Отиди на
Форум "Наука"

Океанските пустини се разширяват.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Океанските пустини, където морските организми не могат да оцелеят, се разширяват по-бързо от прогнозите заради затоплянето на водата, съобщи Лайв сайънс.

Тези безжизнени райони са около 20 процента от световния океан. Те са преобладаващо в субтропичните пояси. От 1998 до 2007 г. районите с нищожен повърхностен растителен живот в Тихия и Атлантическия океан са се увеличили с 15 процента или около 6,6 млн. кв. км, обяви екип от Националната морска риболовна служба в Хонолулу. Така сега мъртвите зони обхващат около 51 млн. кв. км. в двата големи океана.

Разширяването на мъртвите зони става в период, когато температурата на повърхностния слой вода се затопля с около 1 процент, т.е. с 0,02 до 0,04 градуса Целзий годишно. Заради затоплянето границите между слоевете стават по-резки и това пречи на хранителните съставки да се издигат до повърхността.

Учените са използвали данни от спътника на НАСА "Морска звезда", който следи световния океан и регистрира биологическата му продуктивност - количеството хлорофил, произвеждано от планктона, който е в основата на морската хранителна верига.

http://www.actualno.bg/

post-471-1205747272_thumb.jpg

post-471-1205747284_thumb.jpg

post-471-1205747672_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...