Отиди на
Форум "Наука"

Откриха най-старата статуетка в света


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Учени са открили най-древната статуетка в света, съобщава „Дейли мейл“. Мъничката фигура, изобразяваща женско тяло датира отпреди близо 35 000 години. Статуетката е дълга шест сантиметра и е издялана от бивна на мамут. Според учените артефактът, наречен Венера, е символизирал плодородието. Находката, открита в пещера до град Шелкинген в Германия, е събирана парче по парче, докато бъде сглобена. Фрагментите от слонова кост са открити редом с каменни и костни инструменти, използвани някога от нашите предци, населяващи Европа.

Радиовъглеродната датировка показва, че статуетката е най-древната по рода си, откривана някога. Много други подобни Венери, които според експертите са също така символ на плодородието, са попадали в ръцете на учените, но от много по-късни исторически периоди. Д-р Конрад от Тубингенския университет в Германия смята, че откритието може да промени радикално представите ни за изкуството по време на палеолита. Уменията за създаване на предмети на изкуството показват, че още по това време нашите предци са имали абстрактна мисъл, което от своя страна може би е допринесло за появата на говоримата реч.

Все още съществуват спорове относно кога точно хомо сапиенс е започнал да твори изкуство. Геометрични очертания, създадени от човешка ръка върху скала преди 75 000 години, вече са били откривани в Африка. Въпреки това засега фигурки като Венера до момента са били намирани само в Европа.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

....Венера до момента са били намирани само в Европа....

Не само, подобни статуетки са откривани и в Южен Сибир (селищата Мальта и Бурета)пак от това време. Смята се за сигурен белег на една от най-древните миграции на население от Центр. и Изт.Европа към Сибир!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...