Отиди на
Форум "Наука"

Обвиниха професор в "пране на предмети"


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители

23.10.2009 / 20:00

Професор обвинен в иманярство

Прокуратурата за пръв път повдигна обвинение за пране на предмети, научихме от наши източници. То е срещу професора по антична нумизматика Димитър Драганов, управител на фондация “Братя Бобокови”. Обвиняват го в това, че е ръководел организирана престъпна група за незаконни разкопки, специализирана в иманярство. Също и за това, че е събирал и съхранявал предмети с културно-историческа стойност, придобити по престъпен начин.

Разследващите са иззели от проф. Драганов монети на скитски царе на стойност 370 хиляди лева. Те трябвало да бъдат продадени на голям музей в Западна Европа. Самият Димитър Драганов е известен български учен, автор на десетки книги, член на Английското кралско нумизматично дружество, той е и директор на нумизматичния музей в Русе.

Проф Димитър Драганов: -Обвиняват Ви в ръководство на организирана престъпна група? -Да! Всичко започна от лятото на 2007-а година, когато ние регистрирахме колекцията на братя Бобокови в музея и направихме голяма изложба, която откри президентът Георги Първанов. От тогава започнаха различни инсинуации и полицейски запитвания – от къде е тази колекция, как е образувана. Сега съм доволен, че най-после това дознание отиде в съда. Полицията и прокуратурата скалъпват абсурдни обвинения. След две години преследване, подслушване и различни други произволи, това е добро решение – делото отива в съда."

Според проф. Драганов дори адвокатите му не разбрали какви точно са обвиненията.

Проф Димитър Драганов: "Колекцията на братя Бобокови, която конфискуваха от работното ми бюро, която колекция съм получил с протокол от братя Бобокови да направя книга – голямо изследване на монетите на скитските царе по тази конфискувана колекция. Аз направих това изследване, и в Глазгоу спечелих единствената награда на световния нумизматичен конгрес. Можете ли да си представите как в чужбина оценяват това, което правим с братя Бобокови.

-Всичко ли е редовно с тази колекция? - Всичко е редовно. Тя е декларирана в музея. Те е декларирана и в Министерството на културата."

Професор Драганов категорично отрече да е създавал каквато и да е престъпна група, само бил говорил по телефона с колекционери. Според разследването има достатъчно доказателства за така нареченото пране на ценни предмети. Механизмът е добре познат – открити от иманяри ценности се регистрират в легални колекции с манипулирани документи за законно придобиване.

http://bnt.bg/bg/news/view/16491/profesor_...n_v_imanjarstvo

Димитър Драганов с медала на Световния нузмизматичен конгрес

23 September 2009

Бившият директор на ямболския исторически музей проф. Димитър Драганов е носител на най-високата награда - медала на 14-я световен конгрес по нумизматика, провел се в Глазгоу. Той е единственият от всичките 550 участници от цял свят, получил отличието. Връчено му е лично от президента на организационния комитет на конгреса проф. Доналд Бейтсън. Отличието е за постер презентацията на Драганов "Монетосеченето на скитските царе".

Нумизнатичните конгреси се провеждат на всеки шест години и най-добрите специалисти от света представят на тях свои разработки. Драганов е бил на четирите последни кангреса в Брюксел, Берлин, Мадрид и Глазгоу. След като напусна Ямбол той започна работа в историческия мезуй в Русе, а по-късно стана директор на нумизматичния музей на братя Бобокови.

http://yambol-dnes.com/index.php?option=co...40&Itemid=1

Българският нумизмат проф. Димитър Драганов спечели единствената награда на тазгодишния Световен конгрес по нумизматика в Глазгоу. Той бе отличен за своята постер презентация "Монетосеченето на скитските царе", която е била разгърната на площ от 4 кв. м. За първи път пред учените бяха показани всички публикувани и непубликувани типове и номинали на монетите на царе като Атей, Канит, Тануза и Акроза. Те са владели земите по северното Черноморие от 4 до 2 век пр. Хр. Проф. Драганов е изготвил своята презентация след изследвания на колекцията на братя Бобокови, която сега е собственост на Нумизматичен музей Русе. Тя е най-голямата сбирка на скитски монети в света и наброява 489 екземпляра. Даден е и пълен списък на чиновниците, които са организирали монетосеченето.

Презентацията ще бъде публикувана до края на годината, а скоро проф. Драганов ще подготви и голям монографски труд за скитското монетосечене. Президентът на Международната комисия по нумизматика и членове на Британския музей пък обещаха да присъстват лично на откриването на експозицията на Нумизматичния музей в Русе.

http://www.novinar.net/news/balgarski-numi...A1NzszNA==.html

Иманяри

26 май 2008 | - Хроника на Агенция "Фокус"

http://www.focus-news.net/?id=s1927

ФЕВРУАРИ 2008 Г.

