) случайни  туристи 

 

ПС

Последно: Може да говорим и за гъвкавия  подход - , всяка община да си определи  места за диво    къмпингуване и да взима минимална такса за подръжката им.

Само че в лобисткия  текст от 2019 няма нищо за това..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...