Отиди на
Форум "Наука"

skiahtro

Потребител
 • Брой отговори

  893
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

Отговори публикувано от skiahtro

 1. Преди 1 минута, scaner said:

  Ами не ми е ясно как се насилваш да правиш "закючения" на база факти, между които няма никаква връзка.

  Намирането на някакви връзки в някаква област и пренасянето им в друга област, към която те нямат отношение, е проява според психологията на  "илюзорна корелация". В случая - някой има някакви частни вярвания, значи всички използват вяра навсякъде, по темата - и в науката. Това е глупаво та се е озъбило :)

  Малко за ограмотяване ТУК.

  Ако имах нужда от уточнения, за вярата ти, щях да ги поискам сам.

  Правиш същата грешка, като Атом. Вярата има много прояви и аз не се наемам да ги коментирам всичките.

  Ти си коментирай, ако имаш нужда, пък аз ако забележа някоя неточност, обещавам да се обадя...

  :)

 2. Преди 8 минути, tantin said:

  Ти вкарваш малко по-особен философски прочит на написаното от Паисий сКия.

  Вярно, че в словата на Паисий има известен упрек. Но чак пък толкова, с това засрамване. Тогава освен простите и неграмотни болгари е имало и по-богати чорбаджии, и търговци и занаятчии. Имало е и попове. Не всички са били селяни - орачи и овчари.

  Историята на Пайсии в някои отношения наподобява на църковно писание. Написана е от духовно лице. В началото вероятно е разпространявана между поповете. Възможно е дори части от тая история да са четени пред вярващите в църквата, подобно на църковните служби.

  Вижда се че отпосле тая история става хит и хората гледат да я имат . По същия начин хората имали преписи и на разни други църковни и нецърковни книги.

  Всяка една книга променя хората. Която и книга да е. 

  Будизма правел хората миролюбиви -после не ставали за войници.

  Християните пък директно давали живота си за Христос.

  (без особено съпротивление даже).

  Ами за революционните манифести - на Маркс и другите? Те пък обратното - надъхват за борба.

  Паисий е повече пацифист, духовен човек, смирен, в рамките на тогавашните закони и църковни канони.

  Неговата история спокойно можеше да се допише към църковните истории на старите и новите царства. Църквата ги пише и ги обновява тези истории.

  Паисий вкарва малко актуализация, съвременно звучене на един вече по-съвременен език, по-разбираем.

  Щото човека си е дал сметка че историите за юдейските царства на един твърде архаичен език отдавна не докосват сърцата на неговите правоверни. Ако не е бил Паисий, щяло е да се появи някой друг. Това е период на промени и възход в цяла Европа. Подобни на Паисий имаме във всяка страна по онова време и се е преписвало и превеждало едни от други.  Освен историята на Паисий има още 4-5 подобни, но Паисиевата е най-добре изучена и запазена. По него време имало едно други книжлета, много по-четени и продавани от Паисий. Ако беше само и единствено до Паисий - възраждането изобщо нямаше да се е случило.  Така че обвиненията ти сКия към първия просветител са безпочвени, неверни. Но ти имаш право на собствено мнение.  Да обвиняваме Паисий или Димитър Общи в провала на революцията? Ако не беше Димитър Общи - нямаше да има Априлското. Ако не беше Априлското - нямаше да я има Руско-Турската. Ако не беше Р-Т - нямаше да я има свободата ни. А свободата - това е свободата за роден език, за родна култура, за собствена наука. Паисий напълно се вписва в тези процеси, всякакви "морални", или етно-културни упреци са безпочвени. Паисий не мрази гърците. Той ги посочва и за образовани и за културни. Но настоява да не се отстъпва от собствената култура, за да се замества изцяло с чуждата .

  В тоя смисъл Паисий винаги ще бъде актуален.

  Ами представи си Буда който насажда омраза, срам и простотия и на тази база прави формиране с противопоставяне и създава нещо като философия-религия?

  Всеки може да разсъждава.. Затова разсъждавайте! Аз повече няма да се меся, по конкретната тема!

  🥳

   

  • ХаХа 1
 3. Преди 35 минути, Кирѐ Щайгата said:

  Когато те е срам, че си загубил войни от гърците и обвиняваш собствените си национални герои от 300 години преди това.👌

  🙂

  Добре, съгласен съм, ако това ти решава проблема.. Аз съм виновен и това решава всичко!

