Отиди на
Форум "Наука"

Grifin

Потребител
 • Брой отговори

  4
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

4 Ученик

Всичко за Grifin

 1. Разбира се,че ако на някой не му е ясно,не е в това проблема Въвеждането на символ за две Пи,при наличието на Пи,би било нелепо,все пак ако имаме някаква константа,няма смисъл да въвеждаме символ за същата константа, умножена по 2. Ако трябва да обясниш обаче,какво са радиани на дете,или на някои от хората,които казват,че математиката нещо не им е вървяла и никога не им е била интересна(доста голяма част), в единия случай би било нещо от сорта: Радиан е ъгъл между два радиуса на окръжност ,срещу който лежи дъга с дължина равна на един радиус.Отношението на обиколката на окръжността към радиуса е константата Тау(6.28..),следователно в една окръжност се съдържат Тау на брой радиана.Ако имаш ъгъл 3/4 Тау и искаш да го обърнеш в градуси,то това е 3/4 от 360=270 гр. и готово В другия: Радиан е ъгъл между два радиуса на окръжност ,срещу който лежи дъга с дължина равна на един радиус.Тъй като отношението на периметъра на окръжността към диаметъра е константата Пи,а диаметъра е равен на два пъти радиуса,то в една окръжност се съдържат 2Пи радиана.Ако имаме ъгъл 3/2 Пи радиана и искаме да го обърнем в градуси,трябва да го умножим по 360/2Пи,съкращаваме Пи със Пи и получаваме 270 . Ок,за тези, които го знаят е едно и също,но за другите едното е мисля по-смилаемо(налагало ми се е да го обяснявам на моя братовчедка преди време,та затова си правя такива изводи). Зачетох се по темата,има радикални почитатели на Тау(оказа се,че има и Тау манифест,продават се тениски с Тау и т.н.).Разбира се,дори и да улеснява концепцията за радиани,това не е достатъчно да се пренапишат всички учебници по математика,физика и т.н.
 2. Grifin

  Пи или Тау?

  Има логика в това,все пак радиуса (и центъра) определят една окръжност.Всички сме ги учили със Пи тези неща,но поне що се отнася до радиани,със Тау нещата са много по-логични и интуитивни ,и може би биха се възприели по-лесно от тепърва учещите ги.
 3. Здравейте, Равномерно темперирания строй е разделяне на октавата на 12 равни полутона,с което се избягва неприятното звучене на обертонове с некратни честоти,което се получава при натуралния строй и грешката се натрупва със всяка следваща октава. Нотите са седем,но всъщност тоновете са 12. До до диез(ре бемол) ре ре диез(ми бемол) ми фа фа диез(сол бемол) сол сол диез(ла бемол) ла ла диез(си бемол) си Разстоянието между всеки от тях е полутон.Ако започнем да строим от до нагоре чисти квинти,както е по питагоровия строй(отнош. 3/2) в крайна сметка ще ги получим същите,но когато достигнем пак до тон до(което е няколко отави по високо),горното до няма да е точно кратно на първото,а ще е малко(не много малко всъщност и доста осезаемо за слуха) по-високо.Именно поради това натрупване на грешка(когато чистата квинта е с отношение 3/2 спрямо тона от който се строи) се получават неприятни за ухото дисонанси.Това се избягва в равномерно темперирания строй с разделяне на октавата на 12 равни полутона и там чистата квинта е на седем полутона(7/12) от тона от който я строим(например на до квинтата е сол и съдържа седем полутона). Има няколко блус скали,които използват тук-там и четвърт тонове,известни още като блу ноти Има също така и някой по"екзотични" ориенталски струнни инструменти,които също ползват междинни тонове ПП Интересен форум,има доста за четене!

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...