Отиди на
Форум "Наука"

Обединени арабски емирства


Recommended Posts

  • Потребител

Обединени арабски емирства

Страната е разположена в източните части на Арабския полуостров на крайбрежието на Персийския и Оманския залив. Състои се от 7 самостоятелни емирства (княжества) - Абу Даби (67 хил. кв. км), Дубай (4 хил. кв. км), Шарджа, Рас ел Хайма, Аджман, Ел Фуджейра, Ум ел Кайвайн. Общата им площ е 83.6 хил. кв. км. Граничи (в км) с Катар - 37, Саудитска Арабия - 730, Оман - 410, и има брегова линия 840 км. В релефа преобладават равнините, само източните части са планински с най-висока точка 1 934 м. Значителна част от територията е заета от пясъчни пустини.

Климат - сух, преходен от тропичен към субтропичен. Средните месечни температури са от 20 до 35 градуса Сº (максимални до 50 градуса Сº). Валежи - около 100 мм. Постоянни реки - няма. Растителност - в оазисите - финикови палми, акация.

Население - 2 110 хил. жит. Гъстота - 25.3 жит. на кв. км. Естествен прираст - 27. Средна продължителност на живота - мъже - 73 г., жени - 76 г. Номади и полуномади - 8-9 %.

Етнически състав - араби от ОАЕ - 30.7 %, други араби - 56.4 %, индо-пакистанци - 9.2 %, перси - 1.7 %, други - 2.0 %.

Официален език - арабски, използват се и местен арабски диалект, и английски.

Конфесионален състав - мюсюлмани - 97.3 % (сунити - 74.3 %, хариджити (ибатити) - 21.4 %, шиити - 4.3 %), християни - 2.5 % (православни, униати, католици), индуисти - 0.2 %. Външни миграции - работници от арабските страни, Пакистан, Индия (90 % от работната сила). Градско население - 86 %.

Столица - Абу Даби (605 хил. ж.). Други градове - Дубай (674 хил. ж.), Шарджа (180 хил. ж.), Рас ел Хайма, Ел Айн.

По-важни исторически събития и дати - III-IV в. - в състава на Сасанидското царство; VII в. - в Арабското халифство - разпространение на исляма; IX в. - всички княжества са самостоятелни; 1853 г. - английски протекторат над княжествата, наречени Договорен Оман; 2 декември 1971 г. - провъзгласена независимостта и образуване на федерална държава ОАЕ; февруари 1972 г. - присъединява се и Рас ел Хайма.

Държавно устройство - федерация, в която всяко емирство е абсолютна монархия и запазва значителна самостоятелност. Висш орган на държавната власт е Висш съвет, състоящ се от представители на емирствата, които избират президент за срок от 5 години. Съвещателен орган от парламентарен тип - федерален национален съвет (40 представителя, назначавани пропорционално от всяко емирство). Изпълнителна власт - Съвет на министрите начело с премиер-министър (вицепремиер на ОАЕ).

Парична единица - емиратски дирхам (Dh) = 100 филса

Стопанство - на основата на нефтодобивната промишленост. Проучени запаси - над 7 млрд. т, основната част са в емирството Абу Даби. Разработват се и залежи на природен газ - запаси - 9.8 трлн. куб. м. Годишен добив на нефт - около 110 млн. т. Работят два нефтопреработвателни завода. Има предприятия за преработка на газ, работят в Рувейс, Джебел Али, на о-в Дас и Шарджа. Работят 9 завода за цимент, за алуминий, 22 завода за опресняване на морска вода за промишлени и битови нужди. В Дубай е най-големият в света сух док за ремонт на танкери. Селско стопанство - слабо развито. Улов на риба и морски продукти. От 1985 г. в Дубай е създадена свободна промишлена и търговска зона.

Транспорт - няма ж.п. линии; асфалтирани шосета - 2 хил. км, от тях половината са автомагистрали. Силно развит морски транспорт - главни пристанища - Джебел Али и Рашид (в Дубай), Заид (Абу Даби), Ел Фуджейра. Има шест международни летища - Абу Даби, Дубай, Шарджа, Рас ел Хайма, Ел Айн, Ел Фуджейра.

Туризъм - годишно страната се посещава от 400 хил. туристи.

