Отиди на
Форум "Наука"

Окото на NASA


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Нов, по-голям, модерен и, разбира се, по-скъп орбитален телескоп ще замени сега съществуващия Hubble, който се намира в открития Космос от 1990 г. насам.

Новото попълнение се нарича James Webb Space Telescope (JWST), струва скромните 4.5 млрд. долара и е предвиден за изстрелване през юни 2013 г., съобщават от NASA. В момента пълномащабен модел е изложен пред Смитсъновия национален аеро- и космически музей във Вашингтон, САЩ. Когато бъде готов, телескопът ще бъде изведен на 1.5 млн. км от Земята

JWST има размери 24 на 12 метра, а шестоъгълното му огледало ще е 6.5 мет­ра в диаметър. Това е

Три пъти повече от размера на Hubble

Разстоянието от Земята, на което ще се намира новият телескоп, също ще е несравнимо с неговия предшественик (Hubble e на околоземна орбита и обикаля на около 570 км над повърхността на планетата ни). Това ще позволи на учените от NASA да имат "по-дълбок" поглед в Космоса и повече информация за астрономически явления, като Големия взрив например.

"Ясно е, че се нуждаехме от много по-голям телескоп, за да можем да се върнем много по-назад във времето и да видим дори "раждането" на Вселената", казва Едуард Уейлър, директор на космическия център Goddard към NASA, пред bbc.co.uk. До момента именно Hubble изпращаше снимки на обекти от Слънчевата система, други далечни звезди и отдалечени галактики, формирали се не дълго след т.нар Голям взрив, който учените приемат за начало на Вселената.

Позицията, където ще е разположен JWST, се нарича точка L2 и се приема за място на гравитационен баланс по линията Земя - Слънце. Намиращият се там телескоп ще е извън орбитата на Земята, но докато тя се върти около Слънцето, той винаги остава на една линия с двете небесни тела. Комбинираните гравитационни сили на Земята и Слънцето ще държат телескопа сравнително стабилно около тази позиция, което ще изисква малко и рядко включване на ракетните двигатели за стабилизиране на траекторията. Освен това телескопът ще има специален щит, който ще го пази от слънчевата светлина и радиация, от една страна, а от друга, ще му позволи по-висока чувствителност към инфрачервени лъчи.

JWST се разработва от аерокосмическия гигант Northrop Grumman. Когато бъде построен, JWST ще бъде изстрелян с европейската ракета носител "Ариана" и се предвижда да остане в орбита 10 години. Дотогава ветеранът Hubble ще носи службата в Космоса, като през 2008 г. от NASA предвиждат да изпратят астронав­ти със совалка, които да го ремонтират и "освежат". "Засега остава само инженеринговата дейност по новия телескоп, всички проекти и открития, свързани с него, са направени шест години преди планирания старт", казва по повод проекта Мартин Моън от Northrop Grumman пред bbc.co.uk.

В момента NASA е със­редоточила усилията си върху

Няколко нови технологични разработки

които ще полетят заедно с JWST. Едната от тях е свързана с начина, по който инфрачервените спектрографи, които позволяват на учените да отличават като отделни обекти излъчванията на повече от 100 различни небесни тела, игнорират светлинните емисии на близко разположени планети и звезди за сметка на далечни такива, описва сайтът tfot.info. Това става и посредством микрозатвори (като затворите на фотоапарати, но далеч по-малки, с размерите на 100-200 микрона), които могат да бъдат контролирани индивидуално по отношение на светопропропускливостта. Друга технология с голяма важност е създаването на свръхолекотени "криогенни" огледала. Доколкото чувствителността на телескопа е директно свързана с размера на огледалата му, конструкторите от Northrop Grumman са направили най-големия размер, който са успели - три пъти повече от този на Hubble. Поради факта, че единично огледало с голям размер не само е трудно и скъпо за изработка, но е невъзможно да се побере в ракетата носител, то е разделено на 18 сегмента с обща площ 25 квадратни метра. Всеки сегмент е изработен от берилий - един от най-леките метали, познати на човека. Берилият е използван и в изработката на други космически телескопи и работи добре в условията на ниски температури. Освен за тези технологии на сайта на NASA могат да се видят и други интересни нововъведения като инфрачервените детектори, крио­охладителите, обшивката на слънчевия щит и сензорите на инфрачервени лъчи. За публиката е предоставена възможността да разпечата .pdf с чертеж на телескопа и да направи собствен хартиен модел, като следва инструкциите за сглобяване на отделните части. Както изглежда, от NASA не се страхуват, че Китай ще изстреля конкурентен телескоп, копиран от тези чертежи.

Петър ГАВРИЛОВ

---

Ветеранът Hubble

Дълъг е 13.3 метра, тежи 11.1 тона. Основното му огледало е с размери 2.4 м. Макар да е много по-съвършен в технологично отношение, той все пак ползва принципа на Нютън - светлината влиза в "тръба" и се пречупва през първичното огледало на телескопа. Сред постиженията на намиращия се в орбита 17 години телескоп са заснемане на доказателства за появата на "тъмна енергия" във Вселената още преди девет милиарда години, когато тя е била млада. С Hubble бяха заснети и нови галактики и космически взривове, случили се, когато Вселената е била наполовина на сегашната си възраст. Така учените се приближиха с една крачка до едно от най-фундаменталните си открития, което още не е напълно доказано - че Вселената продължава да се разширява, и то все по-бързо. Едни от най-вълнуващите снимки на телескопа са от раждането на нови, млади звезди, както и смъртта на други звезди.

вестник "Капитал"

post-471-1179566986_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...