Отиди на
Форум "Наука"

Grifin

Потребител
 • Брой отговори

  106
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  4

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Grifin

 1. Като стана въпрос за книги,сравнително скоро при едно разчистване ми попадна една соц. книжка ,която прочетох с удоволствие,накратко ,това е история и развитие на неевклидовата геометрия.Формулите са спестени ,но добре са изложени философията и идеите по отношение на пространството и геометрията му от Евклид,през Гаус,Бояи,Лобачевски,Риман,Белтрами,Клайн ,до Поанкаре ,Айнщайн,Фридман и др. Брайън Грийн само съм прелиствал,но тази книга има повече отношение към най-горещата тема тук,а именно СТО . Виждам ,че се предлага онлайн ,мисля че си струва исканите 5лв. https://knizhen-pazar.net/products/books/2731570-tri-sadbi-edna-ideya
 2. Всъщност по-скоро се учудвам. Ами то хубаво,ама това са думи по-подходящи за церемонията по получаване на Нобеловата награда,и след системно отричане на солидни аргументи и факти звучат като неоснователно твърдение. Моето твърдение е много общо и базово.Всяко систематизирано познание си има основни етапи,които трябва да се преминат и разберат, и прескачането им не е добра идея,иначе нямаше да учим първо азбуката ,после отделни думи и след това да четем ,ами нямаше да е проблем и да е наобратно. Подобно прескачане е много вероятно да доведе до погрешни интерпретации и оттам до "сламени" конструкции ,в които да,има грешки и противоречия бол. Това е съвсем съвсем накратко моето твърдение и нямам намерение нито да го проповядвам системно и благо като човека на щайгата(готина снимка ) ,нито да го отстоявам пламенно.
 3. Ама така си е ,какво да кажеш...Примерите са навсякъде около нас.И по същата желязна логика ,тея дето са на 75 борят ОТО,а столетниците КМ и Струнната . Патова ситуация ..
 4. Ама Малоум, какво точно имаш предвид ,когато казваш прилагаме ускорение? Може да се приложи сила.Ако тежкия вагон и леката кола са си стояли неподвижно и тръгнат едновременно с равни ускорения ,то това означава ,че са им приложени различни сили и щом ускоренията са равни ,то силата приложена на по-тежкото тяло(вагона) е точно толкова пъти по-голяма от силата приложена на по-лекото тяло(колата), колкото пъти е по-голяма масата на тежкото от лекото,и няма никакво значение масата "гравитационна" или "инертна" е .
 5. Добре ,ускорението е промяна в скоростта за единица време.Има ли как ,ако времето е еднакво и ускорението е еднакво ,две тела пък макар и с различни маси да получат различни скорости? това си е ясно,да ускоренията са еднакви,извежда се от втория закон на Нютон и закона за всемирното привличане,вчера го писах с думи на предната страница .

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...