От София до Абу Даби - 3 484 км

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Осмото чудо на света

Новият архипелаг наподобява картата на света

Новото "Чудо на света" се строи на брега на Дубай в Персийския залив. Това е изкуствен архипелаг от триста острова във вид на умалено копие на сушата на Земята. Островите ще се предлагат за продан. Част от тях вече са купени. Кандидатите обаче внимателно са проучвани. Авторът на идеята е шейх милиардер, който не си знае парите. Между другото, той е престолонаследникът на емирството Дубай, Обедините арабски емирства. "Осмото чудо" се гради от неговия строителен концерн "Накхийл". Компанията предлага живот на робинзоновци, но с всички съвременни удобства. Собственикът на парчето изкуствена земя ще може да живее изолирано, но ще има възможност да гостува на съседни острови или да се връща на Голямата земя.

Най-евтиният е $6 млн., а богаташите ще си гостуват на дюшеци

През 2003 г. в Персийския залив на четири километра от град Дубай принцът започна уникалния строеж на изкуствения архипелаг "Свят". Идеята му е да се събере цялата територия на Земята в умален вид. Екстравагантният проект ще олекоти портфейла му с три милиарда долара.

В най-новото творение на строителството и архитектурата ще има има 300 острова. Всички те ще носят названията на страни и градове на Земята. Ако след завършването на архипелага се погледне към него от птичи полет, той ще прилича на типична карта на света. Територията на изкуствените острови ще бъде различна. Ще има острови с размери от 1 хектар. Ще има и по-малки - до 4/5 от хектара. Предполагаемата цена на готовия за ползване остров ще варира в зависимост от площта.

photo_2148_pic_16084_big.jpg

Крайбрежието на Дубай, срещу което се гради изкуствения архипелаг Свят

Купувачът за най-малкия остров ще трябва да брои 6,2 милиона долара. Кандидатите обаче за по-голяма площ ще трябва да се бръкнат доста по-дълбоко - най-големият остров ще струва 37 милиона долара. Но въпреки високите цени потенциалните купувачи не бият отбой.

Арихпелагът обещава да се превърне в престижно вилно селище за знаменитости и милиардери. Тук високопоставените особи ще бъдат оставени на мира. Организацията ще е такава, че любопитни и досадници няма да бъдат допускани. Връзката между островите ще се поддържа с хеликоптери и морски платноходи. Същата ще бъде и връзката с континента. Няма да има мостове между островите. Предвижда се изкуственият архипелаг да бъде снабдяван с прясна вода и електричество от Обединените арабски емирства или от брега.

photo_2148_pic_18572_big.jpg

Модел на архипелага

Освен екологична чистота островите ще гарантират на собствениците и обитателите си пълна безопасност. На надуваем дюшек може да се отиде на гости например на Мадона. Това несъмнено добавя допълнителна привлекателност на проекта "Свят". Робинзоновците милионери ще имат пълна свобода на закупените от тях острови. На островите те ще могат да се обявяват за президенти и да прилагат измислени от тях закони.

Лена Столер

http://www.journey.bg/guide/guide.php?guid...pe=10&page=#pic

Редактирано от byzantiner
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

АБУ ДАБИ

Блясък и лукс

Всичко в Абу Даби е лъскаво, модерно и блестящо. Столицата на ОАЕ си има своите атракции. Абу Даби е най-богатото и с най-голямо политическо значение от останалите емирства. Населението му е около 928 хил. души. На чело на емирството стои Негово Величество шейх Зайед бин Султан Ал Нахян. Това е един от най-модерните градове в света, център на управлението и бизнес живота в ОАЕ. Седалищата на петролните компании и посолствата на емирствата са разположени тук. Архитектурата на съвременните сгради и небостъргачи е най-изящната в целия Залив. Петролното богатство на Абу Даби се използва разумно, насърчавайки търговията. Рекламирането на туризма и на многото туристически проекти издига Абу Даби до високо ниво. Обширно градини и паркове, зелени булеварди, модерни извисяващи се сгради, транспортни и телекомуникационни услуги на световно ниво, присъствието на всички международни хотелски вериги, богати търговски центрове, културни прояви и събития осигуряват на туристите единствено по рода си изживяване.

УНСС, спец. Туризъм

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И всичко това изградено върху пясък и солена вода... от петрол!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бих живял там.Друга култура е ,но привидно,защото там има много европейско и това си казва думата.Не мисля,че живеят в отделен свят - напротив.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...