Отиди на
Форум "Наука"

Вдъхновено от темата за "или-или" - с някои нови нюанси, хех...


Recommended Posts

  • Потребител

Линеарната историческа представа за света го биполяризира на дуални колизии или дихотомии. Логиката е строго дизюнктивна и конюнкцията там е изключение! Конюнкцията огъва правата линия в кръг, прави я окръжност, превръща всяко слежно в прежно, как обратно - много е яко, всъщност, че в бг-думата "предно" го има тоя момент на свързаност, на дори едно своего рода тъждество измежду минало и бъдеще в тъй нареченото наше настояще! Една диалектиката умее да помирява тези боричакиня, тия дечища на ума и на сетивата - тя е антиномическата общност от необходими една на друга противоположности, тя е в мисълта на Вежинов, че: "От това, че другият край на метъра е противоположен, не следва, че е и различен!" Нито кокошката, ни пък яйцето - драги приятели: ни съзнанието, ни пък битието! Отговорът е, че те се взаимопроникват, взаимопреливат, че се генерират взаимно - че са взаимозависими: че има една люлка помежду им - вечната люлка на необходимостта от другост, на невъзможността без другост, на неизбежността о другост - която ги прави на равна нога (висши-нисши, големи-малки, велики-жалки...) да бъдат: в неразривно единство ... от оразличения! - в хармония, съставлявана от агонии!! - в райските двери на всите ни адови вери!!! И другият - и другият като друг, като такъв, а не като конкретен друг: е легитимацията ти! - е правото ти!! - да бъдеш ... ти (...самият)!!! 

Редактирано от Слов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, Марин Йорданов said:

Поздрав! Можеш ли в една и съща река да влезеш два пъти?... :)

Ех, Хераклите - опълчил се бе ти идейно на Парменида: а и двамата да бяхте прави! Че: Реката е Една и Всичко в Нея е Едно и Също (Неизменно ... ) ..., ала Преживяващо Се винаги - Винаги: като Нещо Различно - като Друга Някаква Река ( ... на Измененията и на Промените)!  Про мените в промнетие на своята контра, що автоконтрирана, изменила на себе си и на самото изменение (неверница и блудница по подразбиране), се връща и ви завръща в Реката, вътре Ръката на Своето Първо - на Вашето Про !!! 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Щом има много философи и философски учения, течения, значи има много и различни истини...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Марин Йорданов said:

Щом има много философи и философски учения, течения, значи има много и различни истини...

Не е задължително - но поне няколко перцепции и  концепции за такава, под формата на философски традиции в идейната приемственост между различните поколения и течения философи-и: ... може да се каже, хехе! 

Редактирано от Слов
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...