Отиди на
Форум "Наука"

13-и клас отпада още от тази учебна година (2009-2010)


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Още от учебната 2009/2010 година няма да има 13-и клас и хорариумът от часове, които досега са били предвидени за него, трябва да бъдат пренасочени и свалени в останалите класове. Това съобщи днес заместник-министърът на образованието и науката Милка Коджабашиева.

13-и клас отпада, тъй като за него остават твърде малко ученици, поради факта, че диплома за средно образование се получава след завършен 12-и клас.

Коджабашева съобщи още, че резултатът от тестa от външно оценяване вече ще бъде използван в класирането за паралелките с интензивно изучаване на чужд език, с което ще отпаднат и изпитите след седми клас.

От следващата учебна година трябва да започне да действа и новият закон за училищното образование. Според заместник-министъра, необходимо е да бъде въведена нова структура на училищното образование, в която да бъде включено и всичко положително и рационално, предложено до този момент.

От 2009/2010 може да се намали и възрастта на децата, които са в задължителната група на детските градини. Така в забавачките ще се влиза и на 5 години - в момента на задължително предучилищно обучение подлежат 6-годишните. "Децата, които ще започнат петгодишни, ще получат една добра подготовка по български език, за усвояване на умения за учене, за формиране на умения у децата.", заяви Коджабашиева.

http://www.gradski.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Интересни реформи...надявам се всичко това да бъде стимулиращо за учениците, аз съм против 13 клас и мисля, че това е полезно за всички...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм учил 10г. в училище и за мен това е нормалният срок.

Това, че децата са малко и няма да има работа за всички учители ако се върне 10г. срок според мен не е проблем. По некадърните ще се уволнят, тези пред пенсия ще се пенсионират, а за другите ще остават повече пари.

Като гледам обаче как вървят реформите, се върви по пътя на Западна Европа, децата от бебешка възраст тръгват по различни институции (ясли, детски градини, предучилищна, училища) и киснат там до 19г. възраст по-голямата част от деня. По този начин изкуствено се поддържа изкуствена заетост в държавните и общинските институции, а децата прекарват повече време в тях отколкото със семейството си или с приятелите си в свободна игра.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...