Отиди на
Форум "Наука"

Staretsa

Banned
  • Брой отговори

    55
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Staretsa

  1. Ресьвски, след като ти писах във фейсбук-страницата какво мисля за категоричните ти обобщаващи изводи за българската история и изцепки, повече не е нужно!!! За сведение на останалите - т..нар. Мостич, Елемаг, Кракра, Пресиан, Никулица, "кавханите" - Теодор, Мелитон и Дометиан, св. цар Давид, Ивац, Лазарица, Сермон и не си струва да изброявам нататък. Ето тук са изброени и обяснени: https://bg-bg.facebook.com/ArmBgKIOffice Все пак когато пишеш за нас - арменците, бъди малко по-конкретен - кого визираш, защото ми е любопитно кой друг работи по темата! Вероятно си бавен, защото досега не си разбрал, че арменските историци не се интересуват от тези, които църквата е приела, че са отпаднали от арменците и са преминали към други религии и вероизповедания и това продължава и досега! От четири изречения в ПП-то само първото е вярно - останалите трябва да докажеш и точно тук те нема никакъв!!!
  2. Не през Средновековието, а през ХХ в. щабсетнографът Ст.Л.Костов и сие, а след това и семейство Заимови са съ здавали "средновековни" каменни надписи. Воденският е например точно по публикацията на сръбските учени за Пинциевите гработи, а Битолският е точно съгласно "поравката" на В. Златарски! Областта има арменски характер от предисторическо време - Тесалия, река и град Армен, аргонавтите... Никога не е претендирано от арменци, но пък българските претенции към Македония са чист шовинизъм, след като населението й не иска и да чува за българи! Стига с тая майка, кажи нещо за кмето Никола детго бил от шоплука - кам ти изворите?
  3. Къде го видя този смесен брак, бе Фружине? Ти и ника си си го взел от арменеца, а даже не знаеш рода му! Аз го знам, защото съм го проучил, та значи смесени бракове е измислено от някой нацист. Съпругата има значение само за семитите, не и за индоевропейците! За бащата на Комитопулите знаем ВСИЧКО! Не е хубаво да манипулираш читателите с употребата на етнонима "Българин" по време, когато българите са - как да го кажа - вече са били приети във византийското общество като равни, като победен дългогодишен враг и макар все още да се делели на „пра“българи и славяни, та даже първите поробвали ипродавали вторите, те вече не са етноним, а топоним. Тя Ана Комнина може и да е писала такива работи, но идеята й е че те вече са византинизирани. Не е вярно, че е минал на българска служба - пленник е бил! Алусиан е производно от гръцката дума за пленник! Всичко е свързано с бунта на Варда Склир, по името на който е и реката и топонима Вардарска Македония! Обаче една групичка български патриоти - уж историци са се постарали да изопачат всичко, та чак и каменни надписи изчукали, за да скрият истината! И запомни, че арменският произход не се води никъде по света етнически - от 1863 г. вече е национален!!! В едно предаване на Карбовски една баба през сълзи призна, че "етносът" дошъл през нощта и я ограбил и изнасилил. Е - ние не сме от тоя етнос и не ни обърквайте с него!
  4. никъде не е писал, че Самуилова България е арменскто държавно образование. Просто е организирана от арменци и май няма нито един българин! Майката на Комитопулите може и да е била българка, но баща им е бил арменец, така че знаете как е - рано или късно трябва да го признаете, колкото и да ви е неприятно!!! Та значи Ресавски - Симеон Радев питал всички свои познати арменци - махленския обущар, златаря, попа и прочее комшии, и отговорите им придобил представа и направил научен извод, а? Бравос на него!!! Ето така трябва винаги да се процедира - анкетиране и обобщаване!!! Останалотно не е наука !