Бившият шеф на историческия музей в Ямбол Димитър Драганов се оказва иманяр и бива заловен като бос на 19-членна банда за незаконни разкопки, Драганов е шеф на отдел "Археология" в русенския музей. Заедно с него са прибрани още двама каналджии, единият от които е известен столичен бизнесмен. От прокуратурата не назоваха името му. И тримата са пуснати под гаранция, като за Драганов тя е 7000 лв. В дома на бизнесмена пък били открити 400 уникални антични монети. Иманярите попаднали в капана след акция на антимафиотите на 1 февруари в Русе, Варна, Добрич, Пловдив и Бургас. Заловената 19-членна банда е действала на територията на цялата страна. Иманярите правели незаконни археологически разкопки и сделки с паметници на културата. При обиските на 26 адреса са иззети над 2800 монети, над 790 различни археологически находки, 7 антични матрици за сечене на монети, съдове от антично стъкло, бронз и керамика и дори напълно комплектована антична колесница (квадрига).

15 Март 08, 16:55 / Автор: Вестник "Стандарт" - Виктория Илкова

Бюрокрация спъва меценатите ни, няма кой да напише читав закон

6 метра бумаги, за да обявиш антики Регистрация на колекция монети излиза по-скъпо от самата нея, казва проф. Димитър Драганов. Проф. Димитър Драганов работи в областта на античната нумизматика от 30 г. Той е единственият български учен, избран за член на Английското кралско нумизматическо дружество в Лондон. Специализирал е антична нумизматика в Оксфорд. Автор е на 6 монографии и над 80 научни труда, отпечатани в целия свят. Представял е България на три международни нумизматични конгреса - в Брюксел, Берлин и Мадрид. От 2005 г. е управител на фондация "Братя Бобокови". Преди две седмици обаче уважаваният професор изненадващо бе обявен от полицията за бос на иманярска банда. При полицейската акция беше иззета и колекция от монети на скитските царе, собственост на собствениците на "Приста Ойл" и известни меценати Атанас и Пламен Бобокови. Бяха прибрани и няколко железа, намиращи се във фондохранилището на фондацията, които са част от антична талига. "Абсурдно е, обвинен съм по същия член като Димитър Желязков-Очите", недоумява именитият учен. "Стандарт"потърси мнението на професора за случая.

- Проф. Драганов, каква е вашата версия за акцията на полицията?

- Аз нямам версии. Мога само да кажа, че обвиненията са гигантско недоразумение. Аз нямам и никога не съм имал лична колекция. Не познавам нито един иманяр. Всички знаят, че с братя Бобокови работим по създаването на национален нумизматичен музей. Обвинението е абсурдно дори само поради факта, че братя Бобокови не се нуждаят от иманярски групи, за да попълват своите колекции, защото отдавна публично са огласили, че правят нумизматичен музей. Като специалист и управител на тяхната фондация ги консултирам по всички въпроси, свързани с колекциите и бъдещия нумизматичен музей. Жалкото е, че освен накърняването на моя авторитет в случая се хвърли сянка и върху идеята, старанието и доброто име на едни доказани меценати като братя Бобокови.

- Разкажете каква е колекцията от монети, която бе иззета?

- Тя е от 489 монети на скитските царе, собственост на братя Бобокови. Обработвам тази колекция както за регистрация, така и защото пиша книга за нея. Поради изключителната й историческа значимост, много мои колеги по света, с които поддържам ежедневна връзка, знаят, че аз я изследвам. Постоянно ме питат докъде съм стигнал, защото темата е твърде важна за науката.

- Откога се занимавате с колекцията?

- Имам протокол от 15 ноември 2007 г., подписан от собственика г-н Пламен Бобоков, че ми предоставя колекцията си за изследване и публикуване като Том 2 на световната нумизматична поредица Sylloge Nummorum Graecorum, която е под егидата на Британската академия.

- Изследвали ли сте други колекции на братя Бобокови?

- Разбира се. Например колекцията им от монети на античната римска колония Деултум, която публикувахме през 2005 г. като Том 1 на цитираната световна поредица. Колегите казват: "Ето, най-накрая и в България има завършени и комплектувани частни колекции, които се публикуват." Защото нито един музей в България не разполага с пълни колекции на местните монетарници. Братята Бобокови не са обикновени колекционери. Те не събират просто скъпи екземпляри, а правят научни колекции по определени теми, които да са достъпни за всички чрез създаването на нумизматичен музей.

- Човек откъде може да се сдобие с такива монети законно?

