Отиди на
Форум "Наука"

др-бр

Потребител
  • Брой отговори

    520
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    3

Отговори публикувано от др-бр

  1. On 12.01.2024 г. at 15:53, makebulgar said:

    Турскоезичното население в България се самоопределя основно като турци, въпреки българското гражданство и това, че някои от тях са силно интегрирани. 

    А това, че много от днешните рускоезични в Украйна не се свързват с Русия е нормално, тъй като се сменят поколенията. На много от тях обаче бабите и дядовците са се определяли като руснаци. Одеса и други големи украински градове са създадени от руснаците и руснаци преселници са ги заселили в началото. Тоест никой не говори за нещо общо с днешна Русия, а за самоопределянето на хората. Факт е, че има и такива украинци, които се самоопределят като руснаци по етност, без това да отменя самоопределянето на останалите като украинци. 

    Имаше едно изследване-възрастните рускоговорящи се определят предимно като граждани на Съветския съюз. И е логично, защото са родени и възпитавани именно като такива.

    • Харесва ми! 1
  2. Преди 13 минути, deaf said:

    Това не го разбрах добре и ми се струва,че е погрешно. Американците следват обратната стратегия. Те дават огромни финансови средства на армията си,която по-голямата част от тях ги влага в научни разработки на оръжия,които разработки после отиват в цивилното производство. Такива технологии и техника като компютри,ДжиПиЕс,интернет и прочие са всъщност изобретени и внедрени от американската армия и Военно-промишления комплекс. Карбонът,карбоновата въдица с която ходиш на риболов е военно изобретение на Пентагона. И т.н.

    Тогава няма как да сме сигурни във високото качество на китайските оръжия.

     

    Я пак! В Америка, Япония и изобщо целия демократичен свят,собствеността е частна. Не държавата е създала IBM, Intel, Тексас инструментс, Ханиуел....Не държавата е създала Боинг или Локхийд. Там има индустрия и научен капацитет, който е съществувал независимо от военните. На тази база и развитите там технологии се създават и оръжейни системи. Примерно до ВСВ, САЩ развива само флота си. По- малко авиацията, разчитайки на дългообхватни бомбардировачи и отделеността си от другите сили. Сухопътните войски са изостанали с десетилетия.Танкове....от ПСВ. И изведнъж какво става? Цялата индустрия минава на бойна нога. За няколко години фирми произвеждащи преди това автомобили създават танка Шърман. Пакард започва да произвежда самолетни двигатели. И твърдението ти като цяло не е правилно. Още в 50те години е поставен този въпрос и се решава държавата да дава пари за научни разработки, които може и да нямат пряко военно приложение в момента, осъзнавайки, че така се натрупва критична маса от знания и разработки, които в един момент могат да се приложат в сигурността.По този начин е създаден и предшественикът на и-нет. В СССР също има такава разработка, но тъй като не виждат пряко военно приложение не я развиват.

    Аз, явно и ти не сме особено информирани за китайските оръжия,защото не сме се интересували специално, но интернет голям. Можеш да се разровиш за анализи, каквито има.Но реално можем и да екстраполираме на база видимите в цивилната сфера китайски постижения. Към този момент, аз съм убеден, че що се отнася до военна електроника и сензори, Китай изпреварва Русия.

    Но тук важи и обратното, като не знаем, няма как да кажем, че са зле.

    • Харесва ми! 1
  3. Само да уточним, че Япония също произвежда самолети и хеликоптери. Макар и базирани на американски такива. Япония има и разработва и свои ракети за военни цели. В момента във финална фаза е разработката на хиперзвукови снаряд. А за ЯО, могат да създадат за отрицателно време. Самата Япония е основен създател на ядрени реактори и съоръжения в демократичния свят. И тя, както Корея, има капацитета да създаде бързо такова. Има само политически пречки пред такава стъпка, а не технологични.