  5. Чувствам се лично засегнат от някои познайници и от Южняка, поради което ще се огранича съвсем накратко с някои забележки! Емиратът в Мелитене е формално арабски и мюсюлмански, защото споменатият "емир Умар ал Адта" е арменец и мой прародетел. Името му все пак е звучало Омар Ибн Абдаллах ал Акта и са го наричали още Амер и Амурон или Амврон. Прародетел е и на един-двама български царе, ама сега няма да коментирам! Бай Спандьо отново се изцепи: "По принцип само арменските историци приемат без уговорки и безкритично директното и пълно отъждествяване между павликяни и богомили. Ама те си гонят да завоюват етно-културно историческо пространство, та ги разбирам. Като онези от нашите историци са, които пък гледат да изкарат катарите една ли не копи-пейст на българските богомили." Кои арменски историци визираш, драги? Източните постсъветски арменоведи или западните арменолози? Всъщност - нито едните, нито другите познаваш, защото в случая са на едно мнение: павликяните са специално нарочени, наименовани и обиждани така от официалните църкви, вместо да се изясни и уточние че нямат общо с предходниците си, които още преди 2-3 века са изчезнали. По тази причина, вместо този пополярен термин и прочее други тъпизми като манихеи и дуалисти, съвременните учени ги наричат тондракийци по името на топонима Тондрак. Според мен богомилите са били шепа слявяноезични последователи на павликяните-тондракийци, които нямат никакви чувствителни прояви в историята! Искам да попитам все пак, Спандьо, ако беше истина твърдението ти, че арменските историци гонят да завоюват някакво пространство, защо продължават да пишат история на армуеногригоряните, а не на арменската нация, която включва и неарменогригоряните? Измисляш си и се представяш за познавач, май?!
  6. Sandlih, погледни още веднъж надписа и пак напиши, че надписът на цар Самуил "показва, че той е знаел как да поръча да се изпише името му". И изобщо - не пиши глупости! В надписът е налице СамоиП!!! И едва след това каменоделецът го е поправил, изписвайки над "п"-то едно "Л"
  7. Да, бе - да!?! Не си го измислям и почваш да разказваш народни легенди, митове и предания! Не са имали паргамент, не са имали хартия и какво: ами, дайте да изчукаме някой и друг "средновековен" надпис. Прав си само, че школата е съществувала някъде от началото до средата на миналия век, че и след това, но иначе не е разполагала с никакви образци със стар правопис. Сега го измисляш това последното за правописа!!! Ти изобщо си откривател на книжовно-каменоделската школа на щабсетнографа Сте-Ле Костов и семейство Вазови!!! Предлагам тук да ти дадат титлата СуперХиперМодератор за това откритие! Като си толкова отворен по какъв образец е правен Воденския надпис? Сигурно е бил на глаголица !!!
  8. Въпросът трябва отправиш към Galahad - аз само доразвих неговата теза и му препоръчвам да я игнорира, защото школата я има, но не е боравила с никакви стари образци са, а си е измисляля 1:1!!!
  9. Най ми е мило и драго като чета тук и там - незаменимото обяснение на Galahad: "При датирането ги определяме по векове, а за Мостич е ясно кога е умрял и кога е положен надписа. Преписът възпроизвежда по-стар текст, който може да е копиран 1:1." Според мен в началото на ХХ в. в България е имало книжовно-каменоделска школа, която си е поставила за цел да пресътвори и "съхрани" ("полага") за поколенията поредица полуизтрити средновековни каменни надписи! Крупният въпрос, който изниква в такъв случай, обаче е: защо, аджеба, са си дали толкоз зор вместо да опубликуват въпросния "стар текст", който - видите ли? - имал нужда да бъде възпроизведен! Подвъпрос: Е, не е точно в съотношение 1:1, защото са налице сериозни добавки и по-точно грешки и анахронизми, които компроментират надписите, нали тях обсъждаме!?! При положение, че авторът не намери някакви по-сериозни аргументи, предлагам да забрави тази хипотеза! Напълно и начисто!
  10. Galahad, мнението ти, че ние сме от детската градина само защото сме ти посочили една от четирите грешки, които беше допуснал дотогава, си остава за твоя сметка, тоест - не се приема! Губиш и правото да ти бъдат посочени, губиш и възможността да научиш нещо повече по темата! Същото е в сила и за мнението ти, че страницата на посочения линк съдържала глупости. Слава Богу има по-известни авторитети, дори световноизвестни, които оцениха още преди 9 г. по заслуги новите сведения и ревизията на този период! Някои от вас тук се самозабравят и опияняват от възможността да налагат своите оценки и мнения, които са просто плоски коментари на непроверени - дори от тях самите - факти и "факти"! Уважаеми графе monte cristo, не се хващай на бас, защото наистина "изворите извират" и това е аксиоматично: какво друго да правят?!
  11. resavski, мисля, че бях пределно ясен - Galahad го твърди това, а не аз!!! Иначе за Комитопулите пак не става ясно - по какво ги позна, че са български род? Нали дадох линка на една страница, в която точно казват кои са и откъде? Ако имаш възражения - давай аргументи!
  12. Налага се да споделя със съфорумците някои откровения от личната ми кореспонденция. resavski e твърдо убеден, че Комитопулите са български род - вероятно името е звучало "Кмето се пули" или нещо подобно, а Galahad не приема критиката ми, че е оженил сина на Арон - Иван Владислав за братовчедка му - дъщерята на цар Самуил (вж. пост 26 тук) и ме обвинява в неосведоменост. И понеже са модератори сега ще вземат да ми изтрият поста и ще поправят каквото могат в предишните си постове. Нали такава е практиката тука?
