Отиди на
Форум "Наука"

Около 1200 обществени библиотеки в България ще получат субсидия от ООН


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Около 1200 обществени библиотеки в България ще получат субсидия чрез Програмата на ООН за развитие /ПРООН/. Средствата са по инициативата "Глобални библиотеки" на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", съобщи БНР.

За подготвителната фаза на планиране фондацията отпуска 606 000 долара.

Партньори по проекта са Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Съюзът на библиотечните и информационните работници, Националното сдружение на общините и ПРООН.

Партньорският проект се нарича "Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки".

В следващите 12 месеца се предвижда да се оценят потребностите на обществените библиотеки в България и да се утвърди списък от около 1200 от тях, които ще бъдат подпомогнати.

На базата на анализите ще се формулира предложението за субсидия.

Стратегическата цел на програмата е да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки, включително и в читалищните чрез безплатно и ефективно ползване на интернет.

Фазата на планиране на програмата е с национално покритие и предвижда дейности в цялата страна с активното участие на регионални и местни структури и на партньорите по проекта.

---

Хубаво е да се налеят малко пари в нашите обществени библиотеки.

За да запазят по-голямата част от читателите си, те купуват само художествена литература (предимно любовни, криминални и приключенски романи), като научната литература и научните списания остават на заден план.

Хубаво би било да се дарят пари и на училищните и университетските библиотеки.

Скоро имаше две програми за спонсориране на училищните библиотеки, но парите, които се отпуснаха, не бяха достатъчно. Научната литература е станала много скъпа. А ако трябва да се купуват по няколко скъпи книги, финансите не стигат за друго.

Е, библиотеката в гимназията, в която аз работя като учител, участва и в двата проекта, но не успя да усвои изцяло отпуснатите суми, защото информацията пристигна в последния момент и имаше много малко време за съставяне на стратегията относно това какви и колко книги да се закупят. Все пак, успяхме да усвоим към 3/5 от средствата. И закупихме изключително стойностни книги.

post-471-1206516791_thumb.jpg

post-471-1206516796_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...