    В същото време, тези които говорят колко били изостанали китайците, самите те са изостанали в 1990те години на миналия век. Огромен производствен и научен капацитет е вкаран в разработката на нови оръжия, придружено от кражба на интелектуална собственост и копиране. Китайският j-20 е единственият изтребител от пето поколение, извън САЩ, който е приет на въоръжение. А китайците могат да нащамповат стотици. А за флота, защо говорите наизуст. Най- малкото има Уикипедия. Вижте какво чудо е там. Внушително количество кораби, от които 99% са от 21в. Като повечето са построени в последните 10 г. И да отбележа, че Китай изпревари Япония и Корея като  най- голям корабостроителен капацитет в света  Просто няма твърде много информация за новите китайски оръжия. Китай вървят по правилния път. Създават научна и технологична база като цяло, и това в последствие се връща към военните технологии. Не като СССР/Русия, където не могат да разработят собствен автомобил и двигател за пътнически самолети. , а се пъне с оръжия базирани на "нови физични принципи".Дори и да изостават в нещо китайците, то ще компенсират с количество. Китай в момента няма нищо общо с Китай през 1938 г., та японците да правят десанти в Шанхай и да завземат Манджурия е леко невъзможно. Мисля, че именно в този форум беше пуснат един американски анализ, как с напредването на годините става все по- невъзможно за американските сили да победят Китай, каквото и да значеше това.

    • Харесва ми! 2
  4. Преди 36 минути, makebulgar said:

    САЩ въоръжават Япония за бъдеща война с Китай. 

    Това може да го каже някой, който хал-хабер си няма от това как Япония(сама) се въоръжава от десетилетия, какво оръжие КУПУВА от сащ от 70 г назад., причините за това въоръжаване през годините и споровете предизвикани от Китай за островите Сенкаку.

    Япония си е въоръжена много добре. И това е нормално при тази индустрия. Но като цяло си траят и не изнасят оръжие поради наложения след ВСВ пацифизъм. Флотът им e по-голям от флотите на европейските сили, а в качествено отношение най-вероятно също ги превъзхожда. И това е от  време оно. Дори след войната поддържат силен флот, имайки предвид, че СССР на километри. С годините, се отчита и заплахата от Китай. И то не от вчера. Между другото, Корея също има респектиращ флот, както и Тайван, другите страни в района също се въоръжават. Изобщо в района е нажежено от години.В последно време повече, защото Китай открито изявява претенции към островни територии на почти всички морски съседи. Конкретно в Япония, буквално се стигна до сблъсъци покрай островите Сенкаку. Само дете не се стреляха. Японците от доста години предвиждат такъв конфликт, който би трябвало да се развие в морските простори далеч от метрополията. Отчитайки необходимостта от авиационния компонент на флота, и създадоха нещо невиждано вертолетоносенразрушител . Реално вертолетоносач, но (само)наложеният пацифизъм не позволяваше да имат авианосни кораби, затова измислиха такава класификация. Това на снимката точно така се води. И още като пуснаха Изумо на вода през 2015 на всички беше ясно, че този уж разрушител с възможност да носи някакви вертолети, всъщност е подготвен за вертикалноизлитащата версия на Ф-35 самолетоносач. Вече положението в света е такова, че спокойно могат да свалят маските.
    Япония купува оръжие от САЩ, буквално от края ВСВ. Та не е сега изведнъж американците да са започнали да я въоръжават. Всъщност, американците даже отказаха желанието на Япония да закупи Ф-22, най-скъпият самолет в историята, като го модернизират с авиониката и сензорите на все пак по-новия Ф-35. Това щеше да е най-добрият самолет в света.

    • Харесва ми! 6
    • Upvote 2
  5. Kaто стана дума за сексуални нагон, който бил животински и кое е нормално/ненормално в природата.....Сред леопардовите тюлени в Антарктика има следната любопитна практика, разгонените млади мъжкари, които не са се добрали до женски да използват за задоволяване на нагона си нещастни пингвини, които след това дори не изяждат. И изобщо ако човек се разрови в естествения природен секс ще намери и други подобни случаи на сексуално насилие, включително междувидово. Та хайде да не служим с примери за това какво е нормално точно от животинския свят

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 1
  6. Преди 13 минути, makebulgar said:

    Половите органи при човека са съзадени от природата с определени функции, както и отворите на храносмилателната система. Природно естественото е половите органи да се събират с полови органи, а отворите на храносмилателната система да се използват за приемане на храна и за изхвърляне на отпадъците от преработка на храната. Тоест, това е естественото и всичко останало е неестествено. Така сексуалния акт между хора от един пол е неестествен тъй като половите им органи не могат да се събират както става между тези на мъж и жена. 

