Отиди на
Форум "Наука"

Отрицателна лихва


Recommended Posts

  • Администратор

От известно време се говори, че да си държиш парите в банката носи само загума. В много теми в този форум и много клипчета се обясняваше, че за да се контролират икономиките се контролират и лихвите.

Последните години свикнахме да гледаме нулевите лихви, ето че имаме вече и отрицателна лихва.

Финтех компанията Paysera обяви, че от 1-ви април 2021 променя някой от таксите за услуги, като годишната лихва става -0.5%.

Вместо лихва реално имаме такса за съхранение на пари, за сега само за суми над €10,000 за физически лица и над €50,000 за юридически. 

Ето и официалното писмо от Paysera:

 

“Уважаеми клиенти,

Уведомяваме Ви, че считано от 1-ви април 2021 г. таксите на някои услуги на Paysera се променят:

За всички физически лица, които съхраняват парични средства на стойност над 10 000 EUR (или равностойността им в друга валута) по сметката си в Paysera, ще се прилага отрицателна годишна лихва в размер на -0,5%. Таксата ще се удържа веднъж месечно (на 1-во число от месеца) въз основа на усреднената стойност на паричните средства по сметката през предходния месец*.

За всички юридически лица, които съхраняват парични средства на стойност над 50 000 EUR (или равностойността им в друга валута) по сметката си в Paysera, ще се прилага отрицателна годишна лихва в размер на -0,5%. Таксата ще се удържа веднъж месечно (на 1-во число от месеца) въз основа на усреднената стойност на паричните средства по сметката през предходния месец*.

SMS съобщенията, изпращани за потвърждение на вход в системата и изпълнение на превод, ще бъдат таксувани с такса в зависимост от държавата, до която е изпратено съобщението. Преди изпращане на съобщението ще бъде посочена точната цена на услугата. Моля, имайте предвид, че потвърждението за вход и преводи чрез мобилното приложение на Paysera е безплатно.

За фирми в държави от SEPA превод към банка в Косово ще струва 7.00 EUR (вместо 0.20 EUR).

За повече информация посетете страницата с тарифите.

* Ако вече сте получили информация за различни условия за съхранение на Вашите средства, които са приложими за Вас, то те не се променят. “

 

Тук трябва да направим едно уточнение, че финкех компании, които имат лиценз за електронни пари като Paysera не могат да използват парите на своите клиенти, за да инвестират. Също така не могат да ги използват за заеми към други компании срещу лихва и изобщо не могат да ги правят нищо друго освен да ги държат в други банки при отрицателни лихви. Като при банките отдавна има отрицателни лихви за много големи суми.

Paysera държи над 300 милиона евро клиентски пари.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...