Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Както знаем, най-ефективният начин за изследване на Вселената е чрез телескопи. Различните форми на светлината ни показват различни неща. Гама лъчите са най-енергетичната форма на светлината. Гама светлината, тъй като е с най-висока енергия, ни разкрива най-енергетичните феномени и обекти във Вселената. По-известните от тях са неутронните звезди, свръхновите, гама изригванията, SGR, активни галактически ядра, пулсари, магнетари и черните дупки. За съжаление (и за наше щастие) земната атмосфера абсорбира гама лъчите и от Земята е почти невъзможно да се наблюдава космоса в гама светлина. За това са били създадени космическите гама обсерватории (телескопи). Това са космически апарати, които правят снимки в гама спектъра високо над земната атмосфера. Поради сложността на гама телескопите и допълните усложнения, възникващи при конструирането на уредите да издържат на изстрелване на ракета и суровите космически условия, до сега са били построени само няколко такива телескопа, а именно AGILE, ASTRO-EII, Compton, HETEII, INTEGRAL и Swift. Най-значителният от тях - Комптън - трябваше да бъде свален в океана поради техническа повреда и не можа да изпълни мисията си докрай.

SkyMaps.swf

GLAST е последната космическа обсерватория на НАСА, проектирана да изследва високоенергийната Вселена в гама лъчи. Обсерваторията ще бъде изстреляна на 31 януари 2008 година, на борда на ракета Delta-7920H-10C. Обсерваторията разполага с два научни инструмента: телескопа LAT и детектора на гама изригвания GBM.

post-763-1184529766_thumb.jpg

- LAT - за разлика от видимата светлина, гама лъчите преминават през материята, което не позволява на оптическите телескопи да ги наблюдават. Известно е, че когато гама лъч срещне атом, по закона за трансформиране на енергия в материя, той се превръща в електрон и анти електрон (позитрон). LAT засича и проследява траекториите на тази двойка частици и така определя посоката на гама лъча. Инструмента има поне 30 пъти по-добра разделителна способност от предшествениците си. LAT засича гама лъчи с енергия от 30 до 300 MeV.

post-763-1184529776_thumb.jpg

- GBM - това е инструмент, който засича внезапни гама избухвания и слънчеви изригвания. Детекторите му са разположени по целия апарат, така че да наблюдават цялото небе. GBM улавя гама лъчи с енергия от 5 KeV до 25 MeV.

post-763-1184529789_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...