    Това, че има в природата някакви животни, които проявяват хомосексуализъм, не означава, че хомосексуализма е естествен в природата. Означава, единствено, че и сред останалите животни има изключения, които са извън естественото.

    Хормоналните отклонения при ембриони, деца или възрастни, които могат да доведат до психически или физически отклонения, които да накарат някой да харесва същия пол, са именно отклонения, а не са нещо нормално. Природата е решила да изгради система, която да води до размножаване на вида, която е нормалното и естественото, и всичко останало е отклонение от нормалното и не е естествено.  

    Tоест единствено нормалният полов контакт е полов орган с полов орган. Съответно милиони хетеро хора осъществяващи го не по този начин и използващи входове и изходи на храносмилателната система, докосващи вход на храносмилателната система до полов орган и дори използващи други части от тялото за задоволяване,  практикуват неестествен секс. А за фетишите, които също са масово явление,  да не говорим

    • Харесва ми! 3
  7. Преди 7 минути, tekotaka said:

    Баш на дипломата си ще се опирам. Това ми е работата. Имам много опит и вече само с поглед мога да разпозная болен човек.Не разбираш от нашата работа и нашата наука , не си компетентн да задава направления какво мога и какво не.

     Казх какво мисля и предавам мнението на лекари-психиатри, това е положението. Тук не сме клуб по харесване или сбирка на неолибералкултуристи фанатици.

    За да предаваш мнението на хипотетични психиатри не ти трябва диплома. И аз познавам психиатър(няма да ти кажа кой), който не мисли така. А за това как с поглед определяш ....това са думи на някой "екстрасенс" или циганка на площада, която всичко познава.  След такива приказки, дълбоко се съмнявам да имаш каквото и да е гравитиращо около медицината или изобщо науките образование. Пък ти си се опирай на хипотетичната диплома, което е и логическа грешка. И на никой тук не му пука за какъв се представяш. Между другото, при теб доста самоличности и призвания могат да се намерят. Кои от тях са реални, никой не го интересува.

    Толкоз от мен със спама. Пък ти продължавай да избиваш комплекси и митоманстваш.

    • ХаХа 1
  8. Преди 7 минути, tekotaka said:

    Същото казах няколко пъти и аз. 

    Не си в час с нашата работа, аз съм лекар , специалист . Така ме водят когато завърших. Новите неща са дошли след мен, аз съм по комунистичекста система🙂 . Би трябвало да мога  да направя разлика между здрав и болен човек, е и аз направих.  Подробностите за са специалисти, като такива , моят баща беше психиатър, познавам и негови колеги, както и мой съкурсник медик-добър приятел, както и сега мой племенник специализира психиатрия. Тяхното мнение е че, цитирам дословно -Педерастията си е жива болест:D, така разговарят колеги, когато не са притиснати, пак казвам -Да за тях хомосексуалните са болни хора. Сега какво да направя аз..........на каво да Вервам на Хартията или на Живия Доктор-Специалист😷

    Можеш да различиш болен от здрав, сериозно ли? Тоест можеш да премериш температура. Пак казвам, не сме в 17 в., за да дойде лекаря да пипне челото, види езика, чуе гърдите и да каже дали някой е болен. След цяла седмица ще излезе резултатът от пробата от мозъчната  тъкан на бащата на една позната е злокачествена. Но подозирам, че ти само като го погледнеш ще знаеш дали е болен. С подобни изказвания олекваш здраво, дори в това, което уж разбираш. 

    А позовавай се на приятел-незнайния психиатър. Може и на чичо си да се позовеш. Все тая. Както казах и ти можеш имаш и свое мнение, но не се опирай като опора на дипломата си

     

    • Харесва ми! 1
  9. Преди 7 минути, tekotaka said:

    Предпочитам старото и то е за мен Стоматолог, орална хирургия и зъболекар. 

