Отиди на
Форум "Наука"

Свободен пазар на електрическа енергия


Recommended Posts

  • Администратор

Здравейте,

Дали има хора тук, който са се сблъскали с изобра на доставчик на електрическа енергия.

Имам оферта от ЧЕЗ, но като гледам други доставчици на ток виждам, че са по-евтини.

Какво Ви е мнението за другите доставчици на ток и използвате ли някой от тях?

---------
Повече за какво става въпрос:
https://www.me.government.bg/bg/pages/el-market-147.html

Какво налага промените?

Така направените промени в Закона за енергетиката са в съответствие с изискванията на Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и Съвета от 5 юни 2019 година относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС.
Какви са ползите от излизането на свободния пазар за небитовите потребители?

Възможност за избор на доставчик на електрическа енергия, съобразен с Вашия профил на потребление.
Постигане на оптимални условия за доставка и балансиране.
Конкуренция между доставчиците на електрическа енергия и постигане на по-добри условия за потребителите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен нуждата от енергия на глава, расте. Ако разгледаме употребата на глава в 1900, 2000 година според мен е значително повече. И докато в началото на 20 век имаше едно преминаване от дърва, въглища към нефт и гас, сега това преминава все повече към електро енергия и гас....И докато доставчиците на гас са териториално ограничени, то електро производителите не са....СМСМ

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Да, но тук искам да обсъдим новите изисквания към всички фирми да си изберат доставчик на ел. енергия.

Аз сега правя проучване за моя бизнес и съм подал искане за оферта. След като избера доставчик, ще пиша какво съм избрал и защо.

Все пак, ако някой има мнение или се е сблъскал с казуса нека сподели.

Разбрах, че в Европа вече е минал този процес в някой държави.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Администратор

Последният брой на Капитал https://capital.bg е посветен на високите цени на тока и причините за това.

В подкаста си споменават, че около 50% от търговците са сключили договори с доставчици на ток и сега освен скъпия ток, те са на така наречената "последна инстанция", където принудително попадаш, ако не си избрал собсвен доставчик на ток. На тази "последна инстанция" цените са възможно най-скъпи "наказателни".

Интересно защо повечето малки магазинчета, заведения и други бизнеси не обърщат внимание на тези така важни неща от бизнеса. Все пак всеки месец плащаме този ток и той е важен, за да можем да функционираме.

Може да чуете цения подкаст тук:

https://www.capital.bg/podcast/?ref=header-hamburger

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Администратор

Нещата до момента бяха доста зле с цените на свободния пазар. При мен цената стигна малко над над 500 лв на мВтч. Но след решението в последния момент нещата малко се нормализираха :)

 

https://www.capital.bg/biznes/energetika/2022/06/30/4364382_resheno_tavan_ot_250_lvmvtch_za_toka_za_biznesa/

 

Решено: таван от 250 лв./мВтч за тока за бизнеса

Парламентът одобри нов модел за компенсиране, според който до края на тази година фирмите ще имат фиксирана горна граница за цената на електроенергията

След множество дебати финалното предложение за модел на компенсациите направи Делян Добрев от ГЕРБ, като то беше допълнено от Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната"
 
 След множество дебати финалното предложение за модел на компенсациите направи Делян Добрев от ГЕРБ, като то беше допълнено от Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната"    ©  Георги Кожухаров

От 1 юли до края на тази година всички фирми, общински предприятия, училища, болници, храмове и т.н. ще плащат максимум 250 лв./мВтч за ток. Това решиха народните представители след няколкодневни спорове.

Новият модел влиза през актуализацията на бюджета и до голяма степен ще потисне инфлацията в следващите месеци, тъй като независимо от пазарните движения разходите за ток ще останат непроменени. Одобреният механизъм ще действа автоматично, независимо дали има или не редовно правителство и парламент.

Дотук обаче се стигна след множество различни предложения от депутати на "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, които буквално обърнаха Народното събрание на тържище. В крайна сметка обаче новият модел бе одобрен с голямо мнозинство.

Размер на компенсациите ?

Накратко: всички небитови потребители ще бъдат компенсирани със 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса и приетата за база цена в размер на 250 лв./мВтч. Така ако средните цени са 600 лв./мВтч, каквито очаквания има за месец юли, бизнесът реално пак ще плати 250 лв./мВтч.

С други думи при сметка за ток от примерно 7500 лв., компенсацията ще покрие 4500 лв., а за потребителят ще останат за плащане 3000 лв. (в крайната сметка освен цената на енергията се включват и мрежови такси).

Известни флуктуации в тази крайна цена все пак може да има според профила на потребление на съответното предприятие - ако то работи само денем, може да плаща повече, тъй като средната цена на енергията в дневните часове обикновено е по-висока от средната за денонощието.

За сравнение сегашният модел покриваше само 80% от разликата над определената база, което прехвърляше част от пазарния риск към бизнеса. Но въпреки това средно фирмите са плащали между 240 и 250 лв./мВтч в последните 8 месеца след получаването на компенсациите.

Откъде ще дойдат парите

Общата помощ за бизнеса в този си вид би струвала около 0.5 млрд. лв. на месец при цени на електроенергията около и над 500 лв на мВтч (средната цена за месец юни е 433 лв./мВтч). Това означава, че до края на годината целият механизъм ще струва около 3 млрд. лв.

