Отиди на
Форум "Наука"

Какви са възможните истини за произхода на Вселената?


Recommended Posts

  • Потребител

Какви са възможните истини за произхода на Вселената?

Позволявам си да създам тази тема с пълното съзнание, че нещата са дъвкани много преди това и то не само в този форум. Виждането ми е, че обикновено се създават два лагера, който от доказателства минават към обиди и заяждания и по тази причина никъде във форумите не може да се получи някакво що годе приемливо знание и обяснение за този най- важен въпрос за нас хората. Обикновено привържениците на двата лагера се оформят около двете твърдения, че Вселената се е само създала, а другият лагер е, че има съзидателен принцип заради, който тя съществува?

Ще се опитам още в началото да огранича възможността за „битка" с определени въпроси засягащи и двата отбора:

1. Прословутият въпрос на Лайбниц: „ Защо съществува нещо, а не нищо"? Ясно е, че е по- лесно да не съществува нищо. Нищото не изисква енергия и информатика. Да ..., но съществува Вселена т.е. „Нещото"!

2. Причината, поради която „нищото" не може да се превърне в „нещо", се състой в това, че „нищотото" не може да се трансформира, без да изостави състоянието си на „небитие", а не може да го направи и като изостави това състояние.

3. Най- известната формула в съвременната физика e= mc2 би могла да се преобразува m = e/c2 , което би ни информирало, че за да се създаде определено количество материя трябва да имаме достатъчно голяма енергия, която разделена на скоростта на светлината на квадрат да даде положително число. Излиза, че от нищото се получава нещо?! Да ама не! От къде идва тази огромна енергия? Ще кажете, как от къде от „голямото бум", от което е сътворено всичко. Така е мислел и Айнщайн, докато не си е задал философският въпрос, как без определена причина е възникнал „големият бум"? От къде, защо и каква е причината да го има и да създаде всичко с такава небивала прецизност и хармония?

4. Не е трудно да се досетим, че от някъде са се пръкнали ( появили) и около петнайсетина константи ( първоначални условия) , поради който съществува нашата Вселена и ние. От къде са дошли тези константи точни до невероятният 15-ти знак след запетаята и без тях нямаше да съществува „нещото"? Някой има ли идея за това или ще казваме, че нещата не са обясними поради недостатъчно знание от научниците ( обикновеното оправдание..., кога ли науката ще има достатъчните знания за да обясни нещата? ) Май никога! Досега поне няма физическа теория, която да обясни защо тези константи имат точно такива стойности, а не други? Тези цифри са даденост и трябва да ги приемем такива каквито са!

5. Американският физик Фрийман Дейсън казва: " Вселената, като че е знаела, че ще се появи човека"? И още в първоначалните си мигове на съществуването си работи в посока създаване на интелект и човека?

6. Как да си обясним без научно- теоретизирана причина създаването на Вселената, времето и пространството в един миг ( „големият взрив") без доказана поне до сега причина или поне научна хипотеза за това? Ако няма определена НАУЧНА причина за това трябва да търсим „създател"? Това достатъчно логично ли е? Или имате някаква друга идея?

7. Абсурдността на твърдението, че нещо, което не притежава критерии за полезност и развитие ( мъртвата материя, която все още не е ясно от къде се е появила), т.е. съзнание няма как да се самоорганизира! Кой е органа който самоорганизира атомите и молекулите и ДНК и те се развиват хармонично и съзнателно,като по Холивудски сценарии?

8. Ако приемем, че има създател т.е. извънредно мъдра и знаеща структура, която има силата и енергията да създава закони и да кара материята да се развиват по тях ще имаме също доста затруднения. Най- простият въпрос е : „ Ами той от къде се появи?" ...БОГ?

9. Каква е вероятността първоначалните условия да са са предварително зададени и от кого за да става всичко това, което наблюдаваме около нас? Най- малкото можем да наблюдаваме и да задаваме въпроси!

10.Ако съществува такъв мъдър обект, поради който се е създала Вселената такава, каквато я познаваме значи „той" няма как да е съществувал преди нея поне в познатото ни пространство? Излиза, че той или съществува в друго пространство или се създава заедно с Вселената, която създава? Доста не логично ми звучи?

11.В същото време логиката и причинно- следствената връзка в цялата позната ни Вселена подсказва интелект на много високо равнище и в никакъв случай не подкрепя идеята за случайността и само създаването! Няма само създаване, има самоунищожение и хаос! Ако някаква система не е захранвана с външна енергия и информатика то тя се само разрушaва и се стреми да достигне нивото на хаоса. Ентропният принцип!

12.Да ама Вселената не само не се самоунищожава, а се развива, разширява, създава ново пространство и то, като по ноти. Всичко, като, че ли е добре обмислено предварително и следва своя незнаен и безкраен план! Странно, но е така!? А може би въобще не е странно?

Аз уж щях само да давам тема, а написах, цяло есе. Спирам да мъдрувам. Ако някой има нещо , което може да ни каже за да ни просветли в темата ще бъда много благодарен да обменим няколко бита информация.

Поздрав!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...