    Все пак съм учил медицина , налага се да знам много, много неща.Отделно съм се ровил някъде, където ми е трябвало по времената когато бях млад и наивен и се занимавах с едни програми за тестване, изпитания на разни неща в нашата практика. Американска фирма- сега е световна , която плащаше за нас добре, за нея жълти стотинки:D Беше лето 1997-2001

    Не си учил "медицина" като специалност. Имаш общи предмети със специалност медицина. Общо поле с няколко медицински специалности като УНГ и до там. Не сме в 17 в., когато лекарят е бил специалист по всичко, а зъболекарите дори не са и били медици. От тогава е минало много време и много неща са развити и научени. И както няма да отида при стоматолог за лицев тремор, нищо че имаш идея от лицеви нерви и работиш върху главата на човека. По същия начин, няма да отида при УНГ да ми направи пломба, нищо че те работят точно там, където и ти, дори вадят зъби. Та за психични състояния/патологии бих отдал по-голям кредит на доверие на специалист учил 6 г. медицина и още 5 г. психиатрия или евентуално неврология. Не, че не можеш да изказваш мнение-напълно свободен си да го правиш. Просто не претендирай за някакъв авторитет и експертиза на база дипломата си по стоматология.

    • Харесва ми! 3
  10. Много психични състояния излизат от нормата. Дали ще бъдат обявени за патология зависи от това дали те вредят на индивида и обществото. 

    Примерно,като говорим за сексуални практики, не съм чул някой да е обявявал фетишите за болест или да се стреми към това. А определено не е нормално да получаваш сексуална възбуда от мръсно дамско бельо или....да не продължавам, че има много откачени неща. Но това не е болестна патология. 

    • Харесва ми! 1
  11. Преди 3 часа, Евристей said:

     

    Един пример : мой стар войник беше склонен към хомосексуалност. Яде голям бой от неговите си набори. И явно "клапата" му се затвори, защото след дълги години разбрах, че е горд баща на 3 деца от два разтрогнати брака и живееше с момиче което можеше да му е дъщеря.  Та, ако този тип беше подрастваш тийн сега, то може би щеше да мине на другия бряг...

     

     

    Склонен към хомосексуалност(полов контакт с мъже) не значи, че бил само хомосексуален. Сам си писал за бисексуалността. Човекът още може да си е склонен към секс с мъже, но да предпочита(обществената норма да го кара) да е с жени. Всъщност има много случаи на такива "изправени" от обществото  мъже, които са скрити хомосексуалисти/бисексуални. В публичния си живот са примерни съпрузи и бащи, но тайно кръшкат с мъже.

    Сещам се и за онзи анекдотичен случай, при който престарял британски ветеран от ВСВ, в края на живота си решава да покаже кой е и си прави операция за смяна на пола. Мисля, че и в България беше се заселил някакъв пенсиониран британски военен, който беше започнал да се облича и възприема като жена.

    Общественото отхвърляне ограничава случаите на еднополов секс само за проба и забавление, така да се каже следвайки модата. Но само би скрило хората, които наистина имат такива влечения.

    По същия начин, изваждането на тези отношения на светло, говоренето за тях в положителен контекст и превръщането им в част от културата, пък води до нарастване на случаите на търсещите себе си и експериментиращи в секса. Засилва изявата на бисексуалните тенденции или поне не са толкова скрити Отделно, че вече  хомосексуалните няма нужда да се крият.

    • Харесва ми! 3
  12. Преди 51 минути, Евристей said:

    Малко за ....древния хомосексуализъм

    Да, за разлика от Средновековието и Новото време (до средата на миналия век) се е радвал на относителна толерантност, но...не винаги и не навсякъде и най-важното не сред всички. 

    Червена точка

     

    В класическа Гърция е бил разпространен и практикуван, но сред определен кръг и то по голямата част са били би-сексуални. Отделно простолюдието не е гледало с добро око на това.  В Атина по време на управлението на Демоса дори самият любимец на тълпите - Перикъл не се осмелява даже да си помисли за хомо-връзка. Имал е любовница - Аспазия, но не и с мъж, иначе рискува народа да се отдръпне и набързо да загуби изборите

    В Спарта - на воѝните спартиати се е разрешавало хомо връзка когато са на поход, но щом са в самата Спарта им е строго забранено от Ефорите - на държавата ѝ трябват войници и младите спартиати трябва да само с жените си

    В Републикански Рим и дори в Ранната империя не се е гледало с добро око на хомо-сексуализма.  Типичен е примерът с Юлий Цезар. Когато пребивава като младеж в двора на Никомед Витински той му става любимец. Това става повод на клюки и злонрави слухове пуснати от политическите му врагове, че между тях е имало любовна връзка. Цезар е приемал тези слухове крайно болезнено, било му е неприятно и всячески се е старал да ги опровергае като показно се е хвърлял в обятията на противоположния пол

    .............................................................................................

