Отиди на
Форум "Наука"

13 неправителствени организации ??


Guest Кобург Велчев

Recommended Posts

Guest Кобург Велчев

13 неправителствени организации ??

13 не-правителствени организации настояват парламентът да спре разглеждането на проектозакона за културно наследство. На специална пресконференция те заявиха, че внесеният от председателя на Комисията по култура в НС Нина Чилова законопроект, приет на първо четене преди лятната ваканция, е противоконституционен. Организациите, които в по-голямата си част се оказаха пълни с “видни леви интелектуалци”, представиха общо 36 конкретни критики и предложения за промени по проекта. Дори видният червен морализатор и философ-баничар Андрей Пантев издигна глас в защита на честните частници. НО КЪДЕ е зарито кучето ?? Основното възражение на 13-те организации е “срещу опита за законово регламентиране на частното колекционерство”, като обвиненията са, че се отивало до крайност то да се закрие. "Правна фикция, хаос, тоталитаризъм", казват видните интелектуалци ... Какви правозащитници само ??

КОЙ стои за тези “загрижени” лобистки организации ?

1. Ченгета-мафиоти: Това са бивши ченгета като Кирил Христосков от ГДБОП, който дълги години “успешно” е преследвал крадци и търговци на антики, не е вкарал тарторите в затвора, но за сметка на това значително е обогатил физическото си и материално положение;

2. Бивши шефове от ДС: Такива като Димитър Иванов – виден колекционер и “спасител” на антики, който вместо да бъде съден и пратен в затвора, атакува законопроекта “компетентно” и нагло. Лобира да пореден път;

3. Професори и “деятели на културата”, т.е. на собствената си изгода от нея, някои от които като Светлин Русев, Божидар Димитров, Иван Маразов, археолози-лобисти като Овчаров и др., директно са платени от мафиоти-колекционери като Васил Божков – патриотичният калекционер на национални богатства ...

Да си припомним, че по телевизията ни бе показана дори частната колекция на главния прокурор Борис Велчев, която била “малка” и почти невинна... Малка, но незаконна, др. Прокурор !! Не е ли това част от прокурорското лоби ??

КАКВО би трябвало да се направи ? Първо, трябва да се възстанови справедливостта. Всички изровени, намерени или придобити по неизвестен начин исторически паметници като съкровища, монети, скулптури, пластики и т.н. ПО ЗАКОН са собственост на държавата и те трябва да й бъдат предадени !! Второ, “колекционерите” крадци трябва да бъда разследвани, включително за начина на придобиване на антиките, и да бъдат съдени !! Така поне част от иманярската мафия и незаконните колекционери ще бъдат справедливо наказани !!

И след това да се приеме нов закон !! Тогава: нов закон, нови правила и колекционери, нови процедури и защити !! Да защитим културно-историческото наследство на нацията, на България !!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изброяването на няколко имена в рамките на няколко изречения понякога крие огромен риск! Ние, четящите да се издрайфаме :tooth: Б. Димитров, Д. Иванов и Н. Овчаров са достатъчни, а ти си добавил и В. Божков и става страшно :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Човече, не пускай една тема в 10 раздела. Хайде, няма нужда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
КАКВО би трябвало да се направи ? Първо, трябва да се възстанови справедливостта. Всички изровени, намерени или придобити по неизвестен начин исторически паметници като съкровища, монети, скулптури, пластики и т.н. ПО ЗАКОН са собственост на държавата и те трябва да й бъдат предадени !! Второ, “колекционерите” крадци трябва да бъда разследвани, включително за начина на придобиване на антиките, и да бъдат съдени !!

За второто съм съгласен, ама за първото?!? Считам, че от "собствеността" на държавата се облагодетелстват разни частни лица, като напр. Божо. Намиращото се в музеите е национално богатство, но то се използва от един доста тесен кръг хора. Те да речем могат да го снимат гратис и да издават книги. Останалите - могат само да купуват книгите им. Но иначе е общо и музеите се издържат от данъците, които плащаме всички. Освен това таксите за вход в мизея са огромни спрамо доходите на българина - то си е поне колкото един приличен обяд. Нали се сещате каква е посещаемостта на подобни "културни" институции.

Та и новия закон не бива, ама и стария е същата стока. Не виждам проблем дали една колекция принадлежи на някой държавен музей или на частен, щом това национално богатство ще облагодетелства един тесен кръг лица.

Тъй че ако ще се агитира националното историческо наследство да остане за нацията, то е бизмислено, ако идеята е да се запази монопола на сегашната музейна мафия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...