Отиди на
Форум "Наука"

Градушка очука Атлантис


Recommended Posts

  • Потребител

На 26-ти Февруари вечерта силна локална буря нанася сериозни щети на външния горивен резервоар на совалката Атлантис, докато тя се намира на стартовата площадка в очакване на предстоящата мисия STS-117. Градушка с размер на топка за голф и ветрове със скорости от порядъка на 100км/ч са издълбали мнжество дупки в термоизолацията на оранжевия резервоар. Целият резервоар е покрит с оранжева изолираща пяна, която не е издържала на силните удари на градушката, като най-големи са щетите на върха. При такива големи щети излитането на совалката, планирано за 15 Март, е немислимо. Атлантис се готвеше за излитане към средата на Март, като за целта бе изведена на стартова площадка 39А още на 15-ти Февруари. Вероятно совалката ще бъде прибрана за щателен преглед и евентуален ремонт на термоизолацията, а мисията до Международната космическа станция ще бъде отложена за втората половина на Април.

hailpic1.jpg

Още снимки тук.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В момента тече Roll Back на Атлантис. Гъсениците почти са достигнали VAB. В nasaspaceflight се споменава за очакван 6 седмичен ремонт на над 7000 отделни повреди. Локхий Мартин са силно ангажирани по въпроса, понеже те са производителите на резервоарите.

getattachmentthumbnailaxt1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Атлантис отново е на стартовата площадка, със закърпен резервоар и твърдогоривни бустери на границата на срока си за годност.

ДАНО НЕ Я ОЧУКА НЕЩО ПАК, гледа ми се красиво изстрелване на 8-ми Юни. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Атлантис се приземи успешно във военнта база Едуърдс в Калифорния, след като достави S4/5 на МКС и смени член от екипажа на станцията :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Атлантис се приземи успешно във военнта база Едуърдс в Калифорния, след като достави S4/5 на МКС и смени член от екипажа на станцията :)

Май нямаше да е лошо да бях съобщил за истрелването и мисията на време. Ще разкажа накратко последователността на събитията и ще подкрепя малко нещата с картинки.

Екипажът:

sts117-s-002.jpg

Изстрелването мина гладко. На 8-ми Юни, от първи опит, совалката излетя успешно от Космическия Център Кенеди. Въпреки силните вибрации и няколкото парчета термоизолираща пяна, които се отрониха от резервоара, щети на термозащитата на совалката не бяха нанесени, поне не от пяната.

sts117-s-008.jpg

Но след кратка испекция бе установено, че повреда по термозащитата има, но по куполообразната задна горна част на совалката. Там термоизолацията е съставена не от керамични блокове, а от от специални одеала, едно от които беше се повредило от аеродинамичните натоварвания по време на изстрелването.

iss015e12134.jpg

Три дни по-късно Атлантис настигна МКС в орбита и двете тела се скачиха:

s117e06962.jpgiss015e11706.jpg

(на снимката се вижда гредата в товрния отсек на Атлантис, тя бе закрепена за дясната страна на станцията, при което след прибирането на слънчвите панели на P6, МКС възвърна симетрията си)

И екипажите се заловиха за работа:

s117e07286.jpg

Огромната греда S3/S4 бе извадена от товарния отсек на Атлантис, още в първия ден след скачването, и бе стабилно закрепена на мястото си на МКС. По-късно с няколко космически разходки бяха свързани електрическите и командните връзки, бяха премахнати предпазните болтове от ротационната връзка и бяха разпънати слънчевите панели.

В четвъртата допълнителна космическа разходка бе отделено време за ремонт и на повреденото термо одеало на совалката. То бе зашито с хирургически телбод и подсигурено със стоманени игли:

iss015e12952.jpg

След свиването на слънчевия панел от гредата P6, която временно е разположена над целия орбитален комплекс, вече стана възможно Завъртането на ротационната връзка и новата греда започна да се върти за да компенсира денонощното орбитално въртене така, че слънчевите панели винаги да са в оптимална ориентация спрямо слънцето.

След напускането на Атлантис, станцията изглеждаше така:

s117e08003.jpg

Бе добавено дясното крило слънчеви панели и бе прибрано горното (което на снимката би се падало отдолу). Гредата P6, която временно е е разположена над основната равнина на МКС (снимката е с главата надолу) на снимката се вижда сякаш виси под средната част на хоризонталната греда. Свитите и слънчеви панели са на върха и. Те са прибрани за да не пречат на въртенето на двете огромни странични крила от слънчеви батерии. В следваща мисия STS-120 тази греда ще бъде преместена на върха на P5, и ще стане естествено продължение на хоризонталната система греди, след което слънчевите и панели отново ще бъдат разгърнати и ще започнат ефективно да произвеждат електроенергия.

Атлантис се завърна благополучно на 22 Юни в база Едуардс. Ремонта на термозащитното одеало издържа изпитанието на навлизането в атмосферата. На борда на Атлантис на Земята се завърна Сънита Уилямс, която бе част на екипажа на МКС от STS-116. Ако си спомняте, със Spirit незаслужено се шегувахме с физическата и прилика с кобила. Сънита се оказа безупречен професионалист. Тя държи рекордите за най-продължителен единичен полет в космоса за жена и най-голяма сумарна продължителност на космически разходки за жена.

250px-STS-117_landing.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...