     

    Но такова нещо както е в днешно време - не само толериране, но и насърчаване на хомосексуалността със закони за анти-дискриминиране,  получаване на квоти, бракове, църковни при това, осиновяване и т.н. не е имало никога и никъде (или нека е по коректно - не съм чел) 

    Анджелината Джули беше казала преди години, че се ...гордее,  че забелязала в едната си дъщеря склонност към лиз...ство. Насърчавала я. 

    Един пример : мой стар войник беше склонен към хомосексуалност. Яде голям бой от неговите си набори. И явно "клапата" му се затвори, защото след дълги години разбрах, че е горд баща на 3 деца от два разтрогнати брака и живееше с момиче което можеше да му е дъщеря.  Та, ако този тип беше подрастваш тийн сега, то може би щеше да мине на другия бряг...

     

    В Рим за сексуалните контакти на мъж от висшата класа важно е било дали той ще е АКТИВНАТА и получаваща удоволствие страна т.е да проявява мъжка сила и власт. Без значение дали ще е с мъж или жена. На никого не му е пукало дали ще се съвкуплява с някой роб или клиент, но е трябвало да е от страната на мъжа. Ако обаче е от поемащата страна е сериозен проблем и позор.

  13. Преди 3 часа, scaner said:

     

    Психологията си е наука от всякъде, и тя не се занимава с разгадаване на помисли и действия. С тях се занимава психоанализата, която наистина е псевдонаука.

    Трудно можем да определим психологията като наука в тесен смисъл. Не и цялостно. Ползата и тезисите на голямата част  от всичките школи и течения-те са огромен брой не е експериментално доказана.  А и в повечето случаи няма как. АКо се развъртиш край студенти, а и дори край завършили психолози-те имат доста езотерично мислене. Има разбира се и такива, които работят със статистика. Примерно-реалните тестове за интелигентност, които са правени от психолози, са създадени на база събиране на статистическа информация години наред и съдържат контролни въпроси, за да се избегне налучкването..И долкото знам, може да ги прилага само специалист минал съответен курс. Тоест-това не са разните книжки с тестчета и тези на Менса, които май не се базират на нищо. По подобен начин работят и специалистите по полиграфски изследвания. Има психолози, които работят с биологията и невронауката.

    А психоанализата си е изучава в курса и има психолози, които в практикуват във фройдовия или юнгиански вариант. И помага за някакви неща и в някакви случаи. Но разбира се няма нищо строго научно в нея.

    • Харесва ми! 1
  14. Не е ли очевидно, че Лукашенко е платил на терористите. И първосигнално и  за хората притежаващи втора сигнална система и търсещи най-простото обяснение(Бръснача на Окам) това е напълно ясно. Хванали са ги на границата с Беларус, защото са искали да отидат точно в Беларус при поръчителя си.   Идеята, че е трябвало да минат строго охраняванта граница и да влязат в Беларус, който е милиционерска държава и верен съюзник на Путин и от там през строго охраняваната граница с Украйна не издържа.Пък и рублите получават своя смисъл. Не са оточнили какви рубли. Очевидно е, че става дума за беларуски рубли.

    Първосигнално и второсигнално е напълно ясно за всеки диванен експерт, който не е попречил на истината сама да изкристализира, като събира информация и мисли върху нея, че Лукашенко е поръчителят.

    Колхозникът като здраво свързан със СССР не е доволен от управлението на Путин. Не действа като Сталин. Много е мек. А и с този ботокс, скъпи костюми и западни часовници, много се отклонява от истинския съветски дух. Воден от иситински идеен план-Лукашенко желае да предизивка безредици в Русия. Да свалят путин. Страната да излезе от пътя на капитализма и да се възстанови СССР. А кой ще е по-добър лидер от него. 
    А украинската версия е измислена от руските служби, които участват в заговора и залъгват Путин, за да не разбере за истината.

    Това е очевидната истина. Всичко останало са спекулации и опити за конспирации.

     

    • Харесва ми! 2
    • Благодаря! 1
  15. Преди 1 час, makebulgar said:

    На там отиват нещата, да се изгражда противовъздушна отбрана на стратегическите обекти, както е било винаги на война. 

