Отиди на
Форум "Наука"

МКС в беда!


Recommended Posts

  • Потребител

Трите навигационни компютъра в сервизния модул на МКС създават сериозни проблеми. Веднага след включването на захранващите кабели от новата греда S3/S4 компютрите са показали бъгове.

Принципно в сервизния модул има 3 идентични компютъра контролиращи ориентацията на станцията в пространството. Програмирани са така, че ако два от тях откажат останалият 1 да продължи да работи, а ако откаже и третият компютър и трите се рестартират и продължават да работят паралелно. По неизвестни причини този последен момент не се осъществява. При отказ и на трите компютъра те не се рестартират автоматично и станцията остава без контрол.

Причините защо машините не се рестартират в момента се изясняват. Руските екипи са се заели с проблема. Теорията до сега беше, че включването на новите панели в електрическата система предизвиква някакви смущения в захранването на компютрите. При тестването си преди изстрелването те са показали чувствителност към флуктиации в захранването, за това първата теория бе това, но след включване на осцилоскоп към захранващия кабел се е оказало, че няма такива смущения!

Причината е другаде! Не е ясно къде...

Проблемът трябва да бъде решен преди напускането на Атлантис. Ако компютрите не бъдат възстановени, може да се стигне до евакуация на МКС!!! (която е много малко вероятна).

На следващата космическа разхода се обсъжда прекъсване на кабелите от новите панели, просто за да се провери какво ще стане. Така се губи много захранваща мощност, но ако това е цената на стабилността на полета....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблемът с компютрите временно е решен. Проблемните схеми са изолирани и трите контролни машини са подложени на 24 часов изпитателен срок. Главното е, че сега совалката Атлантис може да напусне МКС безопасно и опастност за екипажа на станцията НЯМА.

Остава руската страна да измисли трайно решение на проблема.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...