Отиди на
Форум "Наука"

ЗАХАРИ ДОБРЕВ МЕДНИКАРОВ


Recommended Posts

  • Администратор

На 1 май 2007 година на 83 годишна възраст след известно боледуване почина великият, известен в цял свят диригент маестро Захари Медникаров.

Имал съм щастието да го срещна не веднъж, въпреки че не го познавах лично аз съм следял работата му и винаги съм се възхищавал на успехите му.

Почивай в мир.

ЗАХАРИ ДОБРЕВ МЕДНИКАРОВ

post-1-1178184946_thumb.jpg

Роден на 7.1.1924 г. в Добрич, където още като ученик в българската гимназия през годините на румънското господство над Южна Добруджа свири в ученическата духова музика. След 1940 г. прави и първите си стъпки в хоровото изкуство. През 1942 г. известният български музиковед Ал. Моцев основава смесен хор в църквата "Св. Троица", в който участва и ученикът Медникаров. Той сам създава смесен ученически хор, с който взема първа награда на ученическия хоров фестивал от Шумен.

Завършил средното си образование през 1945 г., той следва в Юридическия факултет на СУ, като същевременно - за да се издържа - дирижира едновременно и последователно няколко хора в столицата, между които и хора на Българо-румънското дружество, в който привлича предимно добруджански студенти.

През 1948 г. се записва студент в Българската музикална академия, която завършва през 1952 г., като продължава да ръководи хорови състави в столицата и работи като оркестрант в Държавния музикален театър.

През 1952 г., по настояване на хор "Добруджански звуци" от родния му град Добрич, той се завръща "временно" в града, за да замести заболелия диригент на хора Йосиф Душек. Оттогава вече повече от 40 години той дирижира този хор.

Кратко време след поемането на "Добруджански звуци" съставът му се увеличава на 120 хористи и започва възходящия му път: още през 1953 г. хорът получава I награда на областния преглед във Варна, а в София става национален първенец, редом с хора на пощите.

От 1953 г. и до сега "Добруджански звуци" под негово ръководство е обявяван неизменно за лауреат на всички републикански фестивали и носител на златни медали.

През 1962 г. става носител на Втора награда в Полифоничния конкурс на гр. Арецо, Италия - като първия български хор, излизащ на международни конкурси в Европа.

Следват гостувания на хора в Румъния, Чехословакия, Унгария, Италия, Англия, Съветския съюз, Гърция и другаде - по един или няколко пъти.

Камерната формация на хора участва в диригентския семинар, ръководен от Захари Медникаров - в Камо, Италия, където в програмата на курса той включва, редом с произведенията на Моцарт, Вивалди, Пучини и произведения на източноправославната музика.

През 1961 г. Захари Медникаров създава Детския хор на град Добрич, който в продължение на повече от 30 години е между първите в страната. В своя репертоар хорът включва произведения от XV-XVI век до наши дни.

От 1972 г. хорът непрекъснато активно участва в работата на Европейската федерация на младежките хорове "Европа кантат", а неговият диригент от 1974 до 1986 г. е един от 16-те члена на изпълнителния комитет на тази федерация. В няколко от фестивалите й - в Намюр и Брюж, Белгия и Лестър, Англия, той ръководи и ателиетата на фестивалите.

По няколко пъти е член на Международните хорови конкурси в Арецо и Гориция - Италия, Нерпелт - Белгия, Тур - Франция, Копенхаген - Дания, Хага, Дебрецен, Битгош, Атина, в Испания и др. През 1974 г. в черноморския курорт "Албена" води ателие на Международния хоров семинар, съвместно със световно известни майстори на хоровото пеене.

С Детския хор на град Добрич маестро Захари Медникаров участва редовно в Седмиците на камерната музика, провеждани в Добрич, изнася концерти из страната, в ОНД, Чехословакия, Германия, Румъния, Унгария, Италия, Белгия, Швейцария, Испания, Япония, Венецуела, Люксембург, Дания, Австрия, Гърция, Египет и Франция.

Хорът е носител на първа награда на Международния хоров конкурс във Варна, на две първи награди от Арецо - Италия, на първа награда на конкурса на Би Би Си - "Нека пеят народите" и на специалната награда в Нерпелт, Белгия в Международния хоров конкурс.

Захари Медникаров е носител на званията заслужил и народен артист, два пъти е награждаван с орден ”Кирил и Методий”. През 1995 година е избран за почетен гражданин на Добрич. През 2001 година за цялостно творчество е обявен за Музикант на годината, а през 2004 година получава Кристална лира от Съюза на музикалните дейци в България.

post-1-1178184954_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...