    Именно такива евтини системи могат да се правт и на стратегическите обекти. Леки картечници с електронно насочване. Просто системата за откриване и насочване на стрелбата ще е по-сложна. Ще трябват прецизни камери и софтуер за компютърно зрение. 

    Всеки завод-стратегически обект! А сега се сети колко усилия, средства хора ще са наобходими. ВПК на Русия пуши. Не могат да си намерят достатъчно хора за работа. Още по-малко кадърни. А хора, които да оперират с тези системи? Тоест дроновете си вършат работата, дори и в това направление.
     

    Нали стана ясно, че украинските дронове не са като безаналговите ирански пърпоретки. Та няма да е толкова просто. Освен това, за прецизни електорнни системи забрави в Русия. Прецизни камери, какво е тъй нещо? Русия просто не разполага с такива.Софтуер за компютърно зрение-няма начин. За всичко трябва да се моли на Китай. Между другото, преди войната, за системи за нощно виждане разчитаха на френски разработки. И още нещо. Русия се дъни в организацията. Ще им трябва време и то учейки се от украинците да сформират мобилни противодронни групи. По същия начин както и украинците ги изпревриха в масовото използване на дронове.

    • Харесва ми! 3
  16. Преди 1 час, makebulgar said:

    Ракетите са сваляеми, но не на 100%. 

    Системата за защита от дронове се разработва вероятно и се очаква да е ефективна. 

    Предполагам освен въпросните системи с електронно зрение и акустичен анализ ще има и системи с дронове изтребители, които ще кръжат около обектите и ще прихващат и свалят всеки чужд дрон. Рояци дронове ще воюват с рояци дронове. 

    Всичко това в бъдеще време и не за Русия. А то и сега има как да се работи срещу дроновете. Като набуташ много радари, ПВО и  РЕБ на единица площ. И това става на фронта. Затова и големи дронове като байрактарите, които са по-лесно откриваеми вече са кът на бойната линия от украинска страна. Само че няма как да нацвъкаш радари, ПВО и РЕБ навсякъде. Или поне ще е много скъпо. А Расия, страна агромная.  Ако вземат да пазят всеки стратегически обект, ще трябва да преместят съответното оборудване(доколкото го има) и персонал от някъде другаде. Същото важи и за акустични(имало ги е ощо по време на ВСВ) и оптични сензори. И сега се замисли, дали разработката и производството на сравнително евтини БЛА, които ще предизвикат предислоциране на части и разработка на скъпи нови системи с неясна каква ефективност, които пак няма да редуцират заплахата, все пак не си струва.


    А иначе, украинците са намерили цаката на дроновете, които руснаците използват за атаки в дълбочина.  Дърти системи, като Гепард или дори качени на камион малокалибрени оръдия/картечници и добре организирана система за откриване. Съвсем друг е възпросът, защо руснаците и до ден днешен нямат БЛА от класа на украинските, с които проникват в дълбочина, а ползват и даже произвеждат иранските шперплатови  дронове от нисък клас. 

  17. Преди 22 минути, makebulgar said:

    Някои от ръководството на Украйна, особено мюсюлманите начело на армията им или други, спокойно могат да са сключили таен съюз с бойци от ИДИЛ срещу Русия. Такъв съюз няма да е нещо изключително и е нещо нормално във време на война. 

    Примерите, при които някоя от воюващите страни сключва съюз с трета лоша страна (хуни, печенеги, нинджи), който съюз да доведе до промяна на войната, са безброй. 

    Хайде, сега да се върнем в първи клас. Кое от написаното от теб  е ДОКАЗАТЕЛСТВО или ФАКТ? Това е първосигнална удобна на теб хипотеза, която дори не е теория, защото се нуждае сама по себе си от някакви факти и доказателства, на които да се базира.

    Пак, съжалявам, но Бръсначът не се прилага към вярвания и първосигнално мислене. Или по-точно, ако се приложи, което ти съзнателно не правиш, ще излезе, че това, което пишеш са вярвания и първосигнално мислене, които нямат връзка с фактите.

