Отиди на
Форум "Наука"

_magotin_

Потребители
 • Брой отговори

  2516
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  32

_magotin_ last won the day on Април 25

_magotin_ had the most liked content!

Репутация

1192 Старши асистент

Всичко за _magotin_

Последни посетители

14817 прегледа на профила
 1. Софтуерът винаги е по-важен от хардуера. Иначе като говорим за българи и алани говорим за тези от СМК, които са сарматски пришълци силно смесени с местното население в Северното Предкавказие. Първите днк проучвания на съвременните българи изкараха точката близо до тази на някои кавказки народи , не ли?
 2. Да, напълно възможно, ако сведението на Мар Абас Катина се отнесе към 2ри век.
 3. Вчера ислямист с брада до кръста и фамилия "Алански" направо си ме заплашваше с разправа в един форум. Луда работа. Никой, който е учил археология, не би следвало да има съмнение за сарматския произход. Че тя керамиката ни е трудноразличима на терен от късносарматската, ритуалът е късносарматски, деформациите - и те, Зиези е сарматски принц у Амиан Марцелин, а две трети от имената на аристокрацията са ирански. Трудно е да се изведе друг логичен вариант.
 4. Това е така, защото всъщност българите са едно от група сродни племена. И археологически е почти невъзможно да се отделят - на терен имам предвид. Рашев го е анализирал добре в "Прабългарите 5-7 век". Коя е собствено прабългарската култура? Кои са нейните белези? Как го доказваме? Важното е, че руските и други учени започнаха полека да признават, че прабългарският етногенез не е точно баш древнотюркски...:)
 5. Точно това е обрядът - правоъгълни ями с "рамена", в плосък или подмогилен некропол, като понякога има и ниши /наречени още подбой/. Глави на север или на запад с вариации. Но проблемът е, че този обряд е общоразпространен в късната и постсарматската култура, т.е. е много трудно да определим кои са собствено на българите погребенията и кои - на сродни народи. Аланите в Хаганата по общо мнение са по-малобройни и привилегировани. Пише го още Ваклинов.
 6. Едно е хипотеза, друго е да изскочи с колана и меча насред Кабиюк. Придвижват се на запад, както прабългари, авари и една камара други варвари преди тях. Когато някой ги притиска - тюрки, авари, монголи - естественото темпо рязко се ускорява. До 2-1 век пр. Хр. миграциите вървят преимуществено в обратната посока...Великата китайска стена не е строена за красота! После обединеният Китай обръща посоката. Това за тюркоезичния Адам - иде да иронизира поръчковата хипотеза за ранната и изначална тюркоезичност на степняците. Тюркизацията започва когато истинските хуни, сюнну от китайските извори/чисти монголоиди/, са прогонени на Запад и увличат със себе си пратюрките и друго алтайско население. Получава се ефектът на степното домино. В южноуралските степи и Западен Сибир всъщност се извършва тюркският етногенез и от големия масив, който се образува постепенно, започват полека да се отчупват отломки, които оказват натиск на племената на Запад по степната полоса.
 7. Прабългарският погребален обряд и аланският са различни. Тънкият момент е друг - аланите и прабългарите успешно съжителстват от 2 до 9-10 век и няма нито едно, ама нито едно сведение да са воювали. Напротив, в салтово-маяцката култура те живеят заедно, некрополите им са общи. Трайно многовековно съжителство. Което едва ли е възможно, ако бяха много различни. Генетиката може да каже дали имат общ произход, или се сближават заради съжителството. Проучването показва първото, което е доста логично, ако примерно българите са втората вълна сармати в Европа, а аланите - третата. Или идват заедно от Амудъря и Сърдаря. Варианти има много, но два основни - инхумации и кремации, като кремациите се смятат за късни и появили се на Кавказ. Възможно е да ги внасят и племена като савирите, които са истински тюрки най-вероятно.
 8. Едно е схема, теория, друго е да излезе на терен. Едното е теория на база косвени индикатори, другото е реалността, въплатена в кости и артефакти, погребален обряд.
 9. Когато аланите пристигат на Кавказ в 1-2 век, те още не са преминали към катакомбния обряд и все още се погребват по другия начин - класически инхумации, който се счита за архетипен на късносарматската култура. Дори и самите алани не са хомогенен масив, какво остава за прабългарите. Това, че прабългарите приличат на алани генетично, просто означава, че успоредно и скоро са се откъснали от останалите степни иранци и са формирали нов клон от днк дървото. Еталонен за прабългарите е вариантът на тяхната култура по Кубан - т.н. уногондури. Иначе във Велика България вероятно има всякакви - угри, савири и т.н.
 10. Адам е говорил на турски, стига сме си губили времето с безплодни дискусии. Един ислямист с брада до кръста и фамилия "Аланский" вече ме заплаши онзи ден в един форум, като му споменах мило, че башкирите, чувашите и татарите не са точно прабългари, а по Волга не винаги са говорили на турски. Да не си губим времето, а да свикваме с бъдещето.
 11. Това е едното, а другото е примерът с "ГЪРЦИ". Ако използваме "ГЪРЦИ" за да определим по този метод какви са те, ще излезе, че са чисти славяни. А то един екзоним преминава в третична езикова среда. Да не говорим, че няма как хора в степта да са "горски" хора.
 12. Ами много просто - защото като пристигне по степната магистрала в Унгария "автовлака", натоварил де що има племе от южноуралската степ, тогава научават уседналите народи кой и как си е живеел във Великата степ и как се е казвал. Що пристигат накуп 11-12 век късните номади, а преди това - ни кумани, ни узи, ни печенези? Дали има нещо общо първото с хунската миграция, а другото - с разпръскването на монголите? Не ти харесва, че хуните са сармати...Друго си е да са с дръпнати очи и да говорят от петнадесет хиляди години турски...Дано доживееш като мен да отидеш в пустинята Гоби и да видиш дупките с червенобрадите господа с карирани полички от 3 то хилядолетие преди христа. Сигурно и те на турски са говорили. Eто, послушай си гендж осман, дано се утешиш. Понеже съм добронамерен, да ти споделя една голяма археологическа тайна, дето си я кътаме за вътрешна употреба в последните години - тюркският елемент у прабългарите се оказва внесен от тюркизирани угри. Всичко си идва на мястото, просто трябва да се натрупат данни.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...