Благодаря за публикуваното. Поредната положителна черта на бирата, макар и ограничена до едно определено място и времеви период (този от изследването). Макар и не заради Алкохола в нея, а заради плесебите по лошо съхранявано зърно.
Алкохола в бирата е помагал хората да са изложени на по-малко патогенни в сравнение с водата, а антибиотика е действал на телата им комплексно срещу патогени..
От публикуваното не видях и намек, че това излагане е било вредно, опасно или фатално за хората изложени на него. Споменава се, че дозата е повече от дневната препоръчителна днес, но нищо повече.
На мен ми е любопитно друго. Че при начина им на живот и постоянните неизбежни наранявания, одрасквания по крайниците при ежедневните дейности, наранявания от диви животни или растения, то явно това е било полезно за популацията там. И че този прием се е отразявал по-скоро положително. Както и постоянното излагане на патогенни при много по-ниска хигиена в сравнение с днес.
Друго, което ми е интересно - при смяната на близо 10 поколения (изследвания период от 200 години) дали дълготрайното излагане на антибиотика е оказало голямо въздействие на хората там и какво влияние е оказал той на бактериите с които те са се сблъсквали в продължение на поколения. Тоест възникнали ли са щамове, устойчиви на този антибиотик и дали са откривани на тази територия от този период устойчиви на тетрациклин бактерии.
Любопитно ми е друго - при здрави хора без множество регулярни наранявания одрасквания, без постоянния риск от всякакви бактериални инфекции и заболявания ефекта дали би бил много по-различен при тези нива на излагане на антибиотика от ранна детска възраст.