Отиди на
Форум "Наука"

20 юни - cветовен ден на бежанците


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Световен ден на бежанците

За шеста година 20 юни се отбелязва като Световен ден на бежанците - ден, в който народите по света изразяват своята съпричастност и солидарност със съдбата на милиони хора, принудени да напуснат родните си страни, за да се спасят от преследване, насилие и граждански войни.

Тази година в нашата страна денят ще се отбележи под надслов „Дайте надежда на бежанците в България!".

По данни на "Бежанско-мигрантската служба" на БЧК към 30 април 2007 г. в България живеят 1 415 чужденци с бежански и 3 548 с хуманитарен статут.

Броят на бежанците в света отново започна да се увеличава, за пръв път от пет години насам, предупреждава Върховният комисариат на ООН за бежанците /ВКООНБ/ по повод днешния ден.

По данни на организацията, броят на бежанците през 2006 г. е достигнал най-високото си равнище от 2002 г. насам и е нараснал с 14 процента, или 1.2 милион души, спрямо 2005 г.

Като се прибавят 4.3 милиона палестински бежанци, за които се грижи Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и за трудоустрояването им, общият брой на бежанци в света достига 14 милиона души.

Това се дължи до голяма степен на милион и половината иракски бежанци, които са намерили убежище главно в Сирия и Йордания, се казва в доклад на ВКООНБ, озаглавен "Световни тенденции през 2006 г."

В Европа броят на бежанците е намалял благодарение на натурализирането в Сърбия на 37 000 бежанци от Босна и Хърватия.

Най-многобройната група бежанци в света са афганистанците - 2.1 милиона души, намерили убежище в 71 различни държави. Следват иракчаните - 1,5 милион, суданците - 686 000 и Демократична република Конго и Брунди - по 400 000 души.

Най-много бежанци приема Пакистан - 2.1 милиона, следван от Иран. Тези две държави приемат 20 процента от общия брой бежанци в света. След тях се нареждат САЩ, Сирия и Йордания.

В Европа броят на бежанците е намалял благодарение на натурализирането в Сърбия на 37 000 бежанци от Босна и Хърватия. Най-многобройната група бежанци в света са афганистанците – 2,1 милиона души, намерили убежище в 71 различни държави. Следват иракчаните – 1,5 милион, суданците - 686 000 и Демократична република Конго и Брунди – по 400 000 души.

По случай Световния ден на бежанците 20 юни върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш подчертава, че за разлика от много други хора в нашия глобализиращ се свят и растящата мобилност, бежанците са хора, които са принудени да поемат на път против волята си. "Световният ден на бежанците ни дава възможност да насочим вниманието си към милионите бежанци и другите разселени хора по света, към техните неотложни нужди - от вода и подслон до закрила и толерантност. Призовавам ви да се присъедините към нас в това усилие. Независимо дали са в отдалечени лагери или в нашия квартал, винаги има начини да им помогнем. Можем да започнем, като си спомним, че те не са напуснали домовете си по своя воля", изтъква Антониу Гутериш, върховен комисар на ООН за бежанците

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

По данни на Върховния комисариат на бежанците към ООН общият брой на бежанците, които са напуснали родината си, в края на 2007 г. е бил 11.4 милиона, като други 26 милиона са били вътрешно разселени лица, принудени да бягат поради конфликти или преследване.

След непрестанното намаляване на броя на бежанците в периода 2001 - 2005 г. вече втора година се наблюдава увеличение на броя им и разселените лица.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...