- В България няма аукционни или антикварни къщи, които да продават антични монети или други артефакти с документи. Няма и институция, която да издава такива документи. Наказателният кодекс забранява продажбата и дори размяната на антични монети, но не е изрично посочено да се забранява купуването на такива. Това е единственият начин да се попълват колекции.

- Това не е ли рисковано?

- Рисковано е. Въпреки че колекционирането на антики не е забранено със закон. Законът за музеите и паметниците на културата обаче е още от 1969 г. Никой колекционер на Запад не е преследван, че има колекция и че купува монети. Но там има аукционни къщи, които му дават документ, и така може да се проследи движението на всяка монета.

- Защо не се прави нов закон?

- Защото няма толкова компетентни хора, за да го направят. И сега има комисия към парламента, която се занимава с този въпрос, но не са стигнали доникъде.

- А как са уредени тези неща на Запад?

- Специално за монетите колекционерите само подписват декларация, че събират монети по някаква тема - да речем, римски. Те декларират, че, първо - нямат крадени монети, и, второ - че предоставят пълен достъп на научните работници до колекцията си. Това са условията. Не се изисква никаква друга регистрация на монетите. Докато у нас наредбата за регистрация е практически неприложима. Ако трябва да се декларират например 10 000 монети в задължителните 3 екземпляра, ще са необходими 60 000 листа, или 300 кг хартия, които са равни на 125 пакета хартия по 500 листа, или стълб от хартия с височина 6 м. Затова няма нито една регистрирана голяма колекция. Това е наредба, правена от чиновници, а не от практици.

- Няма нито една голяма регистрирана колекция, така ли?

- Да, няма регистрирана голяма колекция от монети, а има само от предмети. Някои колекционери си подават молба за регистрация до музеите, както предполага законът, но директорите отговарят, че нямат достатъчно ресурс от специалисти и време, което е самата истина.

- Това значи, че колекциите съществуват анонимно, но не и незаконно?

- Да, точно така. Освен това за регистрация колекционерите трябва да плащат понякога почти толкова, колкото са дали, да речем, за самите монети.

- А ако си купиш монети от иманяр, това незаконно ли е?

- Този, който продава, попада под ударите на закона, а не този, който купува. Иначе, ако се преследваше изрично и купуването, колекционирането на антични монети трябваше да е забранено.

- А каква е истината за античната талига, която също бе иззета при акцията?

- Във фондохранилището на фондацията, където се пазят всички експонати, имаше няколко железа и няколко железни обръча от колелата на една съвсем обикновена каруца от римско време. Братя Бобокови имаха намерение да направят нейна възстановка и да я изложат в музея, за да е достъпна за хората. Именно тези корозирали железни части бяха иззети от полицията, а по медиите се изписа, че едва ли не е открита златна колесница, с която можеш да се разходиш из града.

- С какво се занимавате във фондацията на братя Бобокови?

- Аз съм управител на фондацията на братя Бобокови. Освен бизнесмени те са непоправими патриоти, които са дали много на българската култура. Те например финансираха изграждането на православния храм на Боян Саръев в Кърджали и спонсорираха изработването на Паметника на Кирил и Методий, който беше издигнат пред Одеския университет. Преди година те се заеха с реставрирането на бившата музикална гимназия в Русе, която, освен че е знакова за града сграда, е също паметник на културата и архитектурата с национално значение. Идеята е да я превърнат в национален нумизматичен музей, където ще бъде показано цялото монетно богатство на България.

- Как е уреден в закона статутът на частните музеи?

- Може да се каже, че процедурата по откриване на частни музеи е по-лека от тази за регистриране на колекции с монети. Кандидатите трябва да имат достатъчно богат фонд от експонати, финансова обезпеченост, щат и сграда. При нас всички тези неща са налице. Това, което правим заедно с братя Бобокови, е едно благородно дело и макар че сега то бива изненадващо преследвано и затруднявано - скоро ще бъде отчетено като огромен успех на науката и културата на България. Навсякъде по света има частни музеи - ще има скоро и в България.

- Вие на какъв етап сте?

- В процес на проектиране и адаптация на сградата. Имаме много интересен проект. Всички посетители ще могат да гледат монетите през специална движеща се лупа.

Ст. н. с. д-р Димитър Драганов

Роден: 3.12.1952 г.

Уредник в отдел “Археология” при РИМ – Русе

Димитър Драганов е роден на 3.12.1952 г. Завършва Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност история, през 1978 г. От 1979 г. е завеждащ фонд “Нумизматика” при Исторически музей – Ямбол. Оттогава до 2002 г. е член на екипа, извършващ археологическите проучвания на тракийския град Кабиле (до Ямбол).

Защитава докторат на тема “Монетосеченето на Кабиле” през 1986 г.

През 1988 г. е избран от научния съвет на Археологическия институт за н.с. II ст. по антична нумизматика, а през 1991 г. за н.с. I ст.