  13. Съвсем наскоро по БНТ излъчиха репортаж на една дама-археолог, която нещо разкопала при с. Ключ, нещо реставрирала - лагерът на цар Самуил или пък хълм с някакви дървени землянки - военен лагер що ли? Нищо не споменават за артефакти, а пък възстановили цял полеви лагер и щаб, чудна работа?!
  14. Eто тук може би ще намерите отговори на някои от повдигнатите въпроси: https://bg-bg.facebook.com/ArmBgKIOffice
  15. decapitator - нищичко няма да цитирам тук, както сме решили веднъж и завинаги с брат ми! Мога само да се похваля, че вече притежаваме моливдовула на "канартикина Пресиан ІІ", както го "неличае" Пл. Павлов - струваше само 400 щ.д. Е, има една маловажна подробност - името му все пак е Фаресман Апокап и бил стратег на Стумица, ! и като не цитираш, кой искаш да ти повярва?
  16. Отдавна е направено, за да не се налага да го правя точно тук! И го преподавам в момента в университета в торонто, благодаря!
  17. Пуснах ти го в ЛС, resavski!!! Добре, T.Jonchev - няма проблем. И без това се появявам тук по веднъж на година-две. Просто е доста омерзително! Знам го и глобалния - той е влюбен в мен !!!
  18. Бих искал все пак да знам кой и защо изтрива моите постинги, ако може? Форумът продължава да робува на недемократичните прищевки на модератори, които щом се почувстват засегнати и веднага трият! Добре, но глупостите им продължават да са налице и всеки може да се увери, че любимият похват на форумчани като Ресавски е да поправят и преправят отдавна постнати абсурдни изявления!!! Предлагам това нещо да се забрани изрично - веднъж като си се изцепил и всички са разбрали що за стока си, няма защо - не е честно! - да се спотайваш и да бришеш и да пишеш наново!!!
  19. Aeцие, Аецие... Това: "Богомилството е дуалистична секта, която е твърде далеч от Християнството, но близо до манихейството." е трогателно-патетичен тъпизъм, повтарян поне от 70 години насам без каквато и да е връзка с обективната реалност!!! Богомилите не са сектанти, но са християни за разлика от манихеите! Можем да ги определим като реформатори и всъщност са секта в рамките на павликяните! Дулизъм има навсякъде, където си поиска човек,
  20. Тази точка - "8. Багрила, в частност едно червено багрило подобно на пурпура, произвеждано от специален вид червеи от Араратската долина и запазена марка в страната само за царете и патриарсите." на Аспадиат е категорично невярна или поне недостатъчно прецизна! Става дума за средиземноморски червей, който - естествено!!! - няма как да се намира и да съществува в Араратската долина! Прдставата, че Армения е само Араратската долина е напълно невярна! Багрилото е произвеждано в Арменска Киликия - на средиземноморския бряг! Не ми е ясно какво означава "подобно на пурпура", защото тъкмо това багрило наричат пурпур, както и кармин (от арм. кармир = червено!). От разговори с химици научих, че багрилото представлява вариант на индигото, което още доста векове не е било известно, но по-късно вече успели дори да синтезират! Това е червен цвят с виолетов отенък и археологическите находки от Кносос доказват, че е било известно още по времето на микенската цивилизация!
  21. Въпросът с наличието на жито (пшеница) през античността (срв. "По тази причина през Античността са възхвалявани партските коне от Ниса или през Средновековието ширазкото вино, но не и ечемикът или житото им.") изисква твърде голямо въображение, поради което и всички разсъждения за търговията със зърнени храни между съседни и по-отдалечени държави следва да бъдат отнесени към друг, по-скорошен хронотоп! Муждудържавната търговия се е осъществявала със специфични стоки и те са изнасяни по точно определини маршрути - грънци, желязо, олово, коприна, коне, стомана... Термини като закрепостяване и крепостни селяни са строго специфични за руската историческа действителност и всякакви опити да се пренасят върху историята на други държави изискват излишни дополнителни обяснения и уговорки, което е нерационално! С термина латифундия - положението е същото! Кападокия не е отделна държава, "съседна на Армения", а е била във Велика Армения и като цяло тя не може да е била бедна откъм обширни площи след като е изнасяла коне и мулета! Нищо не разбрах за робовладелството във Византия и стратиотската система, но тук беше полезно да се включи темата за т.нар. византийско робство като етап от историята на България, за да се разсее този поредн мит!
