Отиди на
Форум "Наука"

Как най-новите археологически открития променят представите ни за живота на траките?


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Как най-новите археологически открития променят представите ни за живота на траките?

БНР, Програма "Хоризонт", "По първи петли"

Гост: проф. Людмил Гетов, носител на наградата "проф. Александър Фол"

Водещ: В следващите минути от предаването „По първи петли” заедно с професор Людмил Гетов, тазгодишния носител на наградата „Професор Александър Фол” ще реконструираме миналото, отделни процеси и явления, развили се в тези части на света, където политическите граници днес нямат значение. Как най-новите археологически открития променят представите ни за живота, за историята на траките, въпросът Елена Михайлова задава на известния с проучванията в старинния град и крепостта „Кабиле”, както и с научните си трудове, посветени на тракийската археология професор Гетов.

Людмил Гетов: Проучванията в „Кабиле” започнаха през 1972 година и те бяха продиктувани от желанието да се проучи един селищен център, който е съвременен и който е бил в близки отношения със Севтополис, това ясно и категорично е казано в един надпис. Оттам интересът към проучването на „Кабиле” е още по-голям, тъй като има дълъг период на съществуване. Той е възникнал по времето на Филип Македонски, оформен като градски център, след това просъществувал през цялата елинистическа епоха, включително и до края на ранно-византийската епоха. Направеното от Китов последното десетилетие, така да се каже, или особено последните години обърна представата ни за много неща. Изненадата е приятна, но сега мисля, че много неща трябва да се позамислим върху тях, защото всяко едно откритие в /.../ и нови нюанси, нови неща в досегашните изградени представи като научни хипотези, като разработки, като установени вече неща, приети за общовалидни, археологията носи промени, непрекъснато налага промени.

Репортер: Кажете някои от хипотезите, които са разклатени в последно време.

Людмил Гетов: Ето, например, ние приемахме, че Казанлък има няколко забележителни гробници, примерно, Казанлъшката е уникална във всяко отношение и Мъглижката, ето цяла серия гробници, които никой не е очаквал, че могат да бъдат във вида, в който ги виждаме сега, каменни, монументални, това е съвсем ново представяне. Първо трябва да мислим защо, кога е станало, точно как е станало, кое е довело тези промени. Достатъчно основание за размисъл.

Репортер: Кажете, съперничеството между учените в областта на археологията по някакъв начин манипулира ли фактите, в крайна сметка пречили на науката или нещата са променени.

Людмил Гетов: Не, не, нещата се промениха. Сега не може изобщо да се говори за подобни неща. Усилията ни са насочени към една и съща посока – да реконструираме миналото или части от него или определени процеси, явления и разбира се в тези части на света, където политическите граници днес вече нямат никакво значение.

Репортер: Да кажа накрая, че професор Гетов продължава да работи и има сформиран екип, който продължава разкопките на тракийската крепост „Кабиле” в близост до Ямбол. Професор Гетов, какво още очаквате да разкриете? Мисля, че около 35 години работите на тази крепост.

Людмил Гетов: Това, което е най-новото и като резултат от последната ни кампания, вече почти сигурно сме попаднали на централната част на този градски център. Това, което отдавна сме очаквали, страхуваме се да правим прибързани заключения, но ми се струва, че вече сме попаднали на градския площад на Кабиле.

Репортер: Вашите амбиции оттук-нататък?

Людмил Гетов: Hе е редно много да говорим в бъдеще време, но докато мога, ще се занимавам с това. Имам вече хора, на които мога да разчитам във всяко отношение, изпълнил съм дълга си като преподавател, създал съм хора, на които имам пълно доверие и които представят науката напълно равностойно, както - и нашето поколение.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Радвам се да видя това интервю, проф. Гетов е един от любимите ми преподаватели. Да е жив и здрав.

И на мен ми е един от най-любимите преподаватели.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...