Отиди на
Форум "Наука"

Ро6отизиран комбайн за обезвреждане на минни полета


Recommended Posts

  • Администратор

marinmidilev.JPG

инж. Марин Мидилев

инж. Марин Мидилев е поканен да участва в световната конференция HUDEM'2008 в Американския университет в Кайро, на която ще се обсъждат проблеми, свързани с разминиране на минни полета, писа наскоро "Хасковска Марица". Той е включен в програмата на форума с презентация на ро6отизиран комбайн за обезвреждане на минни полета, Инж. Мидилев е член на МЕНСА-България и на ИРИОН (Институт за развитие и иновации на образовашето и науката).

За повече подробности се обърнахме към д-р инж. Галя Маринова, председател на Управителния съвет на ИРИОН.

HUDEM_programme_DRAFT1_2_.PDF - Програмата на световната конференция HUDEM'2008

HUDEM_2008.pdf - организраторите

Част от статията във в. "Хасковска Марица"

— Инж. Мидилев, вие сте единственият поканен от България на международната конференция HUDEM'2008. Как стигнахте до това несъмнено признание?

— Преди да ви дам отговор на този въпрос, искам да направя две уточнения. Първото е, че живея и работя в Хасково, но не съм жител на града. Другото е, че не съм офицер от резерва. Статутът ми е обект на друг разговор. За статута ми ще се произнесат компетентни органи извън територията на Република България. В Кайро ще бъдат представени и други държави от Балканския полуостров - Факултетът по инжинеринг на Университета в Прищина, Косово. Единствено зад мен и екипа, с който работя, няма научноизследователски институт, няма бюджет, няма финансиране. Може да се каже, че по проекта съм почнал несъзнателно да работя (по добиване на знания и практически опит) още от следването ми във Военното училище във Велико Търново. Разминирането на минни полета чрез роботизирани комбайни е странично приложение на видове роботизирани комбайни за роботизирано производство на плодове и зеленчуци на открити площи за прясна консумация.

Логическата работа по организационната структура приключих през 2004 г., а логическата работа за организационната структура и принципите на действие на роботизираните комплекси - в края на лятото на 2006 г.

Материалите са включени в базата данни на Европейския иновационен център от 2003 година.

— В кои точки на света е актуален днес проблемът за разминиране на минни полета?

— В Босна, Сирия, Турция, Ирак, Афганистан, Камбоджа и много други. Подробна информация може да се намери в интернет.

— Какво носи членството в ИРИОН? Каква е съдбата на иновациите у нас и в частност на вашите. Какво пречи на тяхното практическо прилагане?

— ИРИОН - неправителствената организация (Институт за развитие иновации на образованието и науката), се създава, за да стимулира развитието, иновациите и гражданското поведение в областта на: образованието и науката в България с оглед интеграцията и в глобализиращия се свят и в единното европейско пространство, основано: на икономика на знанието, етика, нови технологии, мобилност, комуникации и обучение през целия живот.

— Един от политолозите в България, който много често се явява по телевизиите в компания с проф. Дайнов, каза, че преходът в България е свършил, каза и че в България няма върхови технологии, както и това, че няма наличие на нефт и газ и поради тази причина България е бедна страна. Какво е вашето мнение по въпроса!?

—Какво ми пречи на мен конкретно ли? Зависи от гледната точка - дълга тема за разговор.

— Членството ни в ЕС променя ли нещата в сферата на приложението на иновациите? Разчитате ли, че ще има движение напред?

—Еволюцията е бавен и мъчителен процес, а в момента ситуацията е "Младите не искат, старите не могат!", а може да бъде казано и

така „Младите не могат, старите не искат!", все едно и също е. Вие какво мислите, че може да се направи по въпроса? Все пак надеждата умира последна...

post-1-1204455038_thumb.jpg

post-1-1204455047_thumb.jpg

post-1-1204455054_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...