Отиди на
Форум "Наука"

Новите такси за консулско обслужване на българското МВнР


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Министерският съвет одобри Тарифа номер 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на МВнР по Закона за държавните такси и отмени действащата досега тарифа, съобщи правителствената информационна служба.

С тарифата се въвежда единна такса за издаване на визи в размер на 60 евро.

Приемането и обработването на заявлението за виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до 6 месеца от страна на чужденци, желаещи да се установят

продължително или постоянно в страната, ще струва 100 евро.

За дългосрочно пребиваване със срок на валидност до една година от страна на такива, които извършват научни изследвания или са студенти по програми за обучение до една учебна година, специализанти или стажанти, чужденци, командировани от чуждестранен работодател за изпълнение на конкретни задачи, свързани с контрола и координацията по изпълнението на договор за туристически услуги, както и на чужденци, командировани от чуждестранен работодател за осъществяване на инвестиции - 200 евро.

Документът определя таксите, които се събират в МВнР и в българските дипломатически и консулски представителства в чужбина. Събирането на таксите в страната, с изключение на тези за визи, ще става в левове, а в чужбина - в евро или при обективна възможност - в щатски долари или местна валута.

От такси ще бъдат освободени местни и чуждестранни лица по силата на българското законодателство, на правото на Общността или на международни договори, по които България е страна, както и по решение на министъра на външните работи, по предложение на ръководителите на дипломатическите и консулски представителства в чужбина, съгласувано с МВнР, и за издаване на удостоверителни документи за съставени актове по гражданско състояние от дипломатически и консулските ни представителства в чужбина.

Такси няма да заплащат и българските граждани за преводи в системата на МВнР за удостоверителни документи за съставени актове по гражданско състояние, компетентните органи на съдебната власт за преводи, заверки и обработка в системата на МВнР на съдебни поръчки по наказателни дела от общ характер и чуждите граждани, които към датата на подаване на заявление за издаване на виза нямат навършена 6-годишна възраст при наемане и обработка на заявления за визи.

За издаването на паспорт, лична карта или свидетелство за управление на МПС, дипломатическите и консулски представителства в чужбина ще събира такса от 20 евро, а за продължаване на срока на валидност на паспорт, служебен или дипломатически паспорт - 40 евро.

При приемането на заявление за придобиване, възстановяване, установяване или освобождаване от българско гражданство, ще се заплащат 50 евро.

Структурата и размерът на таксите за приемане и обработване на заявления за визи се определят от законодателството на Общността - Общата консулска инструкция и от споразуменията за облекчаване на визовия режим на държавите от ЕС с трети страни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...