  Пък на теб, ако ще ти е по-приятно, може да възприемеш, че съм спечелил войните, щото аз такива национални герои нямам!

  Поздрави!😉

 4. Преди 3 минути, scaner said:

  Точно това имах пред вид. Думата ставаше дали в науката е нужна вяра, не дали учените може да вярват в нещо. Но като се видя дебелия край, темата се сменя бързо :) Но сме свикнали, нали трябва да се живее някак...

  :)

  Да де! ...и след като установихме, че и ти си просто вярващ, а не извънземен, стана ясно какво вярваш и за науката..

  Какво още не ти е ясно?

 5. Преди 2 часа, scaner said:

  В началото за теб беше едно и също, щом ти вярваш в нещо, значи и в науката не можело без някаква вяра? Сега аргументацията се смени, щото някой вярвал в спагетеното чудовище, втората част от въпроса някъде изчезна, стана неудобна :)  Ограничи се с това, че някой може да вярва в нещо. Само че това не решава заблудите, само ги подмита под килима. Това ограничаване и подмяна в темата описвам с "гроздето е кисело".

  😀

  Не ме разбирай погрешно. Достатъчно беше, да се установи, че си вярващ, което усърдно отричаше! Принципно избягвам, да коментирам чужда вяра, освен ако не се опитва, да налага някаква заблуда на някого...😉

  Свободно можеш, да вярваш в каквото си искаш, а ако почнеш, да налагаш на някого заблуда, обещавам да се намеся.🙂

 6. Just now, Опълченец said:

  Пълни глупости, Паисий не казва „не се учете“

  Ти прочети първо Паисий!

  Ако ще ти е по приятно, можеш да не ме възприемаш, като българин!

  Поздрави!

 7. Преди 28 минути, Warlord said:

  Точно това се е опитал да направи Паисий и за щастие на всички нас му се е получило. А именно да измие срама от българщината, който с векове се е циментирал в съзнанието на хората. Турците са управляващ елит и привилегировани, гърците - интелигенция и също значително привилегировани покрай Вселенската патриаршия; докато българите се считат за неука селска маса, без минало и бъдеще. Но епичните истории за славното минало винаги гъделичкат националното самочувствие и изграждат чувство за единство ;) а църковните книги, каквито единствено е имало на български по това време, не са могли да дадат точно това на българите.

  Точно това се получава, като измива "срама"! Неука селска маса! 🙂

  "Срама" е производно на Паисий! Българите са прости и неуки! Ценност! Гърците са лукави и учени! Антиценност! 

  Имаме формиране на нация на база противопоставяне! Кое е противопоставянето?

  Гърчеене = гърци = срам = учение!

  Съгласен, изиграва положителна роля, но на каква цена?

  Не можеше ли по друг начин?

  🤕

 8. Преди 6 минути, Warlord said:

  Кои са били тия достатъчно противици истински българи? Паисий не приравнява българщината с простотия, а точно обратното - гърчеенето и срама от българщината.

  Ами опитай се да определиш българщината, без срама тогава! Ще ми бъде много интересно...🙂

   

  • ХаХа 1
 9. Преди 15 минути, Warlord said:

  Ами не е имало български книги допреди това, нито знания за средновековната ни история, нито са се усещали като нация допреди това българите, гърчеели са се или са приемали исляма за да се реализират "кариерно". С други думи българите са знаели, че са българи, но са загубили чувството си за общност, Родината за повечето от тях се е простирала до собственото им (обикновено планинско диво) село и околията и толкоз. Нямало я е нацията, без неговата Итория и Софроний нямаше да има какво да препише. Така че без тяхното дело, кога смятате, че щеше да започне възраждането?

  Не е точно така, защото Паисий е имал достатъчно противници, които са били истински българи и със сигурност по-истински от него, защото не са приравнявали българщината с простотия!

  Това какво ви е наложено от пропагандата, няма никаква връзка с действителността!

  • Харесва ми! 1
 10. Преди 16 минути, Atom said:

  Е, хайде сега. Не се сърдя нито на теб, нито на който и да е друг. Ако си  чел и имаш нещо синтезирано дай го насам.   Форумът все пак е затова - да обменяме идеи и знание.  

