Отиди на
Форум "Наука"

D3BEP

Потребител
  • Брой отговори

    176
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ D3BEP

  1. Колегата Тангра и той писа некви работи... Тамън навреме. Тенгри, че действай ве майна... Ти си третия подред дето ме плаши. Че кат ме изтриеш? Пак ше си позволя да се усъмня. Че си ги чел. Без да анализирам точно надписа, малко по - горе ти публикувах една лека задачка - закачка от папируса. Ти тактично я прескочи и ми обясняваш някакви глупости от ученическите сметки. Айде пак, за 5-ти път ще се самоповторя. Моля уважаеми колега четец на папируси, РЕШЕТЕ Я ЧРЕЗ НАЛУЧКВАНЕ. Ще мина да видя. 1+1 сте го сметнал в десет листа ,решете тая задачка с налучкване, тя е по - проста от пресечената пирамида. Яко Лучкане ви чака, ше станете по голем от Лучников. Б*х мааму, и това го говорим над папируса, който решава суми на прогресии и дроби!!!! Колега, вие верно сте го чел! Повече от мен! Нема съмнение! Последно, колко имате по математика, и къде? Зелас, Съжалявам братле. Верно не издържам тука да търпя неспирна простотия, забележки и окачествяванки от някакви, дето и сопола си няма да хвърля на улицата най - вероятно и ше получат признания само у форума... Обаче понеже възниква страха че и признанието им ще отнема... Писна ми. Върнах се, викам да поприказваме и да научим нщо, само се нервя, емвам се и им търпя глупостите, вместо да ги сложа дето им е мястото. Тая работа няма да я бъде. В крайна сметка и нормални хора ше пострадат, щото аз вече взех да не правя разлика а и това явно е целта. Повечето таквиа форуми не се правят за знания, а за да се чувства определена групичка важна и форумът да печели .Тва е. Няма значение кво знаеш и кво искаш да кажеш.
  2. Колега, колко имате по математика? Ако наистина сте чели папирусите "подробно": Три ви е много. Все едно колко са ви писали. Формулата за извеждане на трета страна в триъгълник с тангенс и формулата за обем на пресечена пирамида налучкване ли се викат? ПП. Знаех си, че и математика за осми клас ше се наложи да се учим, нема де да ходя.
  3. Не съществува в тактиката такова нещо, като "фронтална атака с конницата". Конницата пречи да се разгънат, притиска, обездвижва, преследва вражеските пехотинци, обаче абсолютно никъде няма конница, която да се изпука челно във вражият строй. Може да ги блъска ако нямат строй, конник срещу пехотинец, и то не безкрай. Това е измишльотина на разбиращи от всичко учени, които са виждали кон само на картинка в кабинета си. 99% самоубийство. Още по - невероятно е това да сторят преобладаващо конните стрелци и леко бронирани конници на Атила. Ако има най - неподходяща конница за такива действия, това ще да е неговата. И въобще е много спорно дали леката му конница реално е превъзхождала римската. Не по брой. По въоръжение и сила. Вярно, и римската е била преобладаващо от съюзници. На практика Атила има една мощно крадлива конница, нищо страшно .С нея не може да вземе битка, но и трудно може да бъде победен, докато има конница да забавя врага и да го прикрива. И точно това се и случва... Но не е можел да спечели при това положение. Където и да му отиде конницата, тя може само да се движи около пехотата и да я забавя да не удари неговата пехота и стан, не и да се метне отгоре й. Неслучайно той, нападателят, отбягва битката. Може само да се гадае на какво е разчитал - вероятно на предателство...
  4. Ако имаше такова, щеше да си личи. Римляните оставят пътища, постройки, акведукти и прочие от много показателен тип.
  5. Колега, много ли време Ви отне да напишете тея ... писаници? Погледнахте ли горе линка към папируса ринд в оригинал и превод , или си пишете глупости, да има... Апотема знаете ли какво означава и как се изчислява с тангенс, че пишете тука колкото да си загубите вашето и моето време? Косвени доказателства. Ей ви малко косвени доказателства у големи букви, че да ги видите тоя път. http://en.wikipedia.org/wiki/Rhind_Mathematical_Papyrus А моля ви, изчислете в следващия си пост тая задачка от папируса, вместо да ми изчислявате странности от типа на 1+1 по 9, показващи, че не знаете що е египетската математика? Кой болен мозък толкоз тапирски е интерпретирал геометрията, използвана за алгебрични решения? Ето задачка за селедващия Ви пост, опитайте. Задачата е изчислена в папируса, не преписвайте! Ей ви още. Формула за пресечена пирамида. На 4 000 години. Дали не са можели триъгълник да изчислят, как мислите? http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_Mathematical_Papyrus Аман, просто аман. И Бахтън. И други тюркцизми.
