Отиди на
Форум "Наука"

26 март - ден на Одринската епопея (1913 г.) и на Тракия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Деня на Тракия честват днес потомците на тракийските българи.

На 26 март 1913 година (13 март стар стил) в Първата Балканска война, след петмесечна обсада, командващият Втора българска армия генерал-лейтенант Никола Иванов, с блестяща акция превзема Одринската крепост. Турция капитулира и подписва Лондонския договор, съгласно който българските тракийски земи в Одринско и Беломорието се освобождават и присъединяват към Отечеството България.

От 20-те години на XX-ти век тракийските българи и българската общественост, заедно с армията и църквата, отбелязват тържествено в цялата страна 26 март като Ден на Тракия. С Постановление № 62 от 2006 г., този ден е признат официално и от българското правителство като Ден на Тракия. Тази година домакин на Националните чествания на празника – 26 март и 96 години от Одринската епопея ще бъде град Стара Загора. В Парк „Тракия" в 18,00 ч. на 26 март ще бъде открит и нов паметник Одринска епопея.

---

Превземането на Одринската крепост е чудото на България през 20-ти век, а дори и днес се смята за връх на военното изкуство, каза за читателите на "КРОСС" ( http://www.cross-bg.net/ ) Петра Мечева, председател на Тракийското дружество "Одринска епопея" – Стара Загора

Интервю на Ина Бояджиева

Г-жо Мечева, с какви новини посрещате Деня нa Tракия?

С една голяма новина и тъй като той е Ден и на Одринската епопея – в Ст.Загора се открива паметник, който също носи името Одринска епопея - в памет на героите от Одринската битка, в памет на героите, паднали в Балканската война, в памет на старозагорското население, което по време на войната активно се включва в боевете и всичко посвещава в името на победата и в името на фронта.

Какво представлява паметника – разкажете ни за него, кой се включи в изграждането му?

Автор и изпълнител на паметника е скулпторът Тодор Тодоров –потомък на тракийски българи от Беломорска Тракия. Паметникът е изграден от 7 големи каменни блока, на челния блок е монтиран кръстът за храброст, който е даван по време на Балканската война на войници и офицери; от лявата страна е записано името Одринска епопея, понеже той се изгражда по инициатива на тракийското дружество "Одринска епопея", а и самото дружество на този ден чества своя патронен празник; на десния каменен блок пък е записано името на община Стара Загора, която много активно се включи в съграждането на паметника и в организацията на националните чествания. В горната част на монумента има 4 по-малки блока, които символизират един жертвеник и фактически целият паметник, когато се погледне отстрани представлява жертвеник, в прослава на героите. В създаването на паметника участваха също старозагорски предприемачи, много потомци на тракийци и други граждани.

Г-жо Мечева, на 13 март застанах с микрофон на софийската уличка "13 март" и попитах 19 души, които живеят или минаваха оттам, защо улицата се казва така и само двама от тях ми отговориха, че на този ден е превзета непревземаемата дотогава Одринска крепост – не считате ли, че малко се знае за нашите големи военни подвизи?

Това е така – много тревожно положение, дори и тук - в Стара Загора, където са се развивали такива важни събития по време на Балканската война - от Стара Загора е обявена Балканската война от цар Фердинанд на 5-ти октомври, в Ст.Загора се е установил Генералният щаб и Главната квартира на Българската армия и на съюзническите войски; много активно е участвало населението от този край във войната – всичко това не се знае от подрастващото поколение и затова ние съвместно с регионалния Инспекторат организирахме в часовете на класния във всички училища на града да бъде изнесена лекция "Чудото на България през 20-ия век – превземането на Одринската крепост" .

Имаше ли резултат?

Да, тези лекции бяха раздвижени с много илюстрации и интересни факти и предизвикаха много голям интерес у директори, учители и самите ученици. Дадохме си сметка, че малко говорим по този въпрос – подрастващото поколение не е виновно.

И какви изводи се налагат ?

По-често трябва да се връщаме към героичните страници на България и по-често да говорим за гордостта на България - за нейната славна история, че страната има с какво да се хвали и представя пред чуждия свят, но това много малко се прави.

Още интересни щрихи от празника?

Искам да съобщя и това, че нашите предци - става дума за българите от Одринска и Беломорска Тракия, не избраха друга дата да честват своя първи ден на освобождението , а 26 март –именно тогава България се е прославила и това е било чудото на 20-ти век – с героизма и таланта на своите офицери и генерали и в този ден Българската армия атакува и превзе непревземаемата , както се говореше по целия свят, Одринска крепост - това е една гордост, която трябва да се предава на поколенията и ние не бива да мълчим за тези наши български подвизи.Датата 26 март е идентична с 3-ти март и двете дати бележат освобождението на български земи от турско робство - така че населението в Странджа, Родопите, Ивайловградския край, град Гоце Делчев и те имат право и трябва да честват своя първи ден на освобождението, а той е 26 март /13-и ст.с./ 1913 г. Искам да се обърна към всички - героите не за забравени и днес ние живеем с тези събития и каним всички на 26-ти март от 18 часа на откриването на паметника "Одринска епопея" в Стара Загора.