    • Харесва ми! 4
  18. Преди 3 минути, makebulgar said:

    При атентата в Крокус участието или съпричасността на украинците се подразбира първосигнално вследствие на течащата в момента война в която Украйна в момента участва с подобни показни акции в тила на руснаците. Доколкото си спомням бяха взривили и някакъв дрон в Кремъл, взривяват мостове и тунели, и т.н. Тоест, тази първосигнална реакция за участието на Украйна е Бръснача на Окам в случая.

    Някои от ръководството на Украйна, особено мюсюлманите начело на армията им или други, спокойно могат да са сключили таен съюз с бойци от ИДИЛ срещу Русия. Такъв съюз няма да е нещо изключително и е нещо нормално във време на война. 

    Примерите, при които някоя от воюващите страни сключва съюз с трета лоша страна (хуни, печенеги, нинджи), който съюз да доведе до промяна на войната, са безброй. 

    Ахаа, значи за там не прилагаме Бръснача на Окам, защото се подразбирало)(от теб). И там доказателства на бива да се търсят. Потвърждаваш моето мнение. Съжалявам, но както ти  сам каза ПЪРВОСИГНАЛНОТО мислене, изключва логичнотото такова.

    Твоето е вяра, която се родее с религиозната. Язък, че толкова скачаш на вярващите, след като ти си сущи талибан. С тази разлика, че ти наизустяваш и повтаряш без замисляне(това е харам) не текстовете на корана, а казаното от руската пропаганда.

    • Харесва ми! 5
  19. Преди 17 минути, makebulgar said:

    Бръснача на Окъм е, че ако няма доказателства за участие на ФСБ, то трябва да се приеме, че ФСБ не са атентаторите. Останалото не е по бръснача, а са по-сложи схеми, които са и по-малко вероятни. Ако ФСБ бяха замесени все разследващите журналисти щяха да намерят някакво неоспоримо доказателство, някоя любителска снимка на агентите товарили чувалите със захар или нещо подобно.    Цвят на текста

    Кац във видеото си привежда аргументите относно взривовете, за които има доказателства и които са го накарали да отхвърли конспиративните теории като безпочвени. Известни са шоферите на камионите, известни са фирмите, които са наемали помещенията, където са складирани взривовете, известни са терористите и къде са се обучавали в джихадизъм. Така че тези доказателства са аргументирани и проследими, и са много. Теорията на конспирацията обаче ги отхвърля и приема за достоверни някакви недоказани неща за рязанската захар.  

    Прилагаш ли бръснача на  Окам   и към атентата в Крокус и "очевидното" украинско участие? Защото за такова доказателства няма. 

    Да се опитваш да прилагаш инструменти на логическото мислене избирателно и само доколкото потвърждават твоите вярвания и предварително формулирани тези, също е логическа грешка.

    • Харесва ми! 4
  20. Между другото, като си говорим за японците, които са останали без самолети, кораби, снаряди.....Буквално в последните часове на войната има бомбардировачна мисия на Б-29, при която срещат над 20 японски изтребителя във въздуха, че и един разузнавач. Дори при изпълнението на задачата получават съобщението за японската капитулация и последните самолети пускат бомбите над океана. А даже и след това(поради проблем с комуникациите или афект) японски самолети атакуват американски кораб. А транспортния трафик между окупираната част от Китай и Япония продължава почти до края, макар и ползвайки моторизирани джонки и малки кораби.

    • Харесва ми! 1
  21. Колко цивилни съдове  са имали в СССР?  освен това с цивилен съд ли ще дебаркираш? На цивилен съд му трябва пристанище, в което да се разтовари. А това пристанище първо трябва да го завземат вече дебаркиралите сили. А какво правим, като пристанищните съоръжения са разрушени? Масираните десантни операции са си сложна наука. Не помниш ли дискусиите от преди десетина години в БС, когато общото мнение беше, че Морски Лъв, при каквито и да е алтернатива е неосъществим, поради липса в Кригсмарине на нещо подобно на LCT, които съюзниците използват в Нормандия. А това е само най-базовият съд, който използват за амфибийни операции. Не от добро през войната са разработени широк диапазон от десантни средства. Най-вече от американците срещу Япония.

