Отиди на
Форум "Наука"

Издигането на едно чудовище


Recommended Posts

  • Потребител

Снимки на издигането на чудовището можете да видите ето тук. Не ги пускам директно тук, защото са copyright. Чудовището си има и име - Delta 4 Heavy. Ракетата ще излети на 1 април и ще изведе сателита за ранно предупреждение за атака с балистични ракети DSP-23. Ракетата ще постави сателита директно в геосинхронна орбита! Това което се вижда на снимките е първата степен на ракетата - трите CBC (Common Booster Cores), задвижвани от по един Rocketdyne RS-68 двигател. Двигателите са подобни на тези на совалката. Те работят на течен водород и течен кислород. Всеки от двигателите генерира по 3312,8 kN тяга и 410 секунди специфичен импулс. Когато са пълни, ядрата тежат по 226,4 тона всяко, а когато са празни масата им е едва по 26,76 тона. Първата степен гори в продължение на 327 секунди: в определен момент от полета средния бустер се дефорсира и гори по-бавно от страничните два, които изгарят и се отделят на 249,5-ата секунда; следва форсиране на централния бустер, което довежда до спирането и отделянето му на 327-ата секунда от полета.

delta4h.jpg

Втората степен на ракетата разполага с двигател RL-10B-2. Тя тежи 30,71 тона пълна и 3,49 тона празна. Двигателя генерира 110 kN тяга и 462 секунди специфичен импулс. Стартира на 343,5-ата секунда. Работи в продължение на 850 - 1125 секунди. "Храната" му е като на първата степен - течен водород и течен кислород. Товара се отделя на 5214,1-ата секунда (за изстрелване в геотрансферна орбита).

Общо взето височината на ракетата достига 77,2 метра, а диаметъра на всеки бустер (ядро) е 5 метра. Масата и е "само" 733,4 тона, а товароподемността варира от 8,6 до 25,8 тона за ниска земна орбита и от 3,9 до 10,843 тона до геотрансферна орбита. Разработката на ракетата струва $500 милиона, а единично изстрелване $254 милиона. Първоначалните планове са били ракетата да струва $170, но поради срива в пазара на ракети цената й скача с 50%. Delta 4H може да претендира за най-мощната ракета сред всички ракети в пройзводство в момента.

Сравнение на товароподемността с други ракети:

(Първото число е до ниска земна орбита, а второто до геотрансферна орбита)

Delta 4H - 25,8 т; 10,843 т

Atlas V - 20,05 т; 8,2 т

Ariane 5 - 21 т; 10 т

Long March 3A (Chang Zheng 3) - 9,2 т; 5,1

Proton - 22 т; 6 т

Zenit 3SL - 13,74 т; 5,25 т

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
А стартовата площадка специално ли се строй за тази ракета?

Всяка ракета си има своя собствена стартова площадка и инфраструктура. Това включва един куп неща - обезопасени зони, командни центрове, резервоари с гориво, тръбопроводи, противопожарни системи...

Delta 4H ползва същите стартови площадки като останалите версии на Delta 4 или по-скоро е обратното. Delta 4H може да се изстрелва както от източния бряг, така и от западния. Обикновено от запад (Калифорния) се изстрелват полярни и близкополярни сателити, а от изток (Флорида) се изстрелват останалите сателити. Във Флорида ракетата се изстрелва от базата Кейп Канаверал от стартова площадка SLC-37B, а в Калифорния от ВВС базата Vandenberg, от стартова площадка SLC-6. Ето снимка на SLC-6 от въздуха в днешния й облик:

D4_slc6_01.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Наскоро бяха открити пукнатини в бетона на стартовата площадка за "Чудовището". Следва премахване на ракетата от площадката и ремонтни работи. Очаква се в края на лятото "Тежката Делта" да лети. Успех!

BTW Освен това скоро се завръщам за постоянно и тогава ще напиша детайлни статии и описания на по-известните и по-забележителните ракети. До скоро. Поздрави от северния полюс

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Ура! Стартовата площадка е ремонтирана. Ракетата беше закарана до нея и започва подготовката за изстрелването й, което ще се състои в края на август :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...