  Невъзможно е! Тук има достатъчно мразещи и агресивни "разумни юроди", които няма как да разберат, за какво се говори... Опитвал съм и не става.

 11. Преди 1 час, Atom said:

  Много интересно - дай повече инфо ако обичаш.  Паисий не ми е от най-интересните фигури, но от беглите ми представи съм останал с впечатление, че има значение по-скоро като име и Мит, отколкото с реалната си работа. При това Мит възникнал на един сравнително късен етап - нещо като Мисирков за македонците.  Това което пишеш лично за мен поставя Паисий в една нова светлина. Какво точно е направил  Паисий?

   

  Нещъ, щото пак ще ми се сърдиш..😉

  Но ето ТУК има материал за размисъл, поне като начало

 12. Преди 15 часа, Евристей said:

  Благодаря. 

  Но защо виждаш ...шовинистични нотки ?  Нямаше да обръщам внимание на такива подробности, но специално от теб ?  

  Хипотетично, ако бях някое пред-възрожденско чорбаджийско чедо да речем в края на XVIII столетие (а и по бедно, случайно изпратено да учи) пратено да се учи в голямо градище ...с двете си ръце щях да се пиша елин....Много ме грабва Гръцката митология и Епос - Илиада и Одисея...древногръцките учени .и зарязвам славяногласието....

  Иначе респект към наши възрожденци, които са успели да ..КОНТРИРАТ зараждащата се интелигенция и буржоазия от ЕЛИНОМАНИЯТА и да я преустроят към Българизма/Булгарофонията/ (само как звучи...) 

  Тогава по тез времена наистина е трябвало пропаганда кой е по-по-най , защото особено сред зараждащата се аристокрация (буржоазия) това е ...един вид гъдел който гали тшеславието.....как ще се представи балканския "бизнесмен" на Запад ... като потомък на древен елин или на балкански овчар ? 

  Така, че нашата Възрожденска Пропаганда си я бива .....съумява да отдръпне огромна част от славяногласните от Елинизма и Елинофилията......

  И то изправено срещу многократно превъзхождащо гръцко-лоби във власт-структурите на Отоманската власт начело с Патриаршията и финансовите магнати..

  Очаквам твой коментар 

   

   

  Просто дребни фрагменти.

  Напр.

  On 9.06.2021 г. at 15:41, Евристей said:

  Категорично тези с фамилен етноним - Българин обаче говорят за безспорно български произход. 

  Това не е точно така, защото "българин" не е само етноним и може да има и друго значение. Думата "безспорно" в случая е спекулация с определен наклон. 

  On 9.06.2021 г. at 15:41, Евристей said:

  ...между маниотите (истинските елини) от една страна и румелиотите от друга - тези северно от централна Гърция, като те от своя страна се делят на суфелиоти (презрително наричани албанци ..не че не са..но са погърчени такива)  и още редица фракции на регионален принцип.....

  Като имаме в предвид, съществуването на национални държави, такова твърдение, за "истински гърци" е твърде спорно. Все едно, да говорим, за "истински българи" и да ги делим. Да, гърците са разделени на регионален принцип. Дори и днес, ако питаш някой грък, "коя е твоята родина", той няма да каже Гърция, а ще каже областа или града в който е роден. Това значение е трудно смилаемо от съвременния българин, поради агресивната пропаганда, а тези които го разбират, просто спекулират.

  Сулиоти, няма как да са албанци, защото нищо не ги характеризирало, като такива. Това може да се каже за част от арванитите, към които принадлежат сулиотите. Някои от тях са станали албанци, след като са се ислямизирали. 

  Също така, не мога да разбера, как някой "побългарен" става и си остава во веки веков "българин", а някой който е "погърчен", пак си остава вовеки веков българин?

  Днес гърците се наричат "елини", също така и "ромии" което е синоним на православни.

  Аз също имам респект, към българските възрожденци, разбира се изключая паисиевци! Ако някога българщината е имала враг, то това е бил Паисий! Това е човека отнел почти всичко ценно на съвременния българин, да речем в допълнение с комунистите. Човека в основата, на всички национални катастрофи, сполетели България...

  Това е друга тема, трудно смилаема и по добре да не продължавам..😉

  • Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
 13. Преди 1 час, scaner said:

  Е да де, гроздето е кисело :) Подмитаме темата под килима, нали?

  Ми ако имаш още нещо за казване, казвай! Какво повече очакваш от мен? Моите възможности, както забеляза, са ограничени..

