Отиди на
Форум "Наука"

Астрономите представиха още една версия за строежа на вселената


Recommended Posts

  • Потребител

Поредната версия за строежа на Вселената представи физика Франк Щайнер от университета Улм, след като повторно проанализирали данните, със своите колеги, събрани от космическата сонда Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP), пусната за снимане на реликтово излъчване. През 2003-та година този апарат направи карта на микровълновия космически фон, показвайки леки колебания в температурното излъчване. Много изследователи смятат, че тези колебания отразяват неравномерното разпределение на материя в младата Вселена, и че след Големия Взрив и последвалото разширяване, тези флуктуации оставили след себе си отпечатък под формата на "плътни вълни" реликтово излъчване.

Но се водят спорове, как да се интерпретират тези данни. Работата е там, че тези колебания на плътността са удивително еднообразни. Ако си представим Вселената като повърхност на локва, то вълните се получават с еднаква дължина и просто няма много малки или много големи. Учените обясняват това с идеята, че Вселената е затворена, а параметрите на колебанията в разпределението на микровълновия фон се определят от нейните форма и размери.

През същата година, международна група учени, използвайки данните от WMAP, изчисли, че Вселената има форма на додекаедър.

dodecahedron.jpg

Този многостен (полихедрон) се само затваря, т.е., ако стигнете до една от стените, вие просто ще се озовете на противоположната страна, и все още ще сте вътре. От това мога да се направят любопитни изводи. Например, ако, летите, по права, на "свръх бърза" ракета, на края ще се озовете там от където сте тръгнали, или, ако гледате през много голям телескоп, може да видите, в различни места от космоса един и същ обект, но, заради скоростта на светлината, в различни стадии от съществуването му. Разбира се, учените са се опитвали да правят такива наблюдения, но нищо приличащо на огледално отражение не било открито. Или защото моделът е неверен, или защото просто технологията не е доразвита. Въпреки това обсъждането на формата и размера на Вселената продължават.

Немският физик, съставил няколко модела на Вселената и проверил, как в тях се формират плътните вълни на микровълновия фон. Той твърди, че най голямо съвпадение с наблюдаваното реликтово излъчване показва Вселената-поничка, и даже пресметнал диаметъра и. "Поничката" се оказала голяма 56 милиарда светлинни години. Но този тор не е обикновен. Учените го наричат 3-тор (3-torus).

Torus.jpg

Няколко специалиста, отбелязаха, че теорията на Щайнер не доказва окончателно, че Вселената е "многомерна поничка", а показва, че тази форма една от най-вероятните. Някои учени добавят, че додекаедърът (който често се сравнява с футболна топка, което не е много вярно) все още остава "достоен кандидат".

Франк отговаря на това просто: окончателният избор на форма може да се направи само след по-точни измервания на реликтовото излъчване, различни от тези направени с помощта на WMAP. Новите данни ще бъдат събрани със европейският спътник Planck, който ще бъде пуснат на 31 октомври 2008.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...