Отиди на
Форум "Наука"

Какво е било предложението на Ленин/Маркс за премахване на бюрокрацията (написано през 1917 година)


Recommended Posts

  • Потребител

" В социалистическом обществе «нечто вроде парламента» из рабочих депутатов будет, конечно, «устанавливать распорядок и наблюдать за управлением» «аппарата», но аппарат-то этот не будет «бюрократическим». Рабочие, завоевав политическую власть, разобьют старый бюрократический аппарат, сломают его до основания, не оставят от него камня на камне, заменят его новым, состоящим из тех же самых рабочих и служащих, против превращения коих в бюрократов будут приняты тотчас меры, подробно разобранные Марксом и Энгельсом: 1) не только выборность, но и сменяемость в любое время; 2) плата не выше платы рабочего; 3) переход немедленный к тому, чтобы все исполняли функции контроля и надзора, чтобы все на время становились «бюрократами» и чтобы поэтому никто не мор стать «бюрократом»."

https://avidreaders.ru/read-book/gosudarstvo-i-revolyuciya.html?p=50

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В предишната тема, тъкмо стигнахме до най-същественото. Но се оказа, че и без друго, се отклонихме даста от темата, а и тя вече набъбна доста. Поради което, уважаемият модератор, я затвори, за което му благодаря.

Кое беше най-същественото, което си залужава да бъде извадено като нова тема?

Първо някой се изуми, каква бюрокрация е имало през соца.

Към края на темата, уважаемият scaner  каза:

"И въпреки това, сам бай Тошо го призна, в строителството се е вихрела страхотна корупция. Нещата в голяма степен са били безконтролни, важното е било нещо да се започне, без ясна визия дали ще може да се завърши - щом е започнато, държавата почва да се цица за финансиране по-нататък. Това е бил моторът на тая схема, а какво точно е построила, се вижда и сега."

 

Да - но всъщност това са белезите на най-обикновена бюрокрация. А бюрокрацията не е започнала с комунизма. Нещо повече, тука сега давам общоизвестни факти/документи, че сам Ленин, още през 1917 година, т.е. преди някой изобщо да е виждал комунистическа държава, опитва да предлага решение на един наболял проблем - какво да се прави с бюрокрацията.

Нещо повече, с въпросният наболял проблем, очевидно се е занимавал и предшественика му Маркс.

 

Но какво предложение дава Маркс?

"1) не только выборность, но и сменяемость в любое время"

Това мисля, че е ясно, че е правилно.

Второто обаче, е наистина много спорно:

"2) плата не выше платы рабочего"

 

Резултатът от точно тоя ленински принцип, по времето на соца, беше че бояджиите наистина взимаха повече от докторите. А тия които управляваха и които имаха образование бяха или поне би трябвало да са били с по-ниски или най-много равни заплати с работниците.

Но дали това изобщо е възможно? Защото тия които управляват, имат истински възможности да взимат по много начини, които са невидими за обществото.

А ми отговаря:

Преди 15 часа, bgman13 said:

П.П. Сега само остана и да кажеш, какви беха заплатите в строителството. И особено за бояджиите. А също и за ДАПаджиите. Може също ако си в час, да ни кажеш и какъв е бил ленинския принцип за заплатите на работниците и хората на умствения труд.

Така. Бяха доста по-високи и от учителските, и от повечето докторски заплати. Е, ей за това се спихна тоя строй :) Защото умственият труд не се ценеше, а без него само временно може да се прави каквото и да било. То за това и още сме на тоя хал, инерцията е голяма. Имаше си едно типично пренебрежително руско название, "интелигентщина"...

 

А бюрокрация е имало и преди комунизма. Най-голямата бюрокрация е днес. При това не само т.нар. публична власт, институциите на ЕС и САЩ, откъдето ни набиват хомосексуализъм в невиждани размери за всички времена, и което е свързано с огромна корупция, за която обаче не ни казват по телевизията, защото и в телевизията на власт са корумпираните бюрократи.

Бюрокрацията днес е частните транснационални корпорации? Но как така, нали уж само държавата е лош стопанин? Как така? Има ли сега тука в тоя форум истинска инделигенция, която да разбие въпроса, или за голямо мое съжаление е само интелигентщина?

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...