  Иначе, като спомена гроздето, ако искаш сега, може да минем на кулинарна тема и пак да се опитаме, да мислим практично....

  Някой път пробвай, ако гроздето е кисело, да събереш лозови листа, от тия по-крехките и ги сложи в зелена салата! После въобще няма да съжаляваш, че гроздето е кисело..😉

 14. Преди 33 минути, scaner said:

  Например при рискови постъпки, мога да вярвам в това че вероятността за успех е благоприятна :)

  Ще ме извиняваш, но ме караш да се чувствам, нещо като твой духовен баща или там как му викат кръстник...🙂 Там кой у какво вярва, е нещо лично и не е хубаво да се изпускаш! Имаш право да мълчиш, защото всичко казано може да бъде използвано с/у теб!😉

  Не вярам да се впрягаш и ти като Атом нали? Нямам никакви лоши чувства...😉

  • ХаХа 1
 15. Преди 11 минути, Шпага said:

  Нямаме чак такава свобода:

  Избирам да вярвам или избирам да не вярвам, или днес избирам да вярвам, ама утре няма да вярвам...:bl:

  Напротив, има достатъчно примери, за противното. Стига да има желание, под формата на нужда..

  На човек дори му е възможно при желание, да променя/отнема сетивата си, телесата си и отнема дори живота си. Разбира се това е екстремизъм, но възможен, като избор.

 16. Преди 2 минути, Atom said:

  Не, аз съм напълно наясно със себе си. Както с вярата, така и с избора. Изглежда ти имаш някакви проблеми. Ти си тоя, който започна с тестовете, въпросите и анализа на моята Вяра, а не аз.  Аз се заинтересувах след това от твоето светоусещане заради пусто любопитство. Просто ми стана интересно, тъй като подобно виждане не съм срещал нито сред религиозни хора, нито сред атеисти, но вече съжалявам. Забрави за въпросите ми, жив и здрав и си вярвай в каквото искаш.

  Дори и вярата, когато е изложена на обществен показ, подлежи на проверка!

  Не можеш, да обвиняваш другите, когато виждат алогизми, в твоите твърдения!

  Също така, аз нямам нищо против, ако ти можеш логично, да опровергаеш мое твърдение и не знам защо се сърдиш на мен, че не можеш.

  Уверявам те няма нищо лично от моя страна...

 17. Преди 11 минути, Atom said:

  Дори и това не мога да го приема. Така или иначе Бог присъства в това съждение и за мен пак си остава богохулсво. Би ли казал, че вярата в нулата е еквивалентна на вярата в ....."  И двете категории "нула" и "тъмна материя" са някакви конкретни математически абстракции. 

  Толкова ли е трудно, да разбереш, че вярата е ИЗБОР, който ти е даден?

  Май много ти харесва, да държиш околните отговорни, за противоречията в твоята вяра...🙂

  Ако ти вярваш в нещо, което не е логически издържано, кой е виновен?🙂

  • Харесва ми! 1
 18. Преди 11 минути, Atom said:

  Не е точно така. За разлика от тъмната енергия ние нямаме конкретен математически модел или друга някаква конкретна математическа абстракция за Бог. Ако Бог съществува, той е цялата математика и всички открити и неоткрити физически закони които управляват вселената. Да приравняваме "тъмната енергия" на Бог е богохулство и злоупотреба с Името божие.  Утре някой може да иска да Го приравни на нулата или на точката.

  Дава ти се пример, за еквивалент на вярата, а не за еквивалент на Бог!

  Вярата е избор, която може да не включва Бог!

  • Харесва ми! 1
 19. Преди 6 минути, Atom said:

  Точно така. И ако започнеш да изхвърляш всички абстракции, които не са според теб "факти" или абсолютни истини, накрая какво ще остане? Именно затова някъде много по-напред ти писах, че желанието ти науката да се крепи само на физически факти  (абсолютни истини) де-факто  е желание  да забраним науката.

  "Физичните факти", са илюзия или ако щеш неразличими от илюзия!  Единствено вярата ти ги прави "физични факти!

  • Тъжен 1
 20. Преди 2 минути, gmladenov said:

  Дали един ловец-събирач ще се съгласи с теб, че нулата е истинска.

