Отиди на
Форум "Наука"

Thorn

Модератор История
 • Брой отговори

  3372
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  16

Thorn last won the day on Февруари 10

Thorn had the most liked content!

Репутация

1398 Старши асистент

Всичко за Thorn

Contact Methods

 • Website URL
  http://medchurches.livejournal.com/

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

16576 прегледа на профила
 1. Ти си с идеята, че словяне и славяни е нещо различно ли?
 2. Съгласен за климатичните промени. Но първо печенегите.
 3. Според Камен Станев е знак на крумовата династия.
 4. А пък ДУЛУ, което си е същото е тюркско отвсякъде.
 5. Не. Преди аварите в Европа няма стремена.
 6. Конкретно: Георги Атанасов, "Добруджанското деспотство", Велико Търново 2009 г. стр. 13: "В резултат на печенежките нашествия от 1036 г. всички оцелели крепости във вътрешността са разрушени, животът секва напълно (до началото на ХVI в. ) 4 в една обширна територия между Черноморието и Ломовете в Русенско (обр. 1) 5 . Все още се търси причината за този своеобразен демографски вакуум, продължил близо пет века и характеризиращ демографското състояние на Добруджа през целия ХIV в." Впрочем, уточнявам се - Лудогорието не е така фатално засегната.
 7. Селищата във вътрешноста. Чети вничателно. И спори не с мен, а с археологията.
 8. Ставо дума не само за Добруджа, но и за Лудогорието.
 9. Повечето номади така са действали. Налитат, грабят, паля,т убиват, отвличат. Чак до 19 век.
 10. В повечето селища има хиатус, т. е. не съществуват през периода. Има следи на обитаване на печенеги, но за кратко и далеч не навсякъде. А през 16 век се заселват с ново население, чиито потомци и до днес си живеят там, говорят турски и гласуват за ДПС.
 11. Мнението на археолозите за Добруджа: Селищата във вътрешността са унищожени от печенегите. Археологически факт. След това за повечето от тях има хиатус до 16 век. Вероятно са играли роля и климатични фактори, но фактите са, че печенегите са ликвидирали постоянните селища.
 12. Скуби извинявай, ама нищо не разбрах от твоето мнение. Как "не им се копае по-надолу", като слоят с печенежки пожарища е НАЙ-ОТГОРЕ!? И като живеят някакви номади в северна България през 11 век, това какво означава? Че селището на уседналото население е унищожено! И какво общо с разговора има новината за банални гепидски находки В ПАНОНИЯ!?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...