Тези пари обаче няма да идват от държавния бюджет, а от печалбите на държавните енергийни предприятия. При по-високата борсова цена те ще печелят повече и ще правя отчисления във Фонда "Сигурност на електроенергийната система". Само АЕЦ "Козлодуй" отчете почти 1 млрд. лв. печалба за първото тримесечие на тази година и дори без нищо да се промени до края на годината, ще бъдат събрани достатъчно пари за покриване на компенсациите. При очакваните екстремно високи цени на тока през зимата пък печалбата ще се увеличи.

Отделно ФСЕС продава и националните квоти CO2, от които се очаква да получи още поне 2 млрд. лева.

"Реално тези пари са дадени от бизнеса и сега ние ще му върнем обратно част от тях", заяви Делян Добрев (ГЕРБ), който реално предложи финалния модел на механизма за компенсиране.

Дебатът

От ГЕРБ първоначално поискаха базовата цена да бъде 150 лв./мВтч, компенсацията да е 80% от разликата до реално постигнатата на борсата. ДПС и "Продължаваме промяната" бяха за 200 лв. базова цена и 80% компенсация, но имаха различни предложения за детайлите по начина на осигуряване на средствата. От БСП пък настояваха за поне 250 лв. базова цена, тъй като тя би покрила технологичните разходи на всички дружества в енергетиката, включително въглищните ТЕЦ.

След множество спорове, не толкова по същество, колкото с политически привкус, Делян Добрев направи предложение прагът да се вдигне на 250 лв., но компенсацията да стане 100% за разликата до реалната борсова цена. А след още няколко допълнения от депутата на ПП Венко Сабрутев, свързани със срока на действие на механизма и с гарантиране на финансовата сигурност на държавните предприятия, моделът получи одобрението на залата.

Реално обаче идеята за праг от 250 лв. с пълна компенсация на цената над него е била предложена от "Продължаваме промяна" още предния ден, но тогава не е събрала подкрепа. "Имаше нарочна срещна с всички парламентарно представени партии в кабинета на председателя на парламента, на която предложихме този модел. Тогава обаче той не бе подкрепен. А накрая ГЕРБ го внесоха в зала", обясни ситуацията пред "Капитал" Венко Сабрутев.

  • След няколкодневни спорове депутатите се обединиха около нов модел за компенсиране на бизнеса
  • Той гарантира сигурна и не по-висока от сегашната цена на тока за фирмите до края на годината
  • Средствата за помощите няма да дойдат от бюджета, а от държавните енергийни фирми, които реализират огромни печалби от продажбата на ток
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мене ми е интересно дали хората избрали доставчки който е от извън района на вашия традиционен доставчик т.е. ако сте в района на ЧЕЗ и изберете ЕнергоПро да кажем дали няма някакви скрити клаузи в договора от типа, "Мрежата е на ЧЕЗ и трябва да ви сложим такса с която да платим ремонт Х на ЧЕЗ, защото ползваме тяхната мрежа". Все пак сме в България и всякакви такива скрити таксички са възможни и накрая от конкуренция, минаваме на картел...

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз съм в София и съм на ЧЕЗ, но използвам външен достав, като външния доставчик ми предложи по-добри условия от колкото, ако просто бях на ЧЕЗ.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 4.06.2021 г. at 13:11, Р. Теодосиев said:

Да, но тук искам да обсъдим новите изисквания към всички фирми да си изберат доставчик на ел. енергия.

Аз сега правя проучване за моя бизнес и съм подал искане за оферта. След като избера доставчик, ще пиша какво съм избрал и защо.

Все пак, ако някой има мнение или се е сблъскал с казуса нека сподели.

Разбрах, че в Европа вече е минал този процес в някой държави.

Колко оферти получи досега?

04.07.2022 г.

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Р. Теодосиев said:

Аз съм в София и съм на ЧЕЗ, но използвам външен достав, като външния доставчик ми предложи по-добри условия от колкото, ако просто бях на ЧЕЗ.

Дотук добре. А показал ли ти е примерния договор да видиш дали е стандартен и има ли скрити условия?

Друго интересно е да видиш и фючърсите за 6 месеца напред за тока.

Един интересен сайт:

https://www.elca.bg/electricity-meter/

Редактирано от Absurde
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
On 4.07.2022 г. at 21:03, Skubi said:

Колко оферти получи досега?

04.07.2022 г.

 

Това, което направих е да изпратя запитвания на различни доставчици на ток и не получих отговор от нито една освен от ТОКИ.

Имах оферта от ЧЕЗ и от ТОКИ, като тази на ТОКИ беше по-добра, даже в телефонен разговор ми свалиха с още малко тарифата. Всичко беше "ток и жица" до момента, в който цената на тока по борсите не започна да скача с всеки ден. Тока декември и януари месец платих по 1300 лв. ток, като не не се занимавам със сериозно производство, а само няколко машини със захранвания на компютър и една преса с 3000 kw, която основно дърпа ток.

Тогава отново се свързвах с всички дружества наред, но всички ми предлагаха борсови цени + някакви такси, което беше по-скъпо от това, което ТОКИ ми предалгаше.

Сега нещата седят също доста зле. 

Борсовата цена в момента е най-евтината, която може да имаш и горния калкулатор не е актуален, защото услугите не съществуват.

В момента имам оферта от няколко дружества и чамам от още 2, но май пак ТОКИ ще са с най-добра услуга.

Ето това се следи и на базата на дневната цена се изчислява и месечната: https://ibex.bg/

  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...