  6. Колега, то аз отдавна им го казах това. Напразно се хабиш. Споменах им и Талес, и Питагор, и задачата, която им се приписва, и това че това е ученическа задача в Египет. Споменах им и папируса Ринд. Но си имаш работа с хора, на които тея неща нищо не им говорят, не знаят дори къде и какво да търсят, обаче са твърдоглави и безкрайно начетени и надменни. Искаш точното доказателство ли? Ами ето го. Папирусът Ринд, който съм писал няколко страници назад като доказателство, е древноегипетски папирус с математически задачи, датиран някъде около 17-ти век преди христа. С което се предполага да е бил поне малко по - възрастен от лицата Талес и Питагор, датирани къмто шести век. Папирусът Ринд очевидно съдържа изпитни задачи за ученици в храмовете на египет. Задачи по математика. "Талес отишъл в Египет. Там египтяните му казали - "Молетиса, изчисли височината на пирамидата? Построихме я, ма де да знаем колко сме я дигнали и дали стига." Талес мислил, мислил и го измислил и египтяните ахнали." - гръцката история. Историята от папируса Ринд: "Ако пирамидата има едиколко си страна и едиколко си височина, намерете апотемата?" С решение на ученик. Решението е надминало с няколко поколения питагоровата теорема, защото използва тригонометрия. Т.е. отива доста по -далеч. За Талес нищо не пише вътре. ПП. Опасявам се че след малко ще ми се наложи на колегите тук и математика да обяснявам.
  7. Апсалютно. Те са арийци, начи иранци, начи прабългари, каквито са сичките там гундури и кундури! Даже батка, ако искаш изтичай ти първи да запишеш асоциацията. Да не земе некой михлюзин те изпревари, да обере овациите на твойта идея! После гордо ке можеш да се изпъчиш на мегдана пред момите с капата с рогите!
  8. Имате си някаква стара закачка явно, ама де да знам... ПП. Европейския съюз Ке падне. 2012.
  9. Аз по - скоро съм изненадан да видя в изображението остатъците на една ромфея, подобна на ето тез... http://i478.photobucket.com/albums/rr147/D3BEPP/untitled29nr.jpg ПП. Пфф, сложете една свястна система за изображния бре хора....
  10. За моето мнение за проблемите на престъпление и наказание , моля , се обръщайте към колегата Михов. Официално е назначен.
  11. Зитко, Най - общо казано... Не разбрах защо е така от прочетената статия. Прилича на репортаж за карнавал или пътуващ цирк!
  12. При спартанците това се е поощрявало. Идеята е проста, не се женят до 40, а изграждайки отношения в армията са по - лесно управляеми и привързани към армията и редицата в боя. Само дето идеята за оргии и чудесии прилича на идеята ,дето учехме едно време по история, че Хеопс изклал 100 000 работници и ги положил в пирамидата, за да я запази в тайна. Спартанците са диви аскети, всякакви плътски удоволствия и неща, свързани със страстите и прочие са им били не само чужди, ами и избивани от главите. Така че доколкото е имало мъжка любов, тя определено не е висяла предимно на бурен сексуален живот. Напротив, те повече време са бил изаедно, в ппохода, в строя, в боя Идеята е претворена после и в други полиси, например Тива, където свещенаа дружина - елитен отряд - се е състоял от 150 двойки обратни. Атинската педерастия си е по - чиста форма на простотия съвременен тип. В Спарта и Тива разбирането е малко по - друго .Действително, вероятно покрай него битува и другата педерастия - риск на професията "Отношения" между ученик и учител в гимназиума(агелата) са били избягвани. Говорите за т.нар. любимци на Плутарх. Само че не е точно такава логиката, първо отношенията се поощряват вътре в групата ,а не между деца и старци - това е преекспонирано, т.нар, старци са вече уволнени от армията и женени, и второ - ето го описанието на Плутарх.
  13. Прощавам ви. Опитайте и с Господ. Квото и да кажа аз, ти умен надали ше станеш, ама да видим Не искам да ме мъчи съвестта че си търсил помощ пред всички, а не съм искал да ти помогна. Ти трябва да прочетеш идиот на Достоевски, колега ,за да разбереш от романа следното нещо: Че по принцип твърде често стойностни хора, попаднали в маймунско сборище, биват разглеждани самите те от маймуните като маймуни и трагични образи, добродетелите раждат сред безумните сборища презрение, докато откровената селяния нерядко е на пиедестал. Когато идиотите са повече от нормалното, нормалните стават идиоти. Вие сте колега!
