Отиди на
Форум "Наука"

Gravity

Потребител
  • Брой отговори

    4574
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    28

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Gravity

  1. Ох. божееее. gmladenov ти си този който се оплаква, че имало спекулации в науката. Ние само ти показваме, че тези спекулации са навсякъде в науката, дори и там където ти смяташ че има факти. Но още не си разбрал за какво е разговора. Разделянето на "факти" и "спекулации" което ти правиш е на базата на това дали пасва на мирогледа ти или не. Разширение на вселената - спекулация, защото е твърде трудно за теб. Червено отместване - факт, защото не е в резрес с твоите разбирания.
  2. Младенов, ти още не си разбрал възражението, но спориш! Ето опростен вариант като за теб. Имаш източник на светлина, който е далеч от теб. Виждаш оранжева светлина.Въпросът е как може да прецениш дали източникът излъчва оранжева светлина или жълта, която е отместена към червения край на спектъра?
  3. Не пледираше ли преди няколко поста kipen2 да не обижда другите! Защо не последваш собственият си съвет. ps И не, не си познал. От теб съм с поне дест години по-млад. Така че се притеснявай за себе си.
  4. Това подчертаното от къде следва? Ходил лие някой там да мери спектъра им за да знаем, че е такъв? Или е спекулация? Спектър се мери, но ти даде пример червеното отместване. И сега се правиш на ударен. Спектърът на пристигащата тук светлина го знаме защото го мерим. За да кажем, че е отместен трябва да знаем какъв е спектъра на светлината там където е излъчена. Кой го е мерил?
  5. Ти четеш ли това което цитираш. Погледни го пак. Отместването се изчислява на база на дължината на вълната получена тук и дължината на вълната там. Кой е мерил там? Никой, значи се прави спекулация каква е излъчената светлина. За скороростта на светлината нищо не каза. Не намери ли как се мери? Младенов, когато стане дума за физика ти си точно като путинистите. Всякаква логика изчезва и караш на предубеждения.
  6. Това го дискутирахме. Червеното отместване не е измерване, а изчисление базирано на предполаожения. Това което се измерва е спектъра на светлината, но че е отместен изисква допускания. Космологичният модел предвижда червено отместване. Значи се потвърждава от наблюденията. Как се мери скороста на светлината? Да не се изненадаш, че и том има допускания. До сега един факт не си показал!!!
  7. Няма такова нещо като събития за един или друг наблюдател! Това е като да кажеш че за един геометрър някой точки не съществуват, а за друг състествуват! Изпозваш погрешни или най-малкото нестандартни предположения, на които се базират въпросите ти. За това не ги разбирам. Няма нищо ненормално да се пита за справка с литература. Ако не е лесно да намериш в момента, поне се опитай да се обосновеш.
  8. Там е работата, че въпросът ти въобще не е ясен за мен. А, защо се обаждам? Защото ти съживи темата и попита защо никой не ти отговаря. Аз какзах защо аз не съ ти отговорил. Това почерненото (от мен) просто не е вярно. А това подчертаното не ми е ясно. Събитията са абсолютни, те не зависият от избор на отправна система или координати или наблюдател. Събитията в дупката ги има за всички, просто не са достъпни за всички.
  9. @Станислав Янков Според мен, проблема който ти срещаш е че имаш неподходящ подход. Ти се опитваш да учиш математика (и физика) все едно е философия. Четеш (и гледаш) само популярни изложения и се опитваш от контекста да разбереш смисъла. Това което се получава е, че свикваш с терминологията и я изпозлваш по подобен начин, но въщност не разбираш никое от понятията дори не знаеш никоя от дефинициите. Също така ти започва от края и се опитваш да четеш направо сложните неща без да си усвоил, дори без да си погледнал, по-основните. Този път води само до дълги и безсмислени постове. Ако имаше пряк път, хората щяха да го изпозлват. Но няма! Единственият начин е да се извърви дългия и стръмен път, който започва от по-елементарните части от математиката и включва много решаване на задачи. Погледни програмата в математическия факултет на произволен университет. Никъде не започват от това какво е туистър.
  10. За това триябва да проследиш историята на създаването на ОТО. За което има писано много например тези https://wop.phys.uni-sofia.bg/digital_pdf/wop/1_2014.pdf (https://arxiv.org/abs/physics/0504179) https://sites.pitt.edu/~jdnorton/teaching/HPS_0410/chapters/general_relativity_pathway/index.html https://www.mpiwg-berlin.mpg.de/research/projects/DEPT1_Schemmel-GeneralRelativity https://www.youtube.com/watch?v=Qq7Wi_gVzdw
  11. Това е формулировката от популярните книги и те обърква. Не знаеш какъв е смисълът и се опитваш само на базата на думите да се досещаш какво означава. Няма такава дефиниция в ОТО. Точно обратното е, в ОТО всички координати са допустими. Някои от тях описват само част от пространство времето. В това разбира се няма нищо странно или ново. Ако човек знае малко математика, а не кара само на невежо узмотрение. Например върху сферата (тази обикновенната, двумерната) няма координати, които да покриват всички точки. Това сме го дискутирали многократно. Ако гледаш картата на България, къде се намира столицата на Мадагаскар? Очевиндо картата, която гледаш не покрива всички точки от земята. Същото е и с координатите/отправните системи в ОТО. Кое време е забавено? И какво означава забавно време?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...