  22. Драги Т. Йончев не се прави на неразбрал - не е важно на кой император, а че е бил асекрет. По онова време Роман Лакапин обсебва властта. Кой е бил императорът, в канцеларията на който е работел Гошо - не ми и трябва да знам, но който и да е бил го е пратил да успокои малко страстите на цар Симеон към престола на Византия. Гошо взел и сестра си, така че май еуспял и направил успешна кариера в двора на българския владетел!
  23. Aspandiat Твърдението за арменската втора жена на Симеон тръгва според мен от една статия на Агоп Кюрдян "Материали за историята на българските арменци. Арменците в България", излязла през 1927 г. във Венеция в брой 64 на списанието "Пазмавеб" ("Базмавеп" по източноарменско четене). Имам я статията. Вътре има недоказани от извори твърдения, не е само това … На Кюрдян безкритично вярват и преписват дори и сериозни арменски учени като Рач Бартикян например и така се разпространява "твърдението", че втората жена на Симеон била арменка и се казвала Рабна или пък Мария. Galahad За арменския произход на втората жена на Симеон конкретни сведения няма. Просто Сурсувул е прозвучало като арменски и Георги тутакси станал Киркор. Ну Сурсувул по-вероятно означава чъргубил, но гърците са малко скарани с Ч. Съжалявам, че тези мнения не са точно по темата за „Именника“, но се налага да бъдат коригирани, защото робуват на популярни клишета и заблуди! Втората жена на цар Симеон е сестра на дипломата или посланика, както ви се харесва, Георги Сурсубоилес, за когото във византийските извори има достатъчно данни, че е бил секретар на императора! Той е византиец и второто му име беше използвано от „прабългаристите“ като поредната поява на титлата ичиргубоил! След това вече стана смешно, защото официално беше обявен за „ичиргубоила Георги Сурсувул“, тоест дублираха титлата и пренома! Дали е арменец или не – за българските историци – учени и изследователи, няма особено значение! По-важното бе и все още е да вземат и да попрегледат изворите, вместо да го правят прабългарин, защото смешката продължава твърде дълго! Аспандиат тенденциозно омаловажава факта и се прави на историк, какъвто не е, като привежда твърде, ама твърде отдалечени примери! Когато достигне до нивото на Храч Бартикян, тогава нека си позволи да го оценява! Галахад смята, че на някой арменец името Сурсувул му е прозвучало като арменска дума и по тази причина той трансформирал името Георги в Киркор. Всъщност дотук аргументирах точно обратния случай, който е валиден за българистите изобщо и по принцип и по начало, което е жалко!!! А иначе името Георги един български арменец e трансформирал преди 1944 г. в Кеворк и това е грешка! Следователно – нека Галахад да си направи труда и усилието да запомни, че Киркор или Крикор е от Григор, а не от Георги, което на арменски би било Кеворк!!!!!
  24. Aspandiat, така и така си тръгнал да триеш, та изтрий и това: "Например в нашата историография се е наложило името Татуш ("Татуш, наричан още Хали", колко си прилича с "Атилкесе, наричан още Аспарух") на печенежкия вожд от 70-те години на ХІ век. Така го предават Ана Комнина, Скилица и Йоан Зонара. При Михаил Аталиат обаче името на този печенег е Татруш! Аталиат няма как да е измислил това име или да се е объркал, защото Ана Комнина съобщава и за един "скит" на име Татран, име, което е идентично с Татра и Тат Иран." защото "Тату, наричан и Хали" е византийският управител на Дръстър, която заедно с други местни първенци (Сеслав и Саца - първият управлявал, а вторият-недоуточнено къде) влезли в споразумение с печенезите, при първото им нахлуване на Балканите! Справка - В.Златарски "Какъв народ се разбира у Ана Комнина под израза ΓΕΝΟΣ ΣΚΥΤΙΚΟΝ"! Печенег - управител на Дръстър!!! Му-ха-ха-ха!!!
  25. Благодаря за пояснението ви и инфото _magotin_, но Прицак може да се учи при мен, а не аз – при него!!! По-късно казвате, че произведението е микс и тука вече съм съгласен! Аспандиат – проверете още веднъж и по възможност в оригинала (византийските преписи) името Татуш и свързаното с него Хали, защото това са измислици на Златарски и реалната историческа личност, скрита под тези «акроними» не никакъв печенег, а е от тема Халдия! Има и намерен негов моливдовул от Силистра, защото е византийски служител, но не искам да се задълбочаваме! Татуш не съществува!!! Татруш и Тат Иран - също!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...