  14. Наизуст казано, не е чак толкова необичайно поделянето. То върви по диоцези. Административните области, общо взето, не се нарушават. Кто реална подялба имаме при Аркадии и Хонории, пъървата подялба си е чист побой и кой каквото вземе, та няма какво толкова да я нищим. За причина за реалната подялба освен диоцезите твърде вероятна причина са и легионите. Едва ли биха били толкова малоумни императорите да разделят легионите 2 на 10. Освен това, естествено, дружината дели и данъци, а те си вървят по диоцези. За съжаление обаче няма твърде ясна картина на принципите на разделянето на империята. За мен лично остава отворен въпросът защо - не виждам реална причина империята да се дели ефективно, идеите че по - лесно се отбранявала и управлявала, са глупости.
  15. Дам, не искам да омаловажавам мястото. Наистина няма така изложени колесници, н отова не значи че на другите места няма колесници. Има, даже бол, но са завлечени по музеи или са разграбени... Това е отделен проблем. Все пак радвам се, че си проявила интерес към периода, макар че караново е доста късна тракия.
  16. Мнеее, имах предвид "Идиот" на Достоевски. Чакам си анализа. Ако трябва ше почакам и да го прочетете. След мача.
  17. За Кабиле няма значение, то не касае теб, просто се сетих за прилежащите помещения. Мисля, че има път от Кърджалийско към асеновградско, но не знам колко е свестен. Аз мислех да го ползвам тея дни... Затова те питам ,дали го знаете и дали сте го имали предвид. Все пак, мой съвет, не се концентрирай върху светилищата само при изучаването на древностите. Проблемът е, че почти никой не се занимава със сериозно опазване и разучаване на тея паметници. А всяко нищожно откритие се превръща във "велик пробив в науката", т.е. чист маркетинг. Например Караново. Не го възприемам сериозно това място. Ами аз знам място, където е погребан тракийски владетел, има изключително интересен храм, жена и друга негова роднина, в гробницата му има 5 коня, три колесници, светилище отпреде, а недалеч има изцяло неразкопана жилищна могила, граничи с могила със златно съкровище на тракийска принцеса(изнесено) и още 3-4 унищожени от иманяри тракийски могили(тази също е ограбена до шушка), и никой думичка не казва... И то отдавна се знае. А за караново са изписали томове. Дали причината е, че състоянието им е малък срам за някои велики български учени, дали друго... Ама в Караново се ходи за два коня и каручка, а там е оставено почти на самотек, макар че може да е интересно например колкоо гробницата на Филип Македонски. Но ти е далече. Поздрави!
  18. Хм, странен избор за толкова ... "естественически" ориентирана жена като теб. Всички до един са подчинени на тематиката, която отричаш и принизяваш. С Татул и Перперикон не си ли пропуснала Белинташ, или няма добре проходим път натам? А Караново... струва ли си ходенето? В смисъл, състоянието на обекта. Снимките от Кабиле не е лошо да ги метнеш на колегите във форума, щото те обясняват как от правоъгълните строителни блокчета на траките лесно се строяло кръг, ама не можело да се построят прави ъгли, и затва траките строели кръгли помещения и не можели правоъгълни. Поздрави!
  19. По - скоро разбрах , че хахото имало и други форми, освен самоубийството... Колегата отгоре наистина доста образно преразказва книги, показвайки ни, че и тях е чел и е наясно със съдържанието им... Колега Михов, за Достоевски какво мислите, че мисля? Бива ли да се чете?
  20. Римлянин, със сърце на варварин, ако следваме литературата. Това ли е най - важното, КГ? Месамбриец или несебърлия, лозенградчанин или каръклериец По - същественото е че баща му е бил гет. Но и това не е кой знае какво чудо. Просто гледакм, че колегите се задълбаха у племената на атила, и явно търсят нещо... И аз им викам да не го търсят толкоз. Особено ако не са съгласни с цитраните цифри, защото в крайна сметка е добре да се окаже, че броя на племената на Aтила е бил максимум колкото броя на бойците му, иначе става съмнително :D
  21. Добре е че все пак си прочел. Беше за теб. И за тях. Направо Качо, Глишев и още некой други като ги видиш в темите, гледай на тях все едно че в друга тема са писали. Нито отговор им давай, нито въобще им се връзвай на безумните вметки, които целят нещо много по - различно от нормална дискусия. Поведението им се толерира, знаеш, макар че те са сред първоизточниците на проблеми. И с това злоупотребяват. Нормална тема откакто съм тук от тях не съм видял и прогнозирам ,че няма и да видя. Нека те заключат, нека ме баннат Нека гласуват. Така постовете по - се забелязват. Нито ше ме боли, нито ше ме сърби като ме баннат, те ше си го сложат. Аз заминавам и забравям, проблема за тях остава.