  Да! Ако е гладен... А ако иска секс, може да ползва дроби, които са по малко от единица и се приближават до нулата...

  • ХаХа 1
 21. Преди 39 минути, Atom said:

  Това не го писах за теб, а за останалите. Ясно ми е, че за теб система е едномерна и има само едно понятие. Ние обаче сме обикновени хора и ни трябва време да я осмислим. 

  Следващото пак го пиша за другите, а не за теб:

  Човешката система за възприятие може да се опише като три състояния - вярвам, не вярвам, съмнявам се.   "Съмнявам се" в случая е ключово и според някои именно то ни прави разумни.  Защо е ключово? "Вярвам" и "не вярвам" са  лични възприятия и въобще не е сигурно, че става въпрос за "истини".  Независимо дали става въпрос за намиране път към Бог или да се направи научно откритие, човек има нужда от "съмнявам се" за да намери път към истината.  

  Ако възприемаме света само чрез едно понятие, то ние няма да сме хора, а Бог.  Мисловна Система са едно понятие има смисъл само за самия Бог. Само Той съществува едновременно в миналото и бъдещето, в пространството и извън него, във времето и извън времето. Само Бог не изпитва съмнение и може да даде отговор на всеки въпрос. Бог ЗНАЕ и именно това е думата в мисловна система от само едно понятие, а не вяра.

  Когато човек възприема света само в една категория  и пренебрегне останалите две - "не вярвам" и "съмнявам се",  всъщност заявява "аз знам" и сам се обожествява.  За никаква вяра не става въпрос в този случай независимо как ще се изрази и какви думи ще използва. 

  Този дебат не е религия vs наука, вяра в Бог vs атеизъм и т.н. Трите категории  на мислене "да", "не", "съмнявам" се са валидни и при двата мирогледа. Човек може да възприеме категория с два елемента да/не, но няма как да се възприеме мисловна схема с една категория. Тя не може да е никоя друга освен  "Знам", а това излиза извън човешкото.

  🙂

  Няма някакъв принцип на който да ме дискриминираш, защото ти вярваш в същата едномерна система в която и аз, т.е. съществуването на вярата!

  Не можеш да ме дискриминираш на верски принцип, защото смятам, че вярата е твърде лична, за да бъде публично обявявана и съответно спазвам приличие!

  Не можеш да говориш за Бог, без да знаеш нищо за Бог! Ние знаем, за Бог, само това което Той иска, да знаем за него! Но ти и това не знаеш! Бог е дал на всяко живо същество избор, вкл. и на човек! Ограничен от същноста, но все пак избор! Живите същества живеят във времето и пространството! Ако Бог не се съобразяваше с тях и както казваш, че той е над времето и пространството, що касае живите същества, то не би имало никакъв смисъл, да им дава избор и живите същества щяха да бъдат просто като камъни..

  Ако Бог "знаеше", то защо е дал избор? Какъв е смисъла на избора, ако знаеше, какъв ще е?

  Все неща, които никога не си се замислял и си противоречиш!😉

  • Харесва ми! 1
 22. Преди 19 минути, Atom said:

  Тук не става въпрос за промяна не думите. Предлага ни се  "сигурно битие" с двоична система в която няма място за съмнение.  "Вярваш" или "вярваш в обратното" (т.е. не вярваш),  да/не  - това е.  Няма място за несигурност и неопределеност. Тази система обаче не и нито научна, нито религиозна (за опонентите- приемете, че вярвам в това). Бих казал даже, че е антинаучна и антирелигиозна (за опонентите не съм сигурен в това си твърдение и маже да го приемете в двоичната си система както искате). 

  Няма двоична система! С двоична система, може да изразяваш безкрайно много понятия! Тук имаме само едно понятие ВЯРА! Как го използваш е твой проблем, никой не го интересува и никой не ти го налага!😉

  В случая обясненията са излишни!🙂

 23. Преди 20 минути, Шпага said:

  Може би вместо "отъждествява" трябваше да кажа "приравнява" или...? Или е по-правилно, когато става дума за наука, да заменим думата "вяра" с някоя, която да не дразни толкова Учените хора като Сканер например😉

  Дали вместо "вяра" да казваме "убеждение"? Или категорично НЕсъмнение?:ab:

  😀

  Значи, викаш, да бъдем толерантни към различните?   😀

  Ми добре...🙂

  • ХаХа 1

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...