Хабилитира се като ст.н.с. II ст. през 1995 г. През същата година след конкурс е назначен и за директор на Ямболския музей. Под негово ръководство ямболският музей става един от водещите в страната. През 1998 г. е награден от Министъра на културата за приноси в развитието и пропагандирането на българската култура. От 2002 г. работи като ст.н.с. II ст. в Регионален Исторически музей, Русе.

През 1991 г. е избран за редовен член на авторитетното Английско Кралско Нумизматично Дружество, Лондон. През 1993 г. специализира антична нумизматика в Оксфорд (Heberden Coin Room, Ashmolean Museum).

Създава изключително ценни музейни колекции от антични монети, в резултат на което нумизматичната сбирка на Ямболския музей става една от найбогатите в страната. Сбирката е регистрирана в специализираната международна организация ICOMON, обединяваща найизвестните банкови и музейни нумизматични колекции в света.

Участвал е с доклади в множество международни научни форуми, като: Световните конгреси по нумизматика (Брюксел, 1991; Берлин, 1997; Мадрид, 2003), Международните конгреси по тракология, Международния конгрес по гръцка и латинска епиграфика, Международния траколожки симпозиум в Комотини (Гърция), Международните симпозиуми “Поселищен живот в древна Тракия”, Международния симпозиум “Гръцко монетно дело” в БинцРюген (Германия) и много други.

Автор е на 4 монографии и над 60 други научни публикации, отпечатани в реномирани издания в България, Англия, САЩ, Германия, Белгия, Гърция и др.

Публикува над 100 нови неизвестни монетни типове на различни антични градове и владетели (Кабиле, Одесос, Хадрианопол, Дионисополис, Апрос, Августа Траяна, Деултум, Скосток, Антиох II Теос и др.). Публикува найранната гръцка хибридна монета (хемидрахма на Парион и Тракийски Херсонес) от средата на IV в.пр.н.е., отсечена с печати на градове, разположени на два континента. На базата на проучването на голям брой монети на Лизимах с контрамарки на Одесос установи началото на автономното монетосечене на града – след 281 г.пр.н.е.

През 1991 г. в The Numismatic Chronicle (London) публикува уникален златен медалион на Юлиан II като цезар, който се оказа единственият за Юлиан, сечен в Тесалоника и вторият от типа “adventus” на римски цезар (покъсно медалионът попада в известния контрабандист Желязко “Императора”, но после е конфискуван от властите и сега е в НИМ, София). Обнародва уникален постумен златен квинарий на Валериан II Цезар, сечен в Рим, като досега не бяха известни нито редовни, нито постумни златни квинарии с неговото име.

Откри и локализира нова монетарница в Тракия – Апрос, сякла бронзови монети през III в.пр.н.е. За първи път публикува отлята бронзова монета на Никополис ад Иструм със запазен наливък, което постави в нова светлина въпроса за нелегалното производство на монети в Долна Мизия през римската епоха. За първи път в научната литература описа и други нови типове златни римски императорски монети: уникален ауреус на император Диоклетиан, както и уникален златен медалион на Константин II Цезар. Публикува също нови типове контрамарки от Тракия и Долна Мизия, нови типове мерки за тежест, оловни търговски пломби и пр.

Димитър Драганов е автор на първия и единствен засега български том от авторитетната международна поредица Sylloge Nummorum Graecorum, който е издаден с разрешението на Международния Комитет за SNG със седалище в Стокхолм и със съгласието на Британската Академия. В този том е публикувана найпълната в света колекция от монети на римската колония Деултум (2010 бр.), собственост на братя Бобокови от град Русе, съдържаща десетки неизвестни досега монетни типове и варианти.

Със своята респектираща научна продукция и завидна ерудиция, Димитър Драганов се нарежда сред найизявените български учени в областта на античната нумизматика, който поддържа регулярни професионални контакти с водещите световни специалисти. Няма съмнение, че в близко бъдеще той ще съумее да реализира и други свои значими научни проекти. Пожелаваме му успех!

Биографичните бележки са публикувани в Numismatica Bulgarica II/1, 2003 г.

Атанас Койчев, Издателство “Агато”, София

Монографии:

Монетосеченето на Кабиле. София, 1993.

Монетите на македонските царе. Част I: От Александър I до Александър Велики. Ямбол, 2000.

Монетите на македонските царе. Част II: От Филип III Аридей до Персей. Ямбол, 2001.

Sylloge Nummorum Graecorum. Bulgaria (Ruse). Bobokov Bros. Collection. Thrace&Moesia Inferior, Vol. 1: Deultum. Sofia, 2005.

Студии, статии и научни съобщения:

http://www.museumruse.com/about_us/draganov.htm

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...