  22. Колежке, моля за извинение. Вашето участие в темата дори не го забелязах и определено нямах предвид вас, а 2-3 колеги, които се знаят и нямат спирачки. Иначе действително и цитираните от Вас романи на Лем нямат нищо общо с темата. Но поне не ги натрапвате и не сеете глупости безспир по отношение на общо взето - основното - неофтопик участие. Не мисля че е вредно да се чете всякаква литература. А че е вредно препоръката как да си увеличи културата да прераства в повсеместна селяния.
  23. Това на гърдите на жената е често срещана древна символика - "вълнички". По - ясно се вижда тук http://www2.rgzm.de/transformation/bulgaria/kleidung/img/phfbg06.htm Като според мен не е точн она гърдите на жената, а е част от украсата по дрехата й. Първото, коеот можем да кажем за пелтата е, че не е пелта. Ксенофонт им вика пелтасти, н оте не са пелтасти. Второто, коеот можем да кажем ,че от стотиците, дори хиляди погребения на тракийски воин нямаме такъв щит. Коеот значи, че ак ого е имало, е бил от крайно леки и ралзожими материали, дърво, кожа. Или, благородниците на са го обичали, но пък тогава ще да е бил масов. Което вече дава отговора. Въпросната "пелта" е била лек щит. Явно за лек пехотинец. При лекия пехотинец се цени бързината, многото оръжия - копия, стрели, камъни и прочие, не и тежкото защитно въоръжение. Той трябва да е оптимално въоръжен , за да е бърз. Това, коеот е най - тежката част от оръжията на един тежък пехотинец, е щита, той най - много го забавя. Нерядко някои помощни леки в древността не са имали щитове. Щитът тип "луна" ако се е носил в бой обърнат нагоре, е: - давал по - добър поглед върху бойното поле на пехотинеца, не му е пречил да вижда, да замерва, да удря; - бил е допълнен от всеизвестният шлем в защитата отгоре, който покривал почти цялата глава и брадата. Ако се е носел обърнат надолу, е - давал повече свобода в бягане и бързи движение, по - малко би пречил на другото снаряжение при придвижване; - бил е покрит в допълнение към защитата от прочутите наколенки. Това е и отговора на въпроса. Имаме оръжие за кратковременна индивидуална зашита и бягство. Не знам що го сравняваме с оръжия, проектиран иза масово настъпление и всеобща отбрана на реда, като скутума. Това е супер добре измислена добавка за леката пехота, максимално олекотена. Друг не му трябва за целите му. Леката пехота не е тежка пехота.
  24. Колегата отгоре (Михов) ме засмива. Великолепен сте, колега, и яко защитихте Екзюпери. Не схващам какво имате предвид. Но сайтът на момчето прави точно това. Религиозни паралели и теософск иобяснения на различни въпроси. А класиката в религиозните паралели и теософското изследване си е точно Блаватска. Като не пропуснем ,че му показах поне 3-4 книги, които да прочете ПРЕДИ нея. Това, че сте достатъчно мързеливи и безотговорни да не погледнете какво ви се иска, преди да приказвате щуротиите си, не значи че сте прави момчета. С деца бил иработили. Поработете със сайта. Ако Щайнер говори глупости, какво да кажем за предложеният сайт? както казах , на възрастта на момчето и аз четях за извънземни и по принцип е добре да чете и да се образова, маакр и не точно такава литература. Аз го казах. И далеч преди нещастните ви смешки му препоръчах да търси извори, а не преразказвачи. Очевидно вие на 5 стинки във въпроса не сте вникнали, само се пъчите. Е, блеснахте. В собствените си очи. Иначе каот цяло показахте типична българска простотия. Както и да е; видно че темата се предпочита като мерене на пишки, а не като полезна тема... Предлагам да се заключи докао автора не се появи и не поиска да се тоключи. Което предполагам, няма да стане.
  25. Определено Атила не е победил, защото крайната му цел - римския престол и римската булка - не се осъществяват. Друг е въпросът дали битката е глямата победа и за Рим. Но като цяло полученото патово положение за хуните Рим - поне краткосрочно ги е устройвал Българите, дето ги търсите, са били на страната на Рим Силистренец е водил римската армия.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...