---

От 20-те години на 20-ти век тракийските българи и българската общественост, заедно с армията и църквата, отбелязват тържествено в цялата страна 26 март като Ден на Тракия. С Постановление № 62 от 2006 г., този ден е признат официално и от българското правителство като Ден на Тракия. Тази година домакин на Националните чествания на празника – 26 март и 96 години от Одринската епопея ще бъде град Стара Загора. В Парк „Тракия" в 18,00 ч. на 26 март ще бъде открит и нов паметник Одринска епопея.

В област Кърджали, Денят на Тракия ще бъде отбелязан от тракийските дружества по места с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите на Тракия. В Кърджали поднасянето ще се състои на 26 март от 12.30 ч пред паметниците на Капитан Петко Войвода и войводите Димитър Маджаров и Стоян Терзиев.

В Крумовград, където местният Общински съвет единодушно го включи в общинския културен календар Денят на Тракия ще бъде отпразнуван на 24 март от 17.00 часа във Военния клуб.

В Момчилград местното тракийско дружество наред с честването на своя юбилей - 80 години от основаването му чества и Денят на Тракия. На тържествата, организирани на 28 март 2009 г. от 11.00 часа в градското читалище, съвместно от Община Момчилград, регионално тракийско дружество - "Димитър Маджаров" Кърджали, Тракийско дружество "Момчил юнак" - Момчилград и Народно читалище "Нов живот" – Момчилград са поканени областният управител на област Кърджали - инж. Ангел Коджаманов, ръководството на община Момчилград, както и представители на тракийските дружества от региона и страната. Освен съставите на тракийското дружество, читалището и Обединения детски комплекс в града ще гостуват и певчески състави от Припек, Крумовград и Кърджали.

---

Община Стара Загора

Тракийско дружество "Одринска епопея" - Стара Загора

Старозагорски военен гарнизон

Старозагорска митрополия

26 март – Ден на Тракия

Ден на обединението на българската нация

Ден на Одринската епопея

ПРОГРАМА

25 март (събота) - 17,30 часа

Парк Тракия

Поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Капитан Петко войвода и Никола Каишев.

Концертна програма с участието на детски фолклорен хор "Жарава" при читалище "Родина" и женски народен хор "Одринска епопея". Художествен ръководител: Динко Карадонев

26 март (неделя) - 10,30 часа

парк "Ал. Стамболийски"

Общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци.

26 март (неделя) - 11,00 часа

Драматичен театър "Гео Милев"

Тържествен заключителен концерт на фолклорен конкурс "Орфеево изворче", посветен на 26 март - Ден на Тракия и на Одринската епопея.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

http://templar.blog.bg/photos/31865/original/Chataldja.jpg

http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_B...14_03_odrin.htm

Остават 3 години до 100 годишнината. Български филм или мащабна творба за това още не са създадени, а вместо премахнатите паметните плочи на загиналите пред НДК ремонтират шестокрилият феномен.

Периодът ни може да е нелицеприятен, но като се знае, че историята познава и времена като това около превземането на Одрин, човек знае, че нищо не е толкова зле, колкото изглежда ;)

post-727-1238069789_thumb.jpg

post-727-1238069802_thumb.jpg

post-727-1238069810_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е една от най-победоносните армии на Европа от този период. Не ви се вярва, че е българската, нали?

Източник на снимките - http://stara-sofia.blogspot.com/2008/12/ww...a-sofiacom.html

post-727-1238069898_thumb.jpg

post-727-1238069935_thumb.jpg

post-727-1238069955_thumb.jpg

post-727-1238069986_thumb.jpg

post-727-1238070026_thumb.jpg

post-727-1238071526_thumb.jpg

post-727-1238071556_thumb.jpg

post-727-1238071687_thumb.jpg

post-727-1238071706_thumb.jpg

post-727-1238071730_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Една неизвестна църковна прослава на победоносната българска армия от 1912 г.

Йеродякон Петър Граматиков

http://www.pravoslavie.bg/content/view/10659/58/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Седя и гледам снимките -

ето тази показва особено критичен момент от превземането на Одрин. След подготовка от артилерията пехотни части атакуват редутите, но са принудени да залегнат и атаката спира, като на два пъти войските стават и атакуват наново. След като всички резерви се оказват в същото положение, командирът на 23-и Шипченски полк полковник Иван Пашинов заповядва полковият оркестър да свири „Шуми Марица”, знамето да бъде изнесено напред и сам повежда трета атака директно срещу турската стрелба. Примерът му се оказва изключиелно завладяващ, бойците побесняват и превземат всички турски позиции.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Иван_Пашинов

На втората снимка е погребението на войник, пръв прерязал турските телени заграждения. Обърнете внимание на човека, който оправя цветята в ковчега на простия селянин. Според мен, макар, че е трудно да се каже, това е ген. Георги Тодоров, но и да не е, виден е висшият му офирески чин.

Та седя и си мисля, що за елит е имала тогавашна България......

post-727-1238272185_thumb.jpg

post-727-1238272694_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...