    И като Япония е  вече на смъртен одър, дали няма американците  да я свършат, при положение, че имат силите, средствата и опита, а и оперират  в по-южни води. Вместо да чакат съветите да събират сили месеци наред. Тия граждански кораби-дето в общи линии ги няма, през нос Добра Надежда ли ще ги прекарват или през Северния морски път? През зимата би било интересно начинание. Докато Сталин събере сили, дебаркира в Хокайдо, която операция прекалено оптимистично определихме, че ще премине без никаква съпротива, организира логистика и  бази за атака на Коншу, отиде половин година. И ако приемем, че японците вече кораби нямат, гориво за самолети нямат, снаряди нямат, какво пречи на американците  да дебаркират направо в Токио или където си искат(на север даже ще им е по-лесно), използвайки Б-29, както Б-52 в Ирак- бомбен килим директно върху укрепленията и частите. Отделно огромният флот. Неслучайно, японците в Сайпан и Окинава не се съпротивляват на брега, а в дълбочина, осъзнавайки подавящото американско превъзходство в корабна артилерия и авиация, което би ги изринало още на плажовете.

    Има и един друг момент-ако си говорим за алтернативка. Ако падне Хокайдо и руснаците се готвят за десант на основния остров, японското ръководство най-вероятно  ще капитулира пред западните съюзници

     

    • Харесва ми! 1
  22. И с този флот какъв точно десант ще правиш в сърцето на Япония. Липсват десантни съдове, а и кораби за огнева поддръжка. И най-вече, липсват тежки транспорти, които да закарат войските и оборудването в началната точка-ако приемем, че е Хокайдо и след това да снабдяват десанта.

  23. И изобщо, хайде да видим как става тази работа. Приемаме, че към октомври ей-така скачат в Хокайдо използвайки катери като импровизирани десантни баржи.. И там няма никаква съпротива. От тук планираме десант на Хоншу. Хокайдо може да е плацдарм за атака, но на практика всичко-войски техника, снабдяване трябва да се кара до там по море. От Владивосток(там е ж.п. линията, но той пък може и да замръзне), Ляодунския п-ов и Корея. За това трябват специализирани транспортни съдове, каквито нямат и перфектна организация. Има огромна вероятност, закараните в Хокайдо сили изведнъж да започнат да гладуват. А там няма кой знае каква инфраструктура и запаси през този период.

    През това време, японците ще започнат да изпращат сили на север. Особено ако американците решат да не подпомагат Сталин и да спрат с нападенията си срещу Япония.

  24. Преди 32 минути, Warlord said:

    То после и от Хокайдо до Хоншу е един хвърлей разстояние. А сили не е като да няма - на Далекоизточния театър руснаците имат милион и половина войници, по над 5 хиляди танкове и самолети. Тихоокеанския флот извършва успешни десанти в Южен Сахалин, северните части на Корея и по Курилските острови, към тоя момент разполагат с ок. 60 кораба, но тъй като войната в Европа вече е свършила, могат и от там да докарат още при необходимост. Японците несъмнено щяха да окажат съпротива, но на тоя етап нямат практически никакъв флот и авиация - трябаше да ги чакат на бреговете и там да отбиват десантите с каквато артилерия и картечници са им останали и с войски тип опълчение. Тегава работа.

    С какъв тип кораби разполагат? Стигат ли като бройка(не) и като възможности, за да прехвърлят няколко десетки хиляди войници с  техниката им?  За половин милион изобщо да не говорим. А после да ги снабдяват? С колко специализирани десантни съда разполагат?  А чисто организационно- какъв опит има СССР с планирането и осъществяването на десанти? Какъв опит има изобщо във флотски действия? Червената армия доста време се учи да осигурява читава логистика на сухопътните си войски, какво остава за флотска операция.  А десантна операция на основния остров, ще се родее с десанта в Нормандия като превозени хора, техника и необходимо снабдяване. Това е малко като ситуацията на Хитлер, стигайки до Ла Манша. При положение, че той разполага  с по-читав флот, с по-добра армия и авиация, както и организационни възможности. А и да съберат от Балтика, Черно и Бяло море-какви съдове според теб са имали?  Основно торпедни катери получени от САЩ по ленд-лийз. Между другото с американски катери основно действат и на Курилите. И там десантите са успешни, защото наистина няма сериозна съпротива от изолираните гарнизони. А чак да няма флот към онзи момент- не е баша така. Реално им трябват 2-3 крайцера и  разрушителя, за да спрат съветски десант на Тихоокеанския флот. Пък и авиация е имало, но е действала срещу американските бомбардировачи.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...