Отиди на
Форум "Наука"

Предприемачеството - мит или реалност е то у нас?


Recommended Posts

  • Администратор

Предприематеството е процес на стартиране на ново предприятие или обновяване на вече създадено. Логиката на значението е свързана с това, че човек решава да предприеме нови действия по бъдещ проект за създаване на бизнес или по настоящ, вече създаден. Отнасяме го към икономическите дейности, свързани със създаването на нова фирма или обновявания на вече съществуваща.

Освен скучното обяснение, това е начин на живот - начин на мислене и да действие. Не всеки става за тази дейност и не всеки може да се справи с начина на живот, който има един предприемач. Много често се обяснява, че предприемачеството върви заедно с липсата на свободно време, личен живот и хобита. Но в същото време предприемачеството е част от личния живот, свободното време и хобитата. Един предприемач превръща своите хобита, личен живот и свободно време в бизнес - начин да изкарва пари. 

Последните години стана много модерно да си предприемач и да създаваш бизнес. Но голяма част от хората, които се мислят за "предприемачи" говорят за "пасивни доходи" и "лесни пари". Истината е че, за да успее един бизнес и то от нулата няма как да стане лесно и няма как да изкарва пари без да се работи много сериозно.

В България е сравнително лесно да се направи нова фирма и е почти безплатно. Конкуренцията е слаба и все още интернет бизнеса не е развит достатъчно тук. В областта на услугите и търговията има не малко нисши, които седят празни и чакат някой да ги запълни.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Разговорът с Кремена е част от поредицата SuperTalks, в която искаме: Да бъдем. Онлайн. Заедно. В нея Ви срещаме с интересни гости, с които споделяме ценни съвети, опит, идеи за Вашия бизнес. Защото знаем, че заедно сме още по-супер!

Гледайте видеата от поредицата на живо във Facebook страницата ни всеки четвъртък, от 17:00 часа.

Научете повече за SuperTalks, на каква тема ще е следващият супер разговор и вижте останалите видеа на talks.superhosting.bg.

Предишна тема: „СуперСъвети и идеи за успешен Instagram маркетинг", гост Виктор Динев, основател и лектор на първото задълбочено обучение по Instagram маркетинг в България.

Да бъдеш предприемач. Мечта на много хора, реализирана от още повече. Да, дори у нас. И ще Ви го докажем в следващите редове! Защото предприемчиви можете да бъдете във всеки един аспект и да подобрявате средата за Вас и хората около Вас!

За целта поканихме да ни гостува Кремена Дервенкова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Освен ръководител на общност от предприемчиви млади хора, самата тя е предприемач в една много иновативна сфера за пазара у нас. Създател е на първата ферма за ядливи насекоми в България и е капитан на яхта. А между това да бъдеш капитан и да можеш да ръководиш една организация има много общо! И ще Ви разкрием какво е то, преди да се запознаете с аспектите на предприемачеството, които сподели нашата гостенка.

И при двете трябва да държиш фокуса върху важните неща! Винаги да имаш поглед върху голямата картинка и всички фактори, които могат да повлияят на гладкото плаване, и да си готов във всеки един момент да реагираш. В същото време трябва много добре да управляваш екипажа си и да го мотивираш да преодолява успешно предизвикателствата и междувременно да се справяш заедно с него!

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Администратор
През 2023 г. България пада до 57-о място по конкурентоспособност сред 64 държави, нареждайки се след държави като Перу и Казахстан, а само за година страната е слязла с четири позиции надолу. Това показва новото издание на Световната класация за конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD). Ефективността на правителството и инфраструктурата в България изостават най-значително сред останалите фактори за оценка на конкурентоспособността, което авторите приписват на продължаващата политическа нестабилност през последните години. Така след влошаване на повечето показатели България се нарежда на последно място сред европейските държави, включени в изследването...

България е след Перу и Казахстан по конкурентоспособност

След пореден спад в класацията World Competitiveness Ranking страната е на последно място сред европейските държави, включени в изследването

Благодарение на усилията на частния сектор и подкрепата от Европейския съюз българската икономика засега остава устойчива, но рецесия в еврозоната може да влоши и тази тенденция.
 
 Благодарение на усилията на частния сектор и подкрепата от Европейския съюз българската икономика засега остава устойчива, но рецесия в еврозоната може да влоши и тази тенденция